Fоtо: FIBA
Spānijas basketbolu satricinājuši atklātībā nākušie tiesas dokumenti par kādreizējā Spānijas sieviešu jauniešu izlašu galvenā trenera Mario Lopesa (bildē pēdējā rindā otrais no labās puses) seksuālajiem pārkāpumiem pret mazgadīgu audzēkni, atsaucoties uz spāņu izdevumu "El Pais" vēsta "basketnews.com".

Seksuāli pārkāpumi pret 13 gadus vecu audzēkni notikuši vēl 1998. gadā, kad Lopess bija 31 gads. Izmeklēšana par notikušo sākta vien 2022. gada vasarā. Kā liecina tiesā iesniegtie dokumenti, Lopess seksuālos noziegumus pastrādājis vismaz trīs gadu garumā un izmeklēšanā atklātībā nākušas vairākas epizodes.

Visi pārkāpumi saistās ar Lopesa darbošanos Gernikā, Spānijas basku zemes autonomajā novadā. Lopess strādāja Gernikā līdz 2022. gada rudenim, kad policija izvirzīja apsūdzības un viņš atstājis darbu Gernikas sporta skolā.

Policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka seksuāli pārkāpumi sākušies 1998. gada jūlijā, kad Lopess uzaicināja vienu meiteni kopā ar viņu mājās skatīties basketbola spēli. Lopess arī pirms tam esot meitenes aicinājis uz savām mājām skatīties filmas vai basketbola spēles, tomēr šajā gadījumā 13 gadus vecā meitene bijusi viena, un Lopess sāka viņai nepiedienīgi pieskarties.

Vēlāk Lopess jau meiteni iebiedēja un psiholoģiski kontrolēja, teikts apsūdzībā. Pusaudžu meitenes vecākiem bija problēmas ar alkoholu, un viņi savu meitu īpaši neuzraudzīja. Viņi negāja uz skolas sapulcēm, arī nesekoja līdzi viņas sporta spēlēm vai atzīmēm – tas bija zināms Lopesam, liecina tiesas dokumenti.

Lopess sācis arvien vairāk seksuāli uzmāktie meitenei. Vienā gadījumā viņš aizliedza viņai zem biksēm vilkt apakšveļu. Citā gadījumā viņš sāka pieskarties viņas dzimumorgāniem, sēžot viņai blakus komandas autobusā, braucot uz turnīru. Seksuālā vardarbība ietvēra vairākas seksuālas darbības, tostarp anālo un orālo, teikts tiesas dokumentos.

Lopesam bija arī ļaunprātīgas trenera metodes, par kurām netika ziņots, jo viņš bija pazīstams jaunatnes treneris, raksta "El Pais". Būdams Spānijas U-16, U-18 un U-19 sieviešu izlašu treneris, Lopess izcīnījis piecas Eiropas čempionāta zelta medaļas un divus Pasaules kausa sudrabus.

Meitene pameta Gerniku 2003. gadā, kad devās studēt uz augstskolu. Līdz ar Gernikas atstāšanu meitene pametusi arī basketbolu.

Spānijas Basketbola federācija (FEB) pēc atklātībā nākušajiem faktiem nosodījusi šādu trenera rīcību un uzsākusi savu izmeklēšanu, uz laiku liedzot Lopesam tikt pie basketbola trenera licences.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !