Fоtо: PA Wire

Ukrainas bokseris Oleksandrs Usiks sestdien Saūda Arābijas pilsētā Rijādā grandiozā 12 raundu cīņā pēc punktiem pārspēja britu Taisonu Fjūriju, kļūstot par neapstrīdamu pasaules čempionu boksā arī supersmagajā svara kategorijā un apvienojot visas četras prestižākās čempionu jostas. Pirms vakara galvenās cīņas Mairis Briedis revanša cīņā par vakanto pasaules čempiona jostu svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) versijā pēc punktiem zaudēja austrālietim Džeijam Opetaijam.

Usiks pret Fjūriju

Usiks pēc tiesnešu piešķirtajiem punktiem uzvarēja ar 115:112, 113:114, 114:113. Līdz ar to viņš ieguva Fjūrija īpašumā esošo Pasaules Boksa padomes (WBC) čempionu jostu. Pirms šīs cīņas viņam jau piederēja Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF), Pasaules Boksa organizācijas (WBO) jostas.

Četru jostu ēra boksā sākās 2007. gadā, kad pārējās organizācijas atzina arī WBO, un šī ir pirmā reize, kad par neapstrīdamu pasaules čempionu kļūst supersmagā svara bokseris.

Pirmajā raundā Usiks darbojās aktīvi, bet Fjūrijs uzņemtos sitienus pavadīja ar nicinošu smīnu un izrādīšanos. Ukrainas bokseris pirmajos trīs raundos bija aktīvāks, bet nākamajos trīs raundos Fjūrijs ar saviem asajiem un spēcīgajiem sitieniem cīņas gaitu izlīdzināja. Usiks atguva cīņas iniciatīvu, bet astotajā raundā viņam ar kārtējo sitienu kombināciju izdevās pārsist britam degunu.

Devītajā raunda noslēgumā ukrainis pēc trīs sitienu kombinācijas trāpīja "tīru" sitienu pa pretinieka zodu, un Fjūrijs apdulla. Usiks turpināja strādāt, līdz panāca nokdaunu. Iesaistījās tiesnesis, bet pēc atskaites drīz vien atskanēja raunda gongs, un britam bija laiks atgūties.

Usika ķermeņa valoda arī noslēdzošajos raundos bija pārliecinošāka, un viņš turpināja strādāt aktīvāk un biežāk trāpīja sitienus. Pēdējā raundā Fjūrijs centās panākt Usika nokautu, un vienu labu sitienu viņš trāpīja.

Pēc cīņas Fjūrijs nepiekrita tiesnešu lēmumam, un viņš uzskatīja, ka uzvarēja cīņu. Brits uzreiz pauda gatavību revanšam, taču arī apsveica Usiku ar panākumu. Usiks ringā apstiprināja, ka būs gatavs revanšam.

Fjūrija un Usika cīņai bija jānotiek 17.februārī Rijādā, taču tā tika atcelta, jo Fjūrijam treniņā tika uzsista brūce virs acs. Dienu vēlāk britu bokseris sociālajos medijos paziņoja, ka ir panākta vienošanās pārcelt cīņu uz 18.maiju, kā norises vietu saglabājot Saūda Arābijas galvaspilsētu Rijādu.

35 gadus vecais Fjūrijs 36 cīņās ir svinējis 34 uzvaras, 24 no tām ar nokautu, reizi cīnījies neizšķirti un tagad piedzīvojus pirmo zaudējumu. Divus gadus vecākā Usika kontā ir 22 uzvaras tikpat cīņās, 14 no tām noslēdzot ar nokautu.

Usiks iepriekš kļuva par neapstrīdamu pasaules čempionu boksā smagā svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem, kad 2018. gadā triumfēja Pasaules boksa supersērijā (WBSS).

Briedis pret Opetaiju

Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Pēc 12 raundiem tiesneši Opetaijam piešķīra uzvaru ar 117:111, 116:112 un 116:112. Briedis izdarīja vairāk sitienu par pretinieku, taču Opetaijas sitieni biežāk sasniedza mērķi.

Pēc pasīva pirmā raunda otrajā cīņa kļuva aktīvāka un vienā no epizodēm Opetaijam izdevās trāpīgs āķa sitiens ar labo roku. Austrālietis bija ātrāks savās kustībās ringā, savukārt Briedis lika daudz pretiniekam strādāt.

Sestajā raundā Opetaijam padevās pāris precīzi sitieni un ar vienu no tiem viņš pārsita Briedim degunu. Pēc tam latvietis aizvadīja savu labāko raundu šajā cīņā un turpinājumā kļuva aktīvāks. Desmitajā raundā Briedis pārsita Opetaijam degunu un izdarīja vairākus spēcīgus sitienus, izsitot pretinieku no līdzsvara.

Latvijas bokseris 11.raundā cīnījās vēl uzbrūkošāk un piespieda pretinieku pie virvēm. Noslēdzošajā raundā Briedim vajadzēja noslēgt cīņu ar nokautu, lai izvairītos no zaudējuma pēc punktiem, taču austrālietis pēdējās trīs minūtes izturēja.

Briedis savu līdz šim pēdējo cīņu aizvadīja 2022.gada jūlijā, kad Austrālijas pilsētā Goldkostā piedzīvoja zaudējumu cīņā ar Opetaiju un atvadījās no IBF čempiona jostas.

39 gadus vecais Briedis profesionālā boksera karjerā ir izcīnījis 28 uzvaras 31 cīņā, 20 reizes uzvarot ar nokautu. Pirms cīņas ar Opetaiju viņš bija cietis tikai vienu zaudējumu - WBSS pirmās sezonas pusfinālā Rīgā pret ukraini Oleksandru Usiku.

28 gadus vecais Opetaija ir uzvarējis visās 25 cīņās, 19 no tām noslēdzot ar nokautu. Pēc tikšanās ar Briedi nākamās divas cīņas viņš aizvadīja pērn septembrī un decembrī, uzvarot attiecīgi Džordanu Tompsonu un Elisu Zorro. Opetaija ir pašreizējais pasaules čempions žurnāla "The Ring" versijā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !