Foto: Shutterstock

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE), kurā valdes priekšsēdētāja ir latviete Dana Reizniece-Ozola, nonākusi skandaloza lēmuma priekšā – tā tiek lūgta atļaut starptautiskajās sacensībās piedalīties Krievijas un Baltkrievijas šahistiem.

Ar šādu aicinājumu nākusi klajā Kirgizstānas Šaha federācija, kas oficiālā iesniegumā mudina FIDE vadību "atjaunot Krievijas Šaha federācijas un Baltkrievijas Šaha federācijas pilnas dalības tiesības ar šāda lēmuma tūlītēju stāšanos spēkā".

Kirgizstāna uzskata, ka krievu un baltkrievu šahisti ir tiesīgi vienlīdzīgi sacensties ar citu valstu spēlētājiem, un lūgusi starptautisko federāciju iekļaut slēgtu balsojumu par šo jautājumu pēc mēneša gaidāmajā FIDE Ģenerālajā asamblejā.

Agresoriem tika liegta dalība starptautiskās sacensībās pēc Krievijas armijas nepamatotā iebrukuma Ukrainā 2022. gadā. Tiesa, šādu soli FIDE spēra tikai mēnesi pēc krievu iebrukuma, pamatojoties tikai uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācijām. Organizācijas vadītājs ir Arkādijs Dvorkovičs, kurš savulaik bija ietekmīga persona Krievijas politikā, būdams tuvs cilvēks bijušajam valsts prezidentam Dmitrijam Medvedevam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!