Foto: Gvido Mēteris, speciāli "Delfi"

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Motoru sporta padome trešdien, 1. augustā, apstiprināja 2025. gada pasaules rallija čempionāta (WRC) kalendāru, kurā iekļauti 14 posmi, un to vidū ir arī Igaunijā notiekošais "Delfi Rally Estonia".

Kā zināms, 2024. gadā Latvijā risinājās WRC posms "Tet Rally Latvia", bet Igaunijā notika Eiropas Rallija čempionāta (ERČ) sacensības "Delfi Rally Estonia". 2025. gadā abas Baltijas valstis mainīsies ar rallijiem – Latvijā atgriezīsies ERČ posms, bet Igaunija atkal uzņems WRC.

Gaidāmās sezonas kalendārā būs gan pazīstamas rīkotājvalstis, gan dažas valstis, kuras atgriežas WRC kalendārā, gan pilnīgi jauni rīkotāji. Pirmo reizi WRC kalendārā tiks iekļauti posmi Kanāriju salās, Paragvajā un Saūda Arābijā. Līdz ar to kontinentālajā Eiropā tiks rīkots mazāk sacensību. Eiropā nenotiks arī Polijas un Horvātijas ralliji, kas varētu papildus uzmanību piesaistīt "Delfi Rally Estonia", kas notiks jūlija vidū.

"Šis ir ārkārtīgi aizraujošs kalendārs, kas lieliski apvieno mūsu tradicionālos rallijus ar trim aizraujošiem jauniem posmiem, no kuriem divi ir ārpus Eiropas, vēlreiz uzsverot mūsu čempionāta globālo pievilcību," teica WRC Promoter" vadītājs Jona Zībels. "No ledus Francijas Alpos, sniega ceļiem Zviedrijā, apžilbinošiem putekļiem Kenijā un Sardīnijā, ātrgaitas grants kalniņiem Somijā un Igaunijā un visbeidzot līdz tuksnešiem Saūda Arābijā – mūsu piedāvātā daudzveidība 2025. gadā ir nepārspējama."

"Delfi Rally Estonia" risināsies jau piekto reizi, un nākamgad tas notiks Tartu, Otepes, Elvas, Kanepi, Kambjas, Kastres, Peipsiāres un Mustvē ceļos no 17. līdz 20. jūlijam. Starta un finiša pjedestāls, kā arī svinīgā atklāšanas ceremonija atradīsies savā tradicionālajā vietā Tartu centrā, bet sacensību maršruts atkal šķērsos Peipusa ezera apkārtnes ātro un tehnisko grants ceļu.

"Šogad mūsu kaimiņvalstī Latvijā notiekošais WRC posms apliecināja, ka arī tur ir ļoti augsts līmenis gan organizācijas, gan ātrumposmu ziņā. Turklāt viņiem bija savs varonis Mārtiņš Sesks, kurš savu skatītāju priekšā rādīja ļoti labu sniegumu un pierādīja, ka, ja jaunie braucēji tiek pie iespējas, viņi var parādīt labus rezultātus. Vietējais varonis un augsta līmeņa organizācija noteikti dos būtisku stimulu rallija popularitātei Latvijas tirgū, un tas nozīmē, ka skatītāju skaits nākotnē varētu dubultoties. Es ticu, ka to mēs redzēsim jau nākamgad arī "Delfi Rally Estonia" sacensībās," teica sacensību direktors Urmo Āva.

"Nākamā gada WRC kalendārs ir saspringts, kopumā priekšā ir 14 ralliji. Esam gandarīti, ka 2025. gadā viss ir atgriezies ierastajās sliedēs, un esam ērti ierindojušies jūlija vidū, kas ir vienīgais ātrais grants rallijs pirms Somijas WRC sacensībām," viņš turpināja. "Mums par labu nāk arī tas, ka nākamgad mūsu reģionā nebūs daudz alternatīvu. Ar pārliecību varu teikt, ka, ņemot vērā mūsu organizatoru komandas pieredzi un centību, mēs noteikti sarīkosim visu laiku labāko WRC ralliju Igaunijā, kuras titulsponsors būs "Delfi"."

Biļešu tirdzniecība sāksies jau šopiektdien, 2. augustā. 3000 rallija caurlaides būs pieejamas par īpašu cenu – 49 eiro, kas ir gandrīz puse no parastās cenas. "Delfi Rally Estonia" biļetes varēs iegādāties mājaslapā "rallyestonia.ee". Digitālās rallija kartes būs pieejamas gan pieaugušajiem, gan jauniešiem (vecumā no 7 līdz 15 gadiem). Rallija caurlaide nodrošina piekļuvi visām standarta skatītāju zonām visās sacensību dienās. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, organizatori ir pārtraukuši "Kids" rallija caurlaides, kas nozīmē, ka bērniem vecumā no 0 līdz 6 rallija karte nav nepieciešama. Dienas biļetes un VIP kartes tiks pievienotas izpārdošanai vēlāk.

"Visi līdzjutēji un atbalstītāji jau tagad var kalt savus plānus nākamās vasaras notikumam, lai kopā ar draugiem un ģimeni būtu atbalstītu rallija braucējus," uzsvēra Āva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!