Foto: Pixabay

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) uz pieciem gadiem diskvalificējusi starptautisko meistaru Andreju Strebkovu no Latvijas par nopietniem FIDE Ētikas un disciplinārlietu kodeksa pārkāpumiem, ar pasta starpniecību vajājot šahistes, vēsta FIDE.

FIDE prezidenta sūdzība ierosināja Ētikas un disciplinārlietu kodeksa (EDC) izmeklēšanu, pamatojoties uz divu atsevišķu izmeklēšanu secinājumiem. Vispirms interneta platforma "Meduza" veica padziļinātu izmeklēšanu, kas tika publicēts 2022. gada februārī, bet Latvijas policijas iestādes veikušas oficiālu izmeklēšanu. Abās izmeklēšanās secināts, ka nepiedienīgās vēstules sūtījis Strebkovs.

Policijas izmeklēšanai Latvijā sekoja krimināllieta, kurā secināts, ka darbības nav uzskatāmas par noziedzīgu nodarījumu pēc Latvijas likumdošanas, savukārt EDC konstatēja, ka Strebkovs pārkāpis vairākus FIDE Ētikas un disciplinārlietu kodeksa noteikumus, kas saistīti ar cilvēka cieņu, ētisku uzvedību un sociālu uzvedību. EDC atrada pārliecinošus pierādījumus tam, ka Latvijas šahists Strebkovs pēdējo desmit gadu laikā nodarbojies ar satraucošu sieviešu šaha spēlētāju vajāšanu. Izmeklēšanā atklājās, ka desmitiem sieviešu spēlētāju, dažas tikai 14 gadus vecas, saņēma neķītras vēstules ar pornogrāfisku materiālu un lietotiem prezervatīviem, kas nosūtīti uz viņu mājām, klubiem, universitātēm un turnīru norises vietām. Papildus vēstuļu sūtīšanai Strebkovs daudzus gadus dažādās interneta platformās atļāvās izteikt aizskarošus izteikumus par sievietēm, kas palīdzēja viņu identificēt.

Strebkovs savā atbildē apgalvoja, ka tikai par vienu lietu – no 2021. gada – var iesniegt sūdzību, jo pārējām vēstulēm "nav nekāda sakara ar šaha sacensībām" jeb šahu. Atbildētājs turklāt apgalvo, ka vēstules neattiecas uz FIDE vai nacionālajām šaha federācijām un šo organizāciju darbību. Faktiski viņš apgalvoja, ka FIDE nav jurisdikcijas attiecīgajās lietās.

"FIDE nepieļaus jebkāda veida uzmākšanos vai ļaunprātīgu izmantošanu šaha sabiedrībā, īpaši gadījumos, kad ir iesaistīti nepilngadīgie," sacīja FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs. "Mēs vēlamies nodrošināt drošu un viesmīlīgu vidi visiem spēlētājiem neatkarīgi no tā, vai viņi ir vīrieši vai sievietes. Mēs atzinīgi vērtējam Ētikas un disciplinārlietu komisijas lēmumu, kas sūta skaidru vēstījumu, ka šāda uzvedība netiks pieļauta."

EDC lēmumā norādīts, ka "FIDE atbalsta šahistes, kuras sacenšas drošā un cieņpilnā vidē. Šī vide ietver un attiecas arī uz spēļu vietām. Daļa no šī atbalsta ir mudināt un dot iespēju upuriem runāt un ziņot par pārkāpumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!