Foto: Kadrs no video

Kārtējo reizi fiksētas vecāku nekārtības bērnu un jauniešu sacensībās, par ko Latvijā tiek diskutēts jau gadiem.

Incidents noticis Mārupē rīkotajā turnīrā U-9 vecuma grupas spēlē starp "Basketbola klase" un DSN komandām. Publiski pieejamajā video redzams, ka spēles tiesnesis uz brīdi aptur spēli un aizrāda zālē esošajiem vecākiem. Visticamāk, ka strīds starp diviem vīriešiem sācies, jo viens no vīriešiem ar telefonu filmē spēlē notiekošo.

Notikumi ar to nebeidzās, jo notiekošo filmējošajam vīrietim telefons tiek izsists no rokām un tas nolido uz zemes. Netālu esošā sieviete paņem šo telefonu un nevēlas atdot īpašniekam, kurš mirkli vēlāk saņem sitienu pa seju no cita vīrieša. Video redzams, ka notiekošajā iesaistās arī treneri un turnīra rīkotāji, bet viens no treneriem saņem skaļus pārmetumus no kādas sievietes. Pēc nelielas pauzes abi kautiņā iesaistītie vīrieši atstāj sporta zāli, bet spēle turpinās.

Mārupes novada Sporta skola sociālajos tīklos vērsusi uzmanību uz notiekošo un nosodījusi vecāku uzvedību. "Šāda uzvedība negatīvi ietekmē bērnus, kuri to redz. Bērni var justies apkaunoti, satraukti un nedroši, kas var mazināt viņu vēlmi piedalīties sporta aktivitātēs un negatīvi ietekmēt viņu emocionālo attīstību. Šādi vecāki izrāda augstu agresivitātes līmeni un ir bīstami sabiedrībai. Tas liecina par cieņas trūkumu pret citiem skatītājiem, spēlētājiem, tiesnešiem un vispārējo sporta ētiku. Vecāku uzvedība grauj sporta pasākuma norisi, bojā sacensību atmosfēru un rada negatīvu ietekmi uz visiem klātesošajiem, īpaši bērniem, kuri ir liecinieki šādai rīcībai. Vecāku rīcība liecina par nespēju kontrolēt savas emocijas un reaģēt piemērotā veidā stresa vai vilšanās brīžos."

"Aicinām ne tikai iesaistīto komandu organizāciju pārstāvjus, trenerus, vecākus, bērnus, bet visu sporta sabiedrību aktīvi iesaistīties un aktualizēt ikvienu līdzīgu gadījumu. Mūsu mērķis ir veicināt cieņu, draudzību un pozitīvas emocijas gan laukumā, gan tribīnēs, lai nodrošinātu, ka ikviens sporta pasākums ir svētki visiem iesaistītajiem. Mēs ticam, ka, sadarbojoties un atbalstot viens otru, mēs varam veidot pozitīvu un drošu sporta vidi, kurā bērni var augt un attīstīties, baudot sporta prieku un gūstot vērtīgas dzīves mācības. Aicinām visus būt atbildīgiem un veidot labvēlīgu sporta kultūru kopā," paziņojumā uzsver Mārupes novada Sporta skola.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!