Foto: AP/Scanpix/LETA

Somu smagsvara bokserim Robertam Heleniusam pēc 2023. gada notikušās cīņas ar slaveno britu Entoniju Džošua konstatēts dopinga pārkāpums un viņam Lielbritānijas Antidopinga aģentūra piespriedusi divu gadu diskvalifikāciju.

40 gadus vecajam bokserim nodotajās analīzēs atrastas aizliegtās vielas klomifēna pēdas. Klomifēns ir atrodams zālēs, ko lieto neauglības ārstēšanai sievietēm, kurām nav ovulācijas. Savukārt vīrieši mēdz izmantot klomifēnu, lai palielinātu testosterona līmeni.

Bokseris uz laiku no sacensībām bija atstādināts no 2023. gada 18. septembra, un tagad boksa ringā drīkstēs atgriezties tikai pēc 2025. gada 18. septembra.

Bokseris pats noliedz apzinātu dopinga lietošanu un vaino Lielbritānijas antidopinga aģentūras pārstāvjus, kuri nav ņēmuši vērā Heleniusa iespējamo dopinga iegūšanas veidu – no vistu ēdiena un olām. Heleniuss uzskata, ka vistu, kuru gaļa un olas izmantota ēdiena gatavošanā, audzēšanā izmantots klomifēns, kas līdz ar ēdienu nonācis somu boksera organismā. Lielbritānijas Antidopinga aģentūra šīs aizdomas noliedza un nekonstatēja, ka ēdiens būtu bijis "piesātināts" ar aizliegtajām vielām.

2022. gada oktobrī klomifēna lietošanā tika pieķerts britu bokseris Konors Bens, kurš notikušajā arī vainoja "saindēto" ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!