Foto: AP/Scanpix/LETA

86 gadu vecumā miris viens no visu laiku leģendārākajiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem Džerijs Vests, kura siluets ir iestrādāts vienā no pasaulē atpazīstamākajām preču zīmēm - NBA logo.

Savulaik Vests bija tikai trešais NBA spēlētājs, kurš sasniedzis 25 000 gūto punktu robežu. Vests visas profesionālā karjerā aizvadītās 14 sezonas nospēlēja Mineapolisas (vēlāk Losandželosas) "Lakers", ar kuru kopā 1972. gadā kļuva par NBA čempionu. NBA finālos Vests spēlēja deviņas reizes un vienu reizi viņu atzina arī par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju (1969. gadā).

Pēc basketbolista karjeras beigām Vests bija viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem "Lakers" komandā, palīdzot 1980. gados Losandželosas vienībai izcīnīt piecus NBA titulus. Tieši viņa vadībā "Lakers" tika izveidots izcilais tandēms Šakils O’Nīls un Kobe Braients. Vests bija pie "Lakers" čempionu titula 2000. gadā, bet vēlāk vairs nebija leģendārās vienības dalībnieks.

2017. gadā viņš kļuva par cita Losandželosas kluba "Clippers" padomnieku, palīdzot komandai 2021. gadā pirmo reizi kluba vēsturē tikt līdz Rietumu konferences finālam. Dažādos amatos Vests strādājis arī Memfisas "Grizzlies" un Goldensteitas "Warriors" komandās.

1980. gadā Vestu uzņēma NBA Slavas zālē kā spēlētāju, bet 2010. gadā viņš otro reizi iekļuva Slavas zālē jau kā 1960. gada ASV olimpiskās izlases dalībnieks. Šī gada rudenī viņu trešo reizi uzņems Slavas zālē par doto ieguldījumu basketbola un NBA attīstībā.

1969. gadā viens ASV Beisbola līgas (MLB) logo izveidotājiem Alans SĪgels izstrādāja mūsdienās labi zināmo NBA logo, kurā par basketbolista siluetu izvēlēts Vests. NBA gan nevēlas asociēt, ka tas ir kāda konkrēta basketbolista vizualizētais tēls un īsti nekad nav atzinusi, ka NBA logo redzamais basketbolists ir Vests.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!