Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Basketbola treneris Andris Steļmahs pilnībā atzinis savu vainu seksuāla rakstura noziegumos, uzsākot attiecības ar nepilngadīgo audzēkni, un pirmdien Rīgas rajona tiesa pasludināja spriedumu, par nodarīto viņam piespriežot 400 stundas sabiedriskā darba, portālam "Delfi" apstiprināja Rīgas rajona tiesa. Cietušajai izmaksāta arī kompensācija.

2023. gadā medijā MVP tika izgaismots stāsts par basketbola trenera Andra Steļmaha attiecībām ar savu tolaik pat 16 gadu vecumu nesasniegušo audzēkni. Satraukumu radīja arī viņa darba veids, izmantojot emocionālu vardarbību, pavedināšanu un alkohola lietošanu darba laikā. Prokuratūra Steļmaham uzrādīja apsūdzību par četriem iespējamiem seksuāla rakstura noziegumiem, par kuriem viņam draudēja brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, probācijas uzraudzība vai sabiedriskais darbs.

Rīgas rajona tiesā, neminot apsūdzētā vārdu, skaidroja, ka konkrētajā lietā Steļmahs noslēdzis vienošanos ar prokurori par vainas atzīšanu. Attiecīgi Steļmahs tiek sodīts pēc Krimināllikuma pantiem par pavešanu netiklībā un seksuālā rakstura darbībām ar personām, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu. Kopumā Steļmaham piespriestas 400 stundas sabiedriskā darba.

Pēc "Delfi" rīcībā esošās informācijas 18. septembrī notikušajā tiesas sēdē Steļmahs pilnībā atzina savu vainu visos apsūdzības punktos, kā rezultātā tika atzīts par vainīgu. Tiesas sprieduma pasludināšana notika pirmdien, 14. oktobrī. Pieņemot lēmumu tiesa ņēma vērā atbildību mīkstinošos apstākļus. Krimināllikuma 47. pantā atrunāti vainu mīkstinošie apstākļi. Starp tiem arī minēts, ka tāds ir vainas atzīšana un izdarītā nožēlošana.

Atbildību mīkstinošos apstākļus tiesa nekomentēs līdz pilnajam spriedumam.

Kriminālprocess sākts 2023. gada 21. aprīlī, pamatojoties uz cietušās iesniegumu par to, ka no 2014. gada līdz 2015. gadam basketbola treneris, pie kura viņa tajā laikā trenējās, bija veicis ar viņu seksuāla rakstura darbības, apzinoties, ka viņa nebija sasniegusi 16 gadu vecumu.

Lietas izmeklēšanas gaita nebija gluda. MVP, sekojot lietas attīstībai un rudenī gatavojot par to publikāciju, uzmanību pievērsa kāda nianse pirms deviņiem gadiem, kad tobrīd 15 gadus vecā Ieva un viņas māte par notikušo gatavojās sniegt liecību policijā, taču sekoja Latvijas Republikas prokuratūras prokurores padomam visu noliegt, noklusēt un izdzēst jebkādus pierādījumus.

Pēc medijos izskanējušās informācijas Steļmahs tika atstādināts no trenera darbā Jūrmalas sporta skolā, tad uz brīdi tajā tika atjaunots, bet patlaban, saskaņā ar interneta vietnē pieejamo informāciju, ir Jūrmalas domes darbinieks, kur pieņemts darbā Īpašumu pārvaldes saimnieciskā nodrošinājuma nodaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!