Foto: LETA

Rīgas dome vilcinās atrisināt situāciju ar nomas maksas sadārdzinājumu Olimpiskajam sporta centram, tā uzskata Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

LOK pārstāve Ruta Millere-Celmiņa informēja, ka trešdien, 23.oktobrī, par šo jautājumu tiks runāts Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē. Uz sēdi aicināts arī finanšu ministrs.

Komisijas sēdē LOK cer saņemt valdības un Rīgas domes amatpersonu skaidras norādes par turpmāku jautājuma risināšanu, iezīmējot trīs iespējamos scenārijus.

Viens no tiem ir apstiprināt, ka Olimpiskā centra gadījumā arī turpmāk nomas maksas noteikšanai jāpiemēro 1,5% no zemes kadastra vērtības. Vai arī jāpieņem, ka Olimpiskajā centrā tiks paceltas pakalpojumu cenas atbilstoši sadārdzinājumam, vai sliktākajā gadījumā - centrs tiks slēgts, brīdina LOK.

11.oktobri ziņots, ka Finanšu ministrija (FM), Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Rīgas dome esot kopīgi nonākuši pie risinājuma, kas ļautu Rīgas domei pārskatīt jautājumu par nomas maksas apmēra noteikšanu Olimpiskajam sporta centram.

FM informēja, ka IZM kā nozares ministrija savas kompetences robežās sniegs informāciju par publisko funkciju īstenošanu, ko nodrošina Latvijas Olimpiskā komiteja. Olimpiskais sporta centrs sniegs informāciju par šo funkciju izpildi Olimpiskā sporta centra telpās, kas ļaus Rīgas domei kā iznomātājam ļaus noteikt nomas maksas 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības Olimpiskā sporta centra telpās kopumā vai daļā.

FM arī atgādināja, ka attiecīgo zemes nomas līgumu ar Olimpisko sporta centru ir noslēgusi Rīgas dome, līdz ar to tieši domes kompetencē un atbildībā būtu izvērtēt konkrēto gadījumu nomas maksas pārskatīšanai pēc būtības.

Tāpat FM vērsa uzmanību, ka ar Ministru kabineta noteikumu "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" grozījumiem netika mainīta nomas maksa apbūvētiem zemesgabaliem, kas nomas līguma ietvaros tiek izmantoti publiskās funkcijas īstenošanai.

Savukārt Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) pauda, ka skeptiski vērtē šo iespējamo risinājumu. Viņš aģentūrai LETA paskaidroja, ka šī noteikumu normu interpretācija, iespējams, atrisina nomas maksas apmēra noteikšanu attiecībā uz Olimpisko sporta centru, taču nerisina situāciju attiecībā uz vēl aptuveni 120 zemes līgumiem, kas noslēgti ar pašvaldību.

"Rimi" Olimpiskā centra zemes nomas maksa līdz šim bija noteikta 27 988 eiro gadā, bet no 1.oktobra saistībā ar grozījumiem publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumos tā ir 338 661 eiro gadā.

Pašvaldībā skaidroja, ka grozījumi stājās spēkā šogad aprīlī, un tie paredz, ka brīvprātīgi dalītā īpašuma gadījumā apbūvēta zemesgabala nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai un nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku. Turklāt iznomātājam sešu mēnešu laikā jāpārskata nomas maksa atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, nomas maksa noteikta, pamatojoties uz neatkarīga vērtētāja SIA "VCG Ekspertu grupa" noteikto zemesgabala tirgus nomas maksas novērtējumu.

Sertificēts vērtētājs, nosakot zemes nomas maksu, esot ņēmis vērā objekta atrašanās vietu, platību, tehnisko stāvokli, novietojumu, labiekārtojumu, izmantošanas iespējas, piekļuves iespējas, sezonalitāti, auto novietošanas iespējas, komunālo maksājumu apmaksas nosacījumus un citus faktorus.

"Rimi" Olimpiskais centrs pieder Latvijas Olimpiskajai komitejai.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Rimi" Olimpiskais sporta centrs 2023.gadā strādāja ar 3,75 miljonu eiro apgrozījumu un 104 907 eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 2001.gadā, un tā pamatkapitāls ir 17 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!