Foto: LETA

Šuve operācijas vietā ir pabriesmīga, bet ar viņu viss būs kārtībā – par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Bostonas "Cetics" latviešu zvaigznes Kristapa Porziņģa atlabšanu "sportacentrs.com" raidījumā "eXi" izteicās sportista draugs Žanis Peiners.

"Celtics" šovasar 18. reizi kluba vēsturē izcīnīja NBA čempionu titulu, kļūstot par tituliem bagātāko klubu NBA vēsturē. Tomēr NBA izslēgšanas turnīrā Porziņģis piedalījās vien septiņās no 19 spēlēm, jo "play off" laikā iedzīvojās divās traumās. Porziņģis pirmo – labās kājas ikra muskuļa - savainojumu guva "play off" turnīra sākumā un nespēlēja gandrīz pusotru mēnesi līdz pat finālsērijai. Liepājnieks bija viens no komandas "dzinuļiem" NBA fināla pirmajā spēlē, bet otrajā spēlē guva jau kreisās kājas savainojumu. Porziņģis izlaida trešo un ceturto spēli, bet piektajā mačā Bostonā atgriezās laukumā un palīdzēja "Celtics" izcīnīt 18. NBA titulu kluba vēsturē.

Kā vēlāk noskaidrojās, Porziņģim bija ļoti reta sporta trauma. Uzreiz pēc NBA čempionu titula izcīnīšanas Porziņģis un "Celtics" apstiprināja operācijas nepieciešamību, un drīz vien liepājniekam veica operāciju - viņam veikta kreisās kājas potītes locītavas vienas saliecējcīpslas un tās nostiprinošās cīpslas (retinaculum - latīniski) atjaunošana, kā arī potītes locītavas stabilizācija.

"Basketbolā viņš var tikai metienus bez lēciena, svaru zālē programma vairāk domāta rehabilitācijai, nevis uz uztrenēšanos, jo nekādas eksplozīvas kustības nedrīkst darīt," saka Peiners. "Tā saite [operētā]…Šuve tur ir pabriesmīga. Apmēram kā 90. gados pēc apendicīta, tikai uz kājas. Domāju, ka viss būs kārtībā un netraucēs turpmākā karjerā."

Peiners prognozē, ka Porziņģis laukumā varētu atgriezties ap Ziemassvētkiem vai vēlāk, ja "Celtics" izdomās pietaupīt latviešu basketbolistu.

Pats Porziņģis otrdien "Celtics" mediju dienā sacīja, ka varbūt laukumā atgriezīsies vēl 2024. gadā. "Cerības ir kaut kad decembrī. Jūtos labi un daru visu, lai varbūt spēlētu jau ātrāk."

"Komandas ārsti iesaka nesasteigt. Jūtos labi, arī potīte jūtās labi. Būšu priecīgs par katru brīdī, kad tiks dota zaļā gaisma vairāk nodarbībām. Varu skriet, darboties zālē un izdarīt metienus. Varu arī vieglus kontakta treniņus aizvadīt. Pēc tiem jūtos labi, kas ir laba zīme," par atlabšanu plašāk stāstīja Porziņģis.

29 gadus vecajam liepājniekam šī būs desmitā sezona un NBA un pirmā, kuru viņš sagaida čempiona statusā. "Vienmēr ir interesanti sezonas sākumā - tā ir kā pirmā skolas diena. Ir sajūtas par labi padarītu darbu. Neticams gads, kura laikā piepildīju savu sapni. Skatos nākotnē, lai to realizētu atkal," uzsvēra latvietis.

Porziņģis arī atzīmēja, ka iepriekšējās reizes, kad guvis savainojumus, spējis atgriezties un demonstrēt pārliecinošu sniegumu. "Bijis daudz neveiksmju un pēc tam atkal vajadzēja atgriezties laukumā. Tie brīži mani sagatavoja iepriekšējai sezonai. Pierādīju sev un citiem, ka spēju to paveikt, un šī sezona nebūs izņēmums. Sagaidu, ka ātri iejutīšos spēlē," pauda Porziņģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!