Foto: Publicitātes foto

Krievijas kālija minerālmēslu ražotājs "Uralkali" aizvadītajā nedēļas nogalē no F-1 čempionāta komandas "Haas" piedzina deviņus miljonus eiro lielu kompensāciju, taču tas notika ar komandas formulu un pārējā ekipējuma aizturēšanu, vēsta ārvalstu mediji.

2021. gadā "Uralkali" kļuva par "Haas" komandas ģenerālsponsoru, un komandā startēja krievs Ņikita Mazepins, kurš ir dēls uzņēmuma īpašniekam Dmitrijam Mazepinam. 2022. gada martā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, "Haas" paziņoja par līguma laušanu ar Ņikitu Mazepinu un "Uralkali".

Uzņēmums ilgāku laiku draudēja tiesāties ar "Haas" par līguma pārtraukšanu, jo tas jau bija samaksājis sponsora naudu vairākus mēnešus uz priekšu, bet komanda to neesot atgriezusi pēc līguma laušanas. Šveices arbitrāžas tiesa lēma par labu "Uralkali" un piedāvāja "Haas" atmaksāt 12 miljonus eiro, lai lieta tiktu slēgta. Tiesā gan secināts, ka komandai bija tiesības pārtraukt līgumu.

"Uralkali" pagājušajā mēnesī paziņoja, ka "Haas" esot nokavējis jūlija termiņu atceltās sponsorēšanas naudas atmaksai, tāpēc F-1 posmā Nīderlandē "Haas" komandas motormāju apciemoja novērtētāji, kuri policijas pavadījumā izvērtēja komandas tehnikas vērtību. Pēc sacensībām komanda nevarēja pamest boksus, jo tika aizturēts viss komandas ekipējums, tostarp sacīkšu automašīnas.

Tas apdraudēja komandas dalību nākamajā posmā Itālijā, Monzas trasē, jo vēl pirmdienas rītā komanda atradās Zandvortas trasē Nīderlandē. "Haas" veica maksājumu deviņu miljonu eiro vērtībā, un tiklīdz nauda tika saņemta, viss amerikāņu komandas ekipējums varēja sākt doties uz šajā nedēļas nogalē gaidāmajām sacensībām.

""Uralkali" apstiprina, ka "Haas" parāds saņemts pēc Šveices arbitrāžas tiesas sprieduma. Mēs esam arī saņēmuši sacīkšu automašīnu, kas piederēja mums saskaņā ar sponsorēšanas līguma nosacījumiem," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Savukārt "Haas" uzstāja, ka maksājums tika veikts jau piektdien, bet apstiprinājums aizkavējās, jo bija nedēļas nogale.

"Haas" komandas "ieķeršanās" Nīderlandē neietekmēs gatavošanos Itālijas "Grand Prix".

"Delfi" iepriekš ziņojuši, ka Dmitrijs Mazepins pēc Krievijas bruņotā iebrukuma Ukrainā iekļauts sankciju sarakstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!