Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Portlendas "Trail Blazers" plāno iesniegt protestu, jo uzskata, ka komandai mačā pret Dāvja Bertāna pārstāvēto Oklahomas "Thunder" nozagta uzvara tiesnešu kļūdu dēļ.

Ziņots, ka dramatiskā mača galotnē "Thunder" uzvarēja ar 111:109, 2,1 sekundi pirms pamatlaika beigām uzvaru nesošo grozu realizējot Džalenam Viljamsam.

30 sekundes pirms mača beigām Anfernijs Simonss ar tālmetienu panāca 109:106 "Trail Blazers" labā. Viljamss jau pēc dažām sekundēm divus punktus atguva, bet "Trail Blazers" saglabājās minimāls pārsvars. Portlendas basketbolisti devās uzbrukumā, Malkolms Brogdons pārdriblēja pāri laukuma centram un šajā brīdī pārtraukumu pieprasīja Portlendas komandas galvenais treneris Čonsijs Bilapss. Tiesneši nedzirdēja treneri un visu "Trail Blazers" komandas soliņu, fiksējot Brogdonam pārkāpumu par nepareizu driblu (divreiz driblēts).

Šajā brīdī dusmās "uzsprāga" Bilapss, kurš no viena tiesneša izpelnījās tehnisko piezīmi. Tā kā Bilapss bija izskrējis laukumā, turklāt pāri laukuma centram, cits tiesnesis viņam fiksēja vēl vienu tehnisko piezīmi. Līdz ar to Bilapss tika "aizsūtīts uz ģērbtuvēm".

Šejs Gildžess-Aleksandrs realizēja vienu no diviem soda metieniem, bet tad "Thunder" pēdējā uzbrukumā pustālo metienu realizēja Viljamss, atnesot Oklahomas komandai uzvaru.

"Mums vēl bija iespēja ņemt pārtraukumu. Tiesneši ierasti ir tam gatavi – tādiem gadījumiem, tādām situācijām. Esmu laukuma vidū, mēģinu pieprasīt pārtraukumu. Tas ir tracinoši. Mani puiši smagi cīnījās," pēc spēles žurnālistiem sacīja Bilapss.

Mača inspektors uzreiz pēc spēles pieļāva iespēju, ka tiesneši nepiešķīra "Trail Blazers" pārtraukumu, jo koncentrējās spraigajiem notikumiem laukumā. Tiesneši atradās tieši priekšā Bilapsam, bet fokusējušies uz laukumā notiekošo, nesadzirdot un neredzot Bilapsa vēlmi pēc pārtraukuma, pieļauj spēles inspektors.

"Notikumu epicentrā esošais tiesnesis vēroja dubulto segšanu, kas risinājās tieši viņam priekšā, un tas apgrūtina pirmajam tiesnesim sadzirdēt un otrajam tiesnesim saredzēt trenera prasību [pēc pārtraukuma] tieši aiz viņa. Viņš uzmanīgi tiesā līdz epizodes beigām, kad bija divreiz driblēts, viņš pamatoti fiksē divreiz driblētu un pēc tam secīgi pamatoti parāda tehniskās piezīmes," skaidro komisārs Bils Kenedijs.

NBA nolikums paredz, ka komandai pēc pieteikuma par protestu tas oficiāli ir jāiesniedz NBA ofisā 48 stundu laikā un piecu dienu laikā jāiesniedz pierādījumi par protesta pamatotību. Pēc tam piecu dienu laikā līgai ir jāpieņem lēmums. Kopā ar protestu klubam ir jāiemaksā 10 000 ASV dolāri, kas tiek atmaksāti atpakaļ, ja protests ir bijis pamatots un pieņemts cietušajai pusei (šajā gadījumā "Trail Blazers") labvēlīgs lēmums.

NBA vēsturē ir bijuši tikai seši gadījumi, kad līga apmierinājusi protestu un spēli nācies pārspēlēt, vēsta ESPN. Iepriekšējo reizi līdzīgs gadījums bija 2007. gada 19. decembrī, kad tiesneši mača izskaņā kļūdaini par piezīmju normu sasniegšanu malā nosēdināja Maiami "Heat" leģendāro centru Šakilu O'Nīlu. NBA slavenībai tobrīd bija tikai piecas piezīmes un viņš drīkstēja turpināt spēli, ko atzina NBA. "Heat" un Atlantas "Hawks" spēles pēdējās 51,9 sekundes tika pārspēlētas 2008. gada 8. martā, kad O'Nīls jau bija aizmainīts uz Fīniksas "Suns". Atsākoties spēlei, komandas atlikušajā laikā punktus neguva un "Hawks" uzvarēja ar 114:111.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!