Foto: Rimo Adero by Ebimotors

Ar iespaidīgām avārijām un dramatiskām laika apstākļu maiņām sestdien un svētdien Itālijā tika aizvadītas "12H Mugello" izturības sacensības. Latvijas vadošais autošosejas pilots Valters Zviedris kopā ar lietuviešu-itāļu "Rimo Adero by Ebimotors" komandu izcīnīja otro vietu "992 / AM" ieskaitē, vienlaikus finišējot augstajā ceturtajā vietā starp visām ar "Porsche 911 GT3 CUP" startējošajām komandām, informē Latvijas Automobiļu federācija (LAF).

"24H Series" čempionāta pirmajā posmā, kas norisinājās leģendārajā Mudžello trasē, piedalījās 36 komandas – tajās startēja vairāk nekā 130 piloti no 20 valstīm. Iepriekš piektdienas kvalifikācijā Valters Zviedris uzrādīja ātrāku apļa laiku par WRC leģendu Sebastjenu Lēbu un kopā ar komandas biedriem Aurēliju Rusteiku, Mantu Janāviču un Mariusu Bartku 12 komandu konkurencē izcīnīja otro vietu savā "992 / AM" ieskaitē. Sestdienas sacensībās komanda attiecīgi startēja no 19. vietas absolūti un kā sestie no 16 "992" klases komandām. Savukārt par absolūto uzvaru cīnījās "GT3" klases spēkrati, kas Mudžello trasē ir par aptuveni piecām sekundēm ātrāki nekā "992" klases "Porsche 911 GT3 CUP".

"12H Mugello" sākumā pie stūres sēdās Rusteika, kuram haotiskajā startā izdevās izvairīties no vairākām apkārt notiekošajām sadursmēm, tajās bojājumus piedzīvojot vairākām automašīnām. Pēc aptuveni stundas stūres grožus pārņēma Janāvičs, kurš ar ļoti labu ātrumu divu stundu laikā komandu biju aizvedis līdz pirmajam trijniekam savā ieskaitē. Nākamās pilotu maiņas laikā pie stūres sēdās Zviedris, kurš turpināja iesākto kursu un arvien vairāk pietuvojās "992 / AM" ieskaites līderiem, uzrādot ātrākos apļa laikus klasē.

Foto: Rimo Adero by Ebimotors

Tālāk trasē devās Bartks, kuram sanāca noturēt komandu pirmajā trijniekā, savukārt neilgi pirms pirmās dienas finiša pieredzējušie komandas inženieri nolēma veikt taktisku boksu apmeklējumu un pilota maiņu, lai nostādītu sevi labākā pozīcijā sacensību otrajai dienai. Tādējādi pēc pirmās daļas, kas ilga 6,5 stundas, "Rimo Adero by Ebimotors" komanda atradās ceturtajā vietā savā ieskaitē, tomēr ar jaunākām riepām un pilnāku degvielas tvertni nekā turpat priekšā esošie konkurenti.

Svētdienas rītā attiecīgi kā pirmais trasē devās Janāvičs, tad sekoja Bartks, savukārt Zviedris rindas kārtībā bija trešais. Ar ātru un stabilu braukšanu, kā arī labu stratēģiju komandai izdevās pacelties uz pirmo vietu ieskaitē un būt trešajiem starp visiem "992" klases spēkratiem. Neilgi pēc tam, kad latviešu pilots sēdās pie stūres, pirmo reizi pa visu nedēļas nogali sāka līt lietus, kas braukšanu ātrajā trasē padarīja ievērojami sarežģītāku.

Foto: Rimo Adero by Ebimotors

"Brauciens bija diezgan haotisks, jo pirmo reizi šajā nedēļas nogalē uzlija lietus. Manas braukšanas pirmās stundas laikā vēl varēja tikt galā ar to, jo lietus nebija stiprs un ne ātrajos pagriezienos. Tad tieši pēc tam, kad bijām uzlikuši jaunas sausā laika riepas, lietus kļuva arvien stiprāks un palika ļoti sarežģīti braukt ar šīm riepām. Tomēr arī šajos slidenajos apstākļos saglabāju labus apļa laikus, noturēju augstās pozīcijas un laikam kā viens no pēdējiem iebraucu boksos ar sausā laika riepām," tā par savu otrās dienas braucienu izsakās Zviedris.

Pēc riepu maiņas uz lietus "slikiem" nu jau pilnīgi slapjajā trasē devās Janāvičs, kuram sarežģītajos apstākļos izdevās uzrādīt solīdus apļa laikus. Tomēr haosā, kad strauji mainījās laika apstākļi un avāriju dēļ bija vairāki "Code60" periodi (trasē atļauts braukt ar maksimāli 60 km/h), "992 / AM" ieskaites tuvākajiem konkurentiem izdevās veiksmīgāk izmantot stratēģiju sev par labu un tikt garām Zviedra pārstāvētajai komandai. Atlikušajā pusotrā stundā boksos zaudēto atgūt neizdevās, tādējādi beigās finišā otrā vieta "992 / AM" ieskaitē, ceturtā pozīcija starp visiem "Porsche 911 GT3 CUP" spēkratiem un 11. vieta absolūti, aiz sevis atstājot vairākus daudz ātrākus automobiļus.

Foto: Rimo Adero by Ebimotors

"Lai arī pats noslēgums bija nedaudz neveiksmīgs, visa komanda ir priecīga par otro vietu mūsu debijas sacensībās. Mums visiem četriem pilotiem šī bija pirmā reize šajā čempionātā un šajā trasē, tādēļ rezultāts tiešām ir ļoti labs. Ar katru braucienu jutāmies arvien pārliecinošāk un arī ļoti veiksmīgi sastrādājāmies gan savā starpā, gan ar itāļu “Ebimotors” komandu. Varam būt lepni par to, ka spējām būt rezultātos tik tuvu tādām leģendām kā Lēbam un Romēnu Dumā, pirms sacensībām noteikti neviens neko tādu negaidīja," priecīgs par aizvadītajām sacensībām ir latviešu autosportists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!