Foto: Jānis Spurdziņš, SONY

4. jūlijā no rīta Salacgrīvā sākās ceturtais sacensību posms. Kā burātāji lēš, tas varētu izvērsties par regates taktiskāko pārgājienu. Tikmēr 3. jūlijā piekrastes "SPORTLAND sacensību posms" bija viens no interesantākajiem. Pēc aizvadītām trīs sacensību dienām no sešām grupām četrās līderpozīcijā ir igauņi, kamēr LYS1 grupā Latvijas komanda GABRIEL cenšas nosargāt pērnā gada zeltu no igauņu sāncenšiem.

Ceturtdienas rītā sacensību flotes jahtām tika dots starts no Salacgrīvas uz Pērnavu. Distances garums atšķirsies pa grupām ātrākajām tas būs 40 jūras jūdzes, bet mazāk ātrām – 30. Prognozes sola, ka lielākais distances garums vairumam flotes tiks noiets ar pavēja burām un samērā ātri, taču dienas otrajā daļā vēja ātrums samazināsies un tad gaidāma taktiskāka burāšana, kur uzvarētāju noteiks izdarītā izvēle pa kuru pusi iet Pērnavas līcī. Burātāji jau pirms iziešanas jūrā smej, ka nez vai šodien tiešsaistes aplikācijā varēs redzēt kādu jahtu, jo, ticamāk, daudzas komandas nevēlēsies atklāt savas izvēles. Sacensību organizatori informē, ka šī posma apbalvošana, ticamāk, notiks rīt Pērnavas jahtklubā, jo lēnākās laivas varētu finišēt šovakar samērā vēlu.

Tikmēr pēc pirmajām divām GoRR sacensību dienām, kuras raksturo kardināli pretēji laikapstākļi – stiprs laiks un teju bezvējš, pēc burātāju ieskatiem vakar aizritēja perfekta burāšanas sacensību dienu – stabils vējš, vilnis, saulains un labs distances garums. Lielākajām laivām izdevās noiet trīs pievēja un pavēja kursu, un sāncensība bija īpaši sīva.

Sacensības turpināsies līdz piektdienai un noslēgsies jau rīt Pērnavā, kur ap pulksten notiks GoRR uzvarētāju, Latvijas jūras burāšanas čempionu un Livonijas kausa ieguvēju apbalvošana.

ORC1 grupa

Izvērtās ļoti sīva un interesanta cīņa starp piecām laivām – igauņu komandām SHADOW, NOLA X, Lietuvas komandu ARABELA un divām Latvijas komandām THORA un PROJECT A1. Kā stāsta Ričards Omanbriedis no PROJECT A1, visā distances garumā laivas mainījās vietām un viena otrai gāja garām, "tā bija ļoti interesanta cīņa". Tikmēr jahta GORILLA, kuru vada kapteinis Kārlis Balgalvis, vēl pērn bija zināma kā komanda MOSQUITO. Tieši sāncensība ātrāko laivu grupā ar spēcīgākajām jahtām flotē motivējusi pieņemt lēmumu iegādāties ātrāku un lielāku jahtu.

"Vakar jutāmies par sevi stingri labāk nekā pirmdien," tā Balgalvis stāstot, ka šīs sacensības skaidri parāda, cik daudz jāapgūst gan tehnika, gan jāmācās masta trimēšana: "liels, liels darbs vēl priekšā. Šobrīd mani apmierina, kā komanda strādā, kā laiva iet, bet apzinos, ka ir vēl kopā jāuzkāpj Everestā."

SPORTLAND posmā ORC1 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Arabela" (LTU 2399) - kapteinis Raimondas Šiugždinis (Lietuva, Nautikus)
2.⁠ ⁠"NOLA X" (EST 703) - kapteinis Eero Pank (Igaunija, Kalevi jahtklubs)
3.⁠ ⁠"Shadow" (EST 113) - kapteinis Harles Liiv (Igaunija, Kalevi jahtklubs)

ORC2 grupa

Arī otrā ātrāko laivu grupā ORC2 aizrit visai spraiga cīņa – ar vienādu punktu skaitu par otro un trešo vietu savā starpā cīkstējas komanda XIAOMI TV3 IDEFIX no Lietuvas un JAZZ no Igaunijas. Tikmēr pārliecinošu sniegumu demonstrē jahta SUGAR, kura grupā ieņem pirmo vietu. Jāatzīmē, ka šogad grupā startē arī četras jahtas no

Latvijas – ESTELLE, NEMOR, DE LUNA un FOLLOW, kura otrajā "KIA sacensību posmā" iekļāvās kontrollaikā un bija vienīgā komanda, kura šajā grupā finišēja.

SPORTLAND posmā ORC2 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Sugar" (EST 774) - kapteinis Alari Akermann (Igaunija, Pērnavas jahtklubs)
2. "XIAOMI TV3 IDEFIX" (LTU 2777) - kapteinis Mindaugas Saulenas (Lietuva, "Gero vejo" klubas)
3. "Jazz" (EST 935) - kapteinis Tarmo End (Igaunija, Sāremā Merispordi Selts)

ORC Cruiser grupa

Tā saucamajā "kruīza grupā" piedalās komandas ar mazākām sportiskām ambīcijām, un šogad šī ir kuplāk pārstāvētā grupa. No 18 komandām pirmo sešu komandu vidū tikai viena ir Latvijas komanda, pārējās – igauņu. Y-KNOT, kuru kapteiņo Armands Zīraps, "SPORTLAND sacensību posmā" uzkāpa uz trešā pakāpiena un jokojot min: "Instinktīvi jūtam, ka lai arī zeltu varētu neizcīnīt, tomēr mēs turpināsim uz to iet. Jo, kāpēc ne?" Zīraps arī stāsta, ka vakardienas posms Salacgrīvas piekrastē, lai arī burāšanai bija ļoti piemērots, tomēr nebija viegls, īpaši viņa ieņemtajā pozīcijā jahtas priekšpusē. Visas kājas esot zilas, jo laivu mētāja viļņi, un spinakera bomī ievietot brasas bija samērā liels izaicinājums. Neraugoties uz notikušiem misēkļiem sacensību gaitā, komandai trešajā posmā izdevās izcīnīt bronzas pakāpienu.

SPORTLAND posmā ORC Cruiser grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Jaalind" (EST 990) - kapteinis Margo Pobo (Igaunija, Pērnavas jahtklubs)
2. "LOTE" (EST 460) - kapteinis Daniel Ruutel (Igaunija, Sāremā Merispordi Selts)
3. "Y-knot" (LAT 633) - kapteinis Armands Zīraps (Latvija, Rīgas sporta burāšanas centrs)

LYS1 grupa

Viena no šobrīd interesantākajām cīņām, kurai cītīgi seko teju visa sacensību flote, aizrit LYS1 grupā. Komanda GABRIEL cenšas aizstāvēt pērn izcīnīto uzvarētāja titulu. Un šobrīd tas komandai izdodas teicami – no diviem posmiem, kuros grupas jahtām ieskaitīti rezultāti, kapteiņa Andra Zirdziņa komanda noturas līderpozīcijās. Kopvērtējumā šobrīd GABRIEL ierindojas pirmajā vietā ar diviem punktiem, aiz sevis atstājot divas komandas no Igaunijas – SIREN (4 punkti) un NORA LII (6 punkti).

SPORTLAND posmā LYS1 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"GABRIEL" (LAT 3) - kapteinis Gundars Bērziņš (Latvija, Usmas jahtklubs)
2.⁠ ⁠"SIREN" (EST 540) - kapteinis Rasmus Maalinn (Igaunija, Pērnavas jahtklubs)
3.⁠ ⁠"NORA LII" (EST 345) - kapteinis Ular Janes (Igaunija, Pērnavas jahtklubs)

LYS2 grupa

Latvijas jahtu apmērīšanas sistēmas mazāko laivu grupā LYS2 arī pamatīga sāncensība. Par pirmajām divām vietām cīkstās divas igauņu komandas – PINTA un LILIANN, kuras kopvērtējumā tās vienu no otras šķir tikai viens punkts. Latvijas komanda FILIAS šobrīd ieņem trešo vietu, bet Ulda Lapsiņa komanda LADYBIRD (iepriekš labi pazīstama kā ELIXIR) atpaliek ar trīs punktiem no Andra Treija, kurš vakar SPORTLAND sacensību posmā ierindojās septītajā vietā.

SPORTLAND posmā LYS2 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Liliann" (EST 396) - kapteinis Margus Beljakov (Igaunija, Sāremā Merispordi Selts)
2.⁠ ⁠"Pinta" (EST 57) - kapteinis Guido Grass (Igaunija, Sāremā Merispordi Selts)
3.⁠ ⁠"Blondy" (LAT 315) - kapteinis Andris Zubrickis (Latvija, Rīgas sporta burāšanas centrs)

MH grupa

Katamarānu grupā piedalās trīs daudzkorpusu jahtas, un nemainīgs ir to sadalījums uz posmu uzvaras pakāpieniem. Pieredzējušākās komandas KANI KELI un WIKI ieņem pirmo un trešo vietu, kamēr regates debitanti – katamarāns ILLO, kuru vada kapteinis Jēkabs Puriņš, ieņem otro vietu.

SPORTLAND posmā LYS2 grupā uzvarēja:

1.⁠ ⁠"Kani Keli" (LAT 606) - kapteinis Juris Tuņa (Latvija, Daugavgrīvas)
2. "ILLO" (LAT 600) - kapteinis Jēkabs Puriņš (Latvija, Pilsētas jahtklubs)
3.⁠ ⁠"Wiki" (LAT 11M) - kapteinis Uldis Kronblūms (Latvija, Prestol)

Sacensības turpināsies līdz piektdienai un noslēgsies jau rīt Pērnavā, kur notiks GoRR uzvarētāju, Latvijas jūras burāšanas čempionu un Livonijas kausa ieguvēju apbalvošana. No sešām regates grupām starptautiskās apmērīšanas ORC sistēmas grupas ir trīs, un šogad pirmo reizi komandu sniegumu vērtē pēc detalizētākas sistēmas - PCS.

Sacensību noslēgumā suminās katras grupas GoRR 2024. gada uzvarētājus un Latvijas jūras burāšanas čempionus. Savukārt ORC grupu komandām pasniegs Livonijas kausu, kuru izcīnīs ātrākā laiva visā flotē, kura visu regates posmu kopvērtējumā distancē pavadīs visīsāko laiku pēc fakta. Angliski to apzīmē first boat home jeb laiva, kura pirmā šķērso finiša līniju.

GoRR ir ikgadēja lielākā starptautiskā regate Latvijā, kas aizrit nedēļas garumā Rīgas līcī. Sacensībās piedalās komandas no Baltijas jūras reģiona. Sacensības notiek jau septīto gadu, to laikā tiek noskaidroti Latvijas jūras burāšanas čempioni un starp faktiski ātrākajām laivām sportiskākajās grupās tiek izcīnīts Livonijas kauss, kas simbolizē Latvijas jūras burāšanas tradīciju atdzimšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!