Foto: FIBA

Slavenā Turcijas basketbola kluba Stambulas "Fenerbahce" galvenais treneris Dimitris Itudis intervijā neslēpa, ka vēlas Krievijas komandu atgriešanos uz Eiropas skatuves, jo sports vienojot, ne šķeļot.

"Fenerbahce" šoruden parakstīja trīs gadu līgumu ar Latvijas izlases saspēles vadītāju Artūru Žagaru, kurš aizvadīja lielisku Pasaules kausa finālturnīru. Pirmo sezonu viņš pavadīs īrē Lietuvas komandā Viļņas "Wolves", tāpēc ar Stambulas klubu nedevās uz pirmssezonas pārbaudes turnīru Maskavā. Sarunā ar Vienotās līgas preses dienesta pārstāvjiem Itudis gan akcentēja, ka "Fenerbahce" šajā pārbaudes turnīrā gribētu spēlēt arī nākamgad, un tad gan pastāv liela varbūtība, ka tajā būtu jāpiedalās latvietim.

""Fenerbahce" prezidents Ali Kočs ir labi zināms ar savu empātiju. Viņš zina, kas ir sports un kas - viss pārējais. Sports vieno," sacīja Itudis. "Šis turnīrs mums un [otram Maskavas turnīrā startējušajam klubam] Stambulas "Bešiktaš" šī bija iespēja ar savām darbībām parādīt, ka vēlamies Krievijas komandu atgriešanos uz Eiropas skatuves. Visos sporta veidos. Jo sports ir kas tāds, kas vieno cilvēkus, ne tos izšķir."

"Noteikti piekritīšu braukt uz šo turnīru arī nākamgad, ja būs tāds piedāvājums," neslēpa Itudis. "Ceru, ka atbrauks arī komandas no citām valstīm. Šis turnīrs bija lieliski noorganizēts, Maskava ir viena no skaistākajām pilsētām pasaulē. Jāsaprot, ka mēs nodarbojamies ar sportu, mēs neesam politikā vai kur citur. Runa ir tikai par basketbolu."

Itudim Maskava ir labi pazīstama, jo viņš bija armijas kluba CSKA galvenais treneris no 2014. līdz 2022. gadam.

Labi zināms, ka Latvijas sportisti nedrīkst piedalīties nekādās sacensībās agresorvalstī Krievijā vai tās sabiedrotajā Baltkrievijā. Tie sportisti, kuri izvēlējušies spēlēt agresorvalstī, zaudē iespēju pārstāvēt Latvijas izlasi un nevar kandidēt uz valsts finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!