Fоtо: F64

Spānija gaidāmo 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret Latvijas basketbola izlasi uzskata kā iespēju atriebties par zaudējumu Pasaules kausa finālturnīrā, pirmdien preses konferencē teica Latvijas valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas izlase, uzsākot Eiropas čempionāta kvalifikāciju, 22. februārī Saragosā tiksies ar Spāniju, bet svētdien 25. februārī "Arēnā Rīga" uzņems Slovākiju.

Valstsvienībai šī ir pirmā reize kopš Pasaules kausa, kad Latvijas izlases basketbolisti sapulcējas kopā. Finālturnīrā komanda izcīnīja augsto piekto vietu, pieveicot vairākas augstākā kalibra izlases - Brazīliju, Spāniju, Itāliju un Lietuvu.

"Protams esmu priecīgs, ka esam atkal kopā. Pārāk ilgi biju prom no Latvijas - var teikt, ka bija ilgas pēc mājām. Taču mēs visu laiku esam saziņā par sastāvu un organizāciju, lai spēlētāji būtu fokusējušies mūsu ceļam. Sākas jauns posms. Mūsu Pasaules kauss bija veiksmīgāks nekā daudzi domāja, bet laiks sākt nākamo etapu," preses konferencē akcentēja Banki.

"Komandā ir seši jauni spēlētāji, kas dos labu sastāva sajaukumu. Rihards Lomažs atgriežas sastāvā pēc nopietnas traumu. Ojārs Siliņš, Krišs Helmanis ir piedalījušies izlases darbā, Kārlis Šiliņš bijis tālu no mūsu programmas traumu dēļ, bet priecājos par viņa progresu. Man būs interesanti redzēt, kā mums veiksies šajās divās spēlēs," optimistiskā noskaņojumā bija Banki.

Traumu dēļ Latvijas izlasei šajā sasaukumā nevar palīdzēt Jānis Strēlnieks un Aigars Šķēle, Jānis Bērziņš, kamēr Anžejs Pasečņiks un Roberts Blumbergs izvēlējās savest kārtībā veselību. Savukārt pēc sarunām ar Rolandu Šmitu un Mareku Mejeri izlases galvenais treneris nolēma viņus pasargāt, jo viņiem bijusi liela slodze.

No klubiem Itālijā un Turcijā uz Spānijas vienību Santjago de Kampostelas "Obradoiro" pārcēlušies pieredzējušie Strēlnieks un Jānis Timma. "Komandā būs latviešu saikne. Strēlniekam Itālijā bija labas spēles, sezonas sākums bija cerīgs, taču sakrājās traumas. Cerēju, ka viņš tagad būs izlasē."

"Spānijā šo spēli uztver par iespēju mums atriebties Pasaules kausā. Savukārt mums ir iespēja, ka neesam kā komēta, kas uzliesmo, bet gan esam stabila, kas virzās pretī panākumiem," sacīja Banki. "Mēs ieejam jaunā posmā, neesam tā pati komanda un negribam tāda būt, taču vēlamies saglabāt ieliktos pamatus. Atceros visus treniņus aizvadīto trīs gadu laikā, un pēc katras nodarbības jutu, ka spēlētāji ir labāki gan laukumā, gan ārpus tā. Gribu turpināt šo mentalitāti. Laika nav daudz, komandā ir jauni spēlētāji, kuri var ietekmēt mūsu basketbola kvalitāti. Maiņas var visu padarīt "garšīgāku". Viņiem jādod izrāviens aktivitātē un sniegumā."

Latvijas izlase būs viena no nākamā Eiropas čempionāta saimniecēm, tāpēc tā finālturnīram jau ir kvalificējusies. Taču tā tik un tā piedalīsies atlasē, lai labāk sagatavotos šim turnīram.

"Tas, ka esam kvalificējušies finālturnīram nenozīmē, ka mums nav misijas. Mums tā ir. Vēlamies kļūt par labāku komandu. Viņiem ir laba mentalitāte, laba darba ētika. Tas nekas, ka mums ir maz laika, jo mēs tāpat varam sagatavoties," akcentēja Banki.

Viens no Latvijas izlases debitantiem šajā logā ir daudzsološais "VEF Rīga" aizsargs Roberts Blūms. Arī Banki viņu novērtē kā pašmāju basketbola uzlecošo zvaigzni. Šim basketbolistam treneris līdzi sekojot jau ilgāku laiku.

"Mums jāpaslavē klubs, kas viņā investē enerģiju un laiku. Blūmam ir prasmes un potenciāls, bet viņam ir jāmācās. Ceru, ka viņš izmantos šo iespēju kā impulsu savai karjerai. Roberts būs plecu pie pleca ar tik pieredzējušiem spēlētājiem, gūs vērtīgu pieredzi un "saodīs" izlases basketbolu," norādīja Banki. "Nacionālā izlase pieder nākamajai paaudzei. Tāpēc mums ir jānodrošina, lai izlases programma būtu labākā stāvoklī."

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !