Foto: FIBA

Latvijas basketbolists Mareks Mejeris trešdien ULEB Eirokausa spēlē guva 12 punktus un palīdzēja Rumānijas vienībai Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania" izcīnīt uzvaru.

B grupas mačā "U-Banca Transilvania" izbraukumā ar rezultātu 61:59 ... pārspēja Grieķijas komandu Saloniku "Aris", kurai nevar palīdzēt savainotais Roberts Blumbergs.

Mejeris spēlēja 23 minūtes un 51 sekundi un, metot ar 100% precizitāti, realizēja piecus divu punktu metienus un divus soda metienus. Viņš arī izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, bloķēja vienu pretinieku metienu, nopelnīja divas piezīmes, izprovocēja trīs pretinieku sodus un sakrāja labāko efektivitātes koeficientu uzvarētāju rindās (20).

Klužas-Napokas komandā vēl 13 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Andrija Stipanovičs, kamēr starp mājiniekiem rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Roberto Galinats.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgā bāzētais Ukrainas klubs "Prometey" "Arēnā Rīga" ar 79:96 piekāpās Francijas klubam "Paris".

Otrdien Andreja Gražuļa pārstāvētā Trento "Aquila" komanda, latvietim gūstot 22 punktus, ar 101:96 papildlaikā pārspēja Ankaras "Turk Telekom", kamēr Viļņas "Wolves", spēlējot bez savainotā Artūra Žagara, ar 86:78 uzvarēja Ļubļanas "Cedevita Olimpija".

Pēc piecām spēļu kārtām A grupā "Wolves" ar divām uzvarām atrodas sestajā vietā, "Prometey" divi panākumi dod septīto pozīciju, kamēr B grupā "U-Banca Transilvania" ar bilanci 4-1 ieņem otro vietu, bet "Aris" un "Aquila" ar divām uzvarām ierindojas attiecīgi sestajā un septītajā pozīcijā.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Savukārt Rodions Kurucs trešdien FIBA Čempionu līgas mačā izcēlās ar četriem punktiem un 11 atlēkušajām bumbām, bet H apakšgrupas mačā Mursijas UCAM komanda mājās ar rezultātu 72:47 (19:11, 16:8, 23:19, 14:9) uzvarēja Aleksandrovacas "Igokea".

Kurucs laukumā bija 19 minūtes un 47 sekundes, kuru laikā realizēja divus divu punktu metienus, kā arī izcīnīja 11 bumbas zem groziem, četras reizes rezultatīvi piespēlēja, pieļāva trīs kļūdas, pārtvēra vienu piespēli, nopelnīja trīs piezīmes, sakrāja +/- rādītāju +16 un tika pie 16 efektivitātes koeficienta punktiem.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākie ar 11 punktiem bija Mūsa Diagne un Trojs Kupēns, kamēr viesu komandā Nikola Tanaskovičs tika pie 15 punktiem.

H grupā Artūra Strautiņa pārstāvētā Tortonas "Derthona" uzvarējusi abos mačos, Mursijas UCAM un "Tofas" iekrājušas bilanci 1-1, kamēr "Igokea" zaudējusi abos mačos.

Pamatturnīrā, tāpat kā iepriekšējā sezonā, pirmajā posmā 32 komandas ir sadalītas astoņās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas nodrošinās vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tiks noskaidrotas "play-in" kārtā, kurā piedalīsies otro un trešo vietu grupā ieņēmušās vienības.

Maijā par čempioni tika kronēta Vācijas komanda Bonnas "Telekom", kas finālā ar 77:70 uzvarēja Jeruzalemes "Hapoel".

Vēl Roberts Stumbris trešdien FIBA Eiropas kausa mačā izcēlās ar 16 punktiem, bet Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" komanda H grupas spēlē mājās ar 66:77 (24:17, 10:17, 16:21, 16:22) zaudēja Kemnicas "Niners".

Stumbris laukumā pavadītajās 31 minūtē un 34 sekundēs realizēja vienu no diviem divu punktu metieniem, četrus no pieciem tālmetieniem un divus soda metienus. Viņa kontā arī sešas atlēkušās bumbas, trīs piezīmes un sešas kļūdas, noslēdzot maču ar +/- rādītāju -4 un efektivitātes koeficientu 14.

Mājinieku rindās Latvijas basketbolists bija rezultatīvākais, kamēr Kemnicas komandā ar 23 punktiem izcēlās Ahers Uguaks.

H grupā trīs panākumi ir "Niners" vienībai, Kosovas komandai "Peja" un Stargardas "PGE Spojnia" no Polijas guvušas attiecīgi divas un vienu uzvaru, bet "Heroes Den Bosch" ir trīs zaudējumi.

Savukārt D grupā Artjoma Butjankova pārstāvētā "Sabah" viesos ar rezultātu 61:95 (11:24, 19:22, 17:20, 14:29) piekāpās "Nymburk".

Butjankovs, spēlējot 29 minūtes un 48 sekundes, meta grozā piecus no septiņiem divu punktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un divus no 11 soda metieniem, kā arī atzīmējās statistikā ar desmit bumbām zem groziem, divām rezultatīvām piespēlēm, vienu piezīmi, divām kļūdām, divām pārtvertām piespēlēm un sakrāja +/- rādītāju -22 un efektivitātes koeficientu 15.

D grupas līdere ar trīs panākumiem tikpat mačos ir "Nymburk", Stambulas "Bahcešehir Koleji" ir divas uzvaras, "Mornar Bar" no Melnkalnes tikusi pie bilances 1-2, kamēr "Sabah" zaudējusi visās trijās spēlēs.

Vēl Kārļa Šiliņa pārstāvētā Vācijas komanda "Gottingen" I grupas spēlē savā laukumā ar 90:71 (27:18, 19:15, 24:14, 20:24) uzvarēja Nikosijas "Keravnos" no Kipras.

Šiliņš laukumā bija 24 minūtes un 48 sekundes un, realizējot trīs divu punktu metienus, vienu no trijiem tālmetieniem un divus soda metienus, tika pie 11 punktiem. Viņš arī sakrāja divās atlēkušās bumbas, divas piezīmes, vienu kļūdu, vienu piezīmi, +/- rādītāju +7 un efektivitātes koeficientu 11.

"Gottingen" ar trīs uzvarām tikpat spēlēs ir I grupas līdere, pa vienam panākumam ir Varēzes "Itelyum" un Tbilisi TSU, bet "Keravnos" zaudējusi visās trīs cīņās.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs otrajā posmā, kur 16 komandas tika sadalītas četrās grupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!