Foto: Boston Celtics

Tuvojoties Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunajai sezonai, mediji veido savus sarakstus ar spēlētājiem, kuriem būtu jāpievērš lielāka uzmanība. Ietekmīgā medija "CBS Sports" ekspertu aptaujā gaidāms sezonas TOP 40 spēlētāju sarakstā iekļuvis arī NBA čempionvienības Bostonas "Celtics" latviešu centrs Kristaps Porziņģis.

Porziņģim gaidāmajā sezonā atvēlēta 40. vieta, kas ir par deviņām vietām augstāk, nekā prognozēts pirms pagājušās sezonas. Pagājušajā nedēļā respektablais medijs "Hoopshype" līdzīgā topā Porziņģi ierindoja 44. vietā.

"Porziņģis nokļuva ideālā situācijā ar [pāreju uz] "Celtics". No viņa negaidīja, ka viņš izglābs franšīzi, kā bija Ņujorkā ar "Knicks". Viņam nevajadzēja būt ideālajam "otrajam numuram" kā Dalasā. Un viņš nevāca tukšu statistiku ar "35 uzvaru komandu", kāda bija "Wizards," liepājnieka sniegumu raksturo viens no CBS ekspertēm Džasmina Vimbiša. "Spēlējot Bostonā, tas nav nekas traģisks, ja viņš savainojuma dēļ izlaiž kādu spēli. Bet tad, kad viņš ir vesels, viņš bija labākais "ierocis". Viņš joprojām ir bīstams aizsardzībā pie sava groza, efektīvi var iemest trīspunktu metienu, ir lielisks sadarbības partneris "pick-and-roll" izspēlēs un liks trūkties mazākiem aizsargiem pēc sedzēja maiņas."

"Porziņģim bija visefektīvākais punktu gūšanas gads, lai gan izdarīja karjerā otro vismazāko metienu skaitu. Lai gan viņš izlaida lielāko daļu Bostonas komandas izslēgšanas spēļu, viņam bija liela ietekme, kad spēlēja finālā," atgādina Vimbiša.

CBS savās prognozēs līdzjutējiem uzsver, ka izveidotais saraksts ir tikai provizoriskais. "Šis ir mūsu ekspertu vērtējums par to, kā mēs domājam, ka šie spēlētāji darbosies turpmākos septiņus mēnešus. Lai gan mēs visi cenšamies būt prognozētāji, mēs nevaram īsti paredzēt, kā šī sezona noritēs, tāpēc spēlētāji šajā rangā sezonas gaitā noteikti pacelsies un nokritīs."

Otro sezonu pēc kārtas šajā rangā pirmajā vietā ierindots Denveras "Nuggets" serbu centrs Nikola Jokičs, kurš pagājušā sezonā trešo reizi karjerā atzīts par NBA regulārās sezonas vērtīgāko spēlētāju, bet otro vietu saglabājis Milvoki "Bucks" līderis Jannis Adetokunbo. Uz trešo vietu pakāpies slovēņu brīnumbērns Luka Dončičs (Dalasas "Mavericks"), bet septiņu vietu kāpums un ceturtā vieta atvēlēta Oklahomas "Thunder" zvaigznei Šejam Gildžesam-Aleksandram.

Porziņģis šajā rangā ir piektajā vietā starp "Celtics" basketbolistiem, bet TOP 100 arī ierindoti tikai pieci NBA čempionvienības spēlētāji – vēl arī Džeisons Teitums (septītā vieta), Džeilens Brauns (15. vieta), Džrū Holidejs (32. vieta) un Deriks Vaits (36. vieta).

"Celtics" šovasar 18. reizi kluba vēsturē izcīnīja NBA čempionu titulu, kļūstot par tituliem bagātāko klubu NBA vēsturē. Tomēr NBA izslēgšanas turnīrā Porziņģis piedalījās vien septiņās no 19 spēlēm, jo "play off" laikā iedzīvojās divās traumās. Porziņģis pirmo – labās kājas ikra muskuļa - savainojumu guva "play off" turnīra sākumā un nespēlēja gandrīz pusotru mēnesi līdz pat finālsērijai. Liepājnieks bija viens no komandas "dzinuļiem" NBA fināla pirmajā spēlē, bet otrajā spēlē guva jau kreisās kājas savainojumu. Porziņģis izlaida trešo un ceturto spēli, bet piektajā mačā Bostonā atgriezās laukumā un palīdzēja "Celtics" izcīnīt 18. NBA titulu kluba vēsturē.

Kā vēlāk noskaidrojās, Porziņģim bija ļoti reta sporta trauma. Uzreiz pēc NBA čempionu titula izcīnīšanas Porziņģis un "Celtics" apstiprināja operācijas nepieciešamību, un drīz vien liepājniekam veica operāciju - viņam veikta kreisās kājas potītes locītavas vienas saliecējcīpslas un tās nostiprinošās cīpslas (retinaculum - latīniski) atjaunošana, kā arī potītes locītavas stabilizācija.

Paredzams, ka laukumā Porziņģis varētu atgriezties gadu mijā.

NBA pagājušās sezonas regulārajā čempionātā Porziņģis bija trešais rezultatīvākais "Celtics" spēlētājs, vidēji spēlē gūstot 20,1 punktu, izcīnot 7,2 atlēkušās bumbas un bloķējot 1,9 metienus. Izslēgšanas spēlēs Porziņģis vidēji katrā mačā guva 12,3 punktus, izcīnīja 4,4 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,6 metienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!