Foto: CEV

Latvijas pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš/Kristians Fokerots svētdien, 18. augustā, Nīderlandē sensacionāli kļuva par Eiropas čempioniem.

Sacensībās vien ar 25. numuru izliktie Pļaviņš/Fokerots Eiropas čempionāta finālā ar 2-1 (17:21, 22:20, 15:5) pieveica olimpiskos vicečempionus Nilsu Ēleru/Klemensu Vikleru (3.) no Vācijas.

Zīmīgi, ka Pļaviņš un Fokerots sākotnēji bija meistarsacīkšu rezervistu sarakstā un turnīrā varēja startēt tikai tāpēc, ka no tā atteicās citi dueti. Izcīnītais Eiropas čempionu tituls ir dueta lielākais kopīgais panākums.

Trīskārtējam olimpisko spēļu dalībniekam un Londonas spēļu bronzas laureātam pārī ar Jāni Šmēdiņu Pļaviņam augstākā vieta Eiropas meistarsacīkstēs pārī ar Šmēdiņu bija 2010. gadā Berlīnē izcīnītās bronzas medaļas. 19 gadus vecais Fokerots bija šāda ranga sacensību debitants.

Pirmajā setā neliels pārsvars piederēja Vācijas pārim, kas turējās pāris punktu atstatumā, turklāt izskaņā vadību izdevās palielināt un uzvarēt ar 21:17. Savukārt otrajā setā Pļaviņam/Fokerotam izdevās "iekost" pretiniekiem. Cīņa līdz pat izskaņai bija punkts punktā, bet tieši latvieši panāca setbumbu. Pirmā palika neizmantota, taču otro gan izdevās izmantot, jo Ēlers izsita autā (22:20).

Tas Eiropas čempionāta finālu noveda līdz izšķirošajam - trešajam - setam. Uzvaru tajā latvieši ielika jau pašā sākumā, kad guva četrus punktus pēc kārtas. Kaut arī Ēlers/Viklers uz brīdi atguvās, Pļaviņš turpinājumā bija teicams aizsardzībā, bet Fokerots - blokā, un beigās olimpiskajiem vicečempioniem pat nebija izredžu no jauna iesaistīties cīņā par uzvaru. Trešajā setā latvieši dominēja ar 15:5.

Portāls "Delfi" piedāvāja Eiropas čempionāta fināla teksta tiešraidi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!