Foto: Publicitātes foto

Starptautisks Motosporta asociācijas (FIM) akreditētais ārsts un Medicīnas komisijas pārstāvis Roberts Fūrmanis asi nosodīja pasaules motokrosa čempionāta posma Vācijas "Grand Prix" ārstu rīcību, nenovērtējot latvieša Paula Jonasa gūto savainojumu pēc piedzīvotā kritiena, un pieprasīja, lai viņi uzņemas atbildību par notikušo, viņš rakstīja savā sociālā tīklā "X" profilā.

Jau ziņots, ka svētdien Vācijas "Gand Prix" otrajā braucienā Jonass piedzīvoja kritienu jau pirmajā aplī, sacensības neturpinot. Vēlāk komanda paziņoja, ka latvietis kritienā salauzis labās rokas augšdelmu un izmežģījis plecu. Vēlāk Jonasa pārstāvētās "Standing Construct Honda" komandas īpašnieks Tims Matiss skaidroja, ka Vācijā notikušajā posmā strādājošie ārsti, visticamāk, traumu padarīja daudz nopietnāku.

"Šo ziņu saņēmu vakardien, kad mani informēja par traumētiem sportistiem iepriekšējā posmā. Redzēju Paulu traumēto sportistu sarakstā ar aizdomīgu diagnozi. Vēlāk saņēmu informāciju par notikušo un rīcību Paula traumas gadījumā. Par šo nekavējoties informēju FIM Medicīnas komisijas vadītāju un norādīju, ka gadījums ir pārāk satraucošs un nepieciešams to izskatīt," vēstīja Fūrmanis. "Ņemot vērā, ka dati bija sensitīvi, tad neatļāvos par to runāt publiski. Taču manā ieskatā tāda rīcība nav pieņemama un neatbilst nekādiem medicīniskās palīdzības sniegšanas standartiem. Atbildība par šo ir jāuzņemas ārstam, kurš veica manipulāciju, sacensību galvenajam ārstam, kurš pieļāva šādu rīcību."

Fūrmanis norādīja, ka viņa pieredze motokrosa sacensībās ir pietiekami liela. Viņš no 2016. gada ir akreditēts FIM sacensību galvenais ārsts un no 2019. gada darbojas FIM medicīnas komisijā, kur esot vienīgais pārstāvis no Baltijas reģiona. No 2020.gada Fūrmanis pilda FIM medicīnas delegāta pienākumus. Latvijā notiekošajā MXGP posmā viņš ar savu komandu strādā jau astoņus gadus ir gandrīz nemainīgā sastāvā.

"Lēmumi citreiz ir smagi, kad ir darīšana ar pasaules čempioniem, slaveniem braucējiem un drošības apsvērumu dēļ ir jāliedz viņiem piedalīties tālāk sacensībās. Ir spiediens no komandām, menedžeriem un medijiem. Taču sacensību galvenā ārsta lēmums stāv pāri visam un visi to respektē, ja vien tam ir loģisks pamatojums," viņš rakstīja.

Jonass pasaules čempionāta sezonu līdz notikušajam aizvadīja veiksmīgi, un viņš kopvērtējumā ar 274 punktiem ierindojās piektajā pozīcijā.

Šīs nedēļas nogalē motosportisti Ķegumā mototrasē "Zelta Zirgs" sacentīsies pasaules čempionāta devītā posma sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!