Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlasei Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas pusfinālā būs jātiekas ar Kamerūnu, kas negaidīti "aiz borta" atstāja Melnkalni. Viens no Kamerūnas izlases līderiem turnīrā Rīgā ir Džeremaija Hils, kurš ikdienā naudu pelna agresorvalstī Krievijā.

Kamerūnas izlase Rīgas turnīra priekšsacīkstēs pirmajā spēlē, abām komandām rādot haotisku un bezgaumīgu sniegumu, tikai ar 66:70 zaudēja Melnkalnei, kas duelī bija neapstrīdama favorīte. Savukārt otrā spēlē Kamerūna pārsteidza Brazīliju, to uzvarot ar 77:74. Tieši šī uzvara ļāva kamerūniešiem kopvērtējumā apsteigt Melnkalni un iesoļot pusfinālā.

Spēlē pret Melnkalnes izlasi Kamerūnas komandā rezultatīvākie ar 14 punktiem bija Džordans Bajehe un Fabjēns Kventins Filibērs Ateba, 12 punktus guva Braiss Ejaga Bidiass, bet Hils izcēlās ar desmit punktiem un desmit rezultatīvām piespēlēm. Otrā spēlē pret Brazīlijas basketbolistiem kamerūniešu sastāvā Hils izcēlās jau ar 22 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm, bet 15 punktus guva Bidiass.

Vidēji divās spēlēs Hils guvis 16 punktus (sestais rādītājs Rīgas turnīrā) un izdarījis astoņas rezultatīvas piespēles (otrā vieta Rīgas turnīrā). Otrs rezultatīvākais Kamerūnas rindās divās spēlēs bijis Bidiass (vidēji 13,5 punkti spēlē; 11. vieta turnīrā). Hilma ir izteikti lielākais spēles laiks Kamerūnas rindās

28 gadus vecajam Hilam ir gan dzimtenes ASV, gan Kamerūnas pilsonība. Šobrīd viņš spēlē agresorvalsts Krievijas superlīgas klubā "Runa basket", kuram pievienojās pagājušajā vasarā. Profesionālo karjeru viņš uzsāka ASV, bet pēc divām sezonām Amerikas basketbola asociācijā (ABA) Hils pārcēlās uz Kazahstānas klubu "Astana", kurā kļuva par vienu no līderiem. "Astana" viņš nospēlēja divas sezonas, līdz 2021. gadā pievienojās Krievijas klubam "Parma" un kļuva par Mareka Mejera komandas biedru. Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un kara uzsākšanas Hils atstāja "Parma", pārceļoties uz Francijas komandu "BCM Gravelines-Dunkerque". Vēlāk viņš noslēdza līgumu ar "Real Betis", kurā nenostiprinājās un pārgāja uz citu spāņu klubu "Basquet Giron". Tomēr pagājušajā vasarā amerikānis izvēlējās spēlēt pie agresoriem un noslēdza līgumu ar "Runa Basket".

Kamerūnas otrs rezultatīvākais basketbolists Bidiass pagājušajā sezonā spēlēja Francijas otrās līgas klubā "JA Vichy", kas regulārajā sezonā bija otrā labākā 18 komandu sastāvā, bet nepārvarēja pusfinālu. Vēl no kamerūniešu līderiem Ateba pagājušajā sezonā pārstāvēja Francijas trešās līgas klubu "Union Tarbes-Lourdes", Bajehe pārstāvēja Itālijas A sērijas klubu "Aquila Basket Trento", kas regulārajā sezonā bija septītā un nepārvarēja "play off" pirmo kārtu. Kamerūnas izlases piektais rezultatīvākais spēlētājs šajā turnīrā ir Viljamss Nareiss, kurš pārstāv Francijas augstākās divīzijas komandu "Le Mans Sarthe".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!