Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izcēlies strīds par Parīzes pilētas galvas Annas Idalgo iecerei uz Eifeļa torņa atstāt olimpiskos apļus.

Šovasar Parīzē norisinājās olimpiskās spēles, savukārt šobrīd Francijas galvaspilsēta uzņem paralimpiskās spēles.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Idalgo paziņoja, ka Efeļu tornī uzstādītie olimpiskie apļi ir uz palikšanu. "Kā Parīzes pilsētas galvai šis lēmums ir mans. Vēlos, lai svētku gars saglabātos," viņa pastāstīja laikrakstm "Ouest France". "Esmu sajūsmā, ka francūži pēc 10 gadu bļaustīšanās, lai olimpiskās spēles iet ellē, no jauna ir iemīlējuši Parīzi."

Tiesa, pretējās domās par olimpiskajiem apļiem Parīzes simbolā ir inženiera Gustava Eifeļa pēcteči. "Lai olimpiskie apļi paliek vēl neilgu laiku pēc paralimpiskajām spēlēm, kāpēc gan ne? Mums ar to nav problēmu. Taču Eifeļa tornis nav reklāmas platforma. Idalgo noteikti vajadzēja paziņot, ka viņa vēlas paturēt olimpiskos apļus, taču vienlaikus lūgt arī Parīzes pilsētas domes un citu kompetentu cilvēku viedokli, nevis to izlemt vienpersoniski," akcentē Gustava mazmazdēls Olivjē Berelo-Eifels, kurš ir Gustava Eifeļa pēcteču asociācijas (AGDE) prezidents.

Savukārt vēl viens no inženiera mazmazdēliem Savins Jeitmans-Eifels uzskata, ka olimpisko apļu saglabāšana tornī traucēs to izmantot citu notikumu un mērķu popularizēšanai, kā tas ir bijis pagātnē. "Eifeļa tornim, kas ir Parīzes un Francijas simbols, ir daudz plašāks pielietojums, nevis būt saistītam tikai ar tādu organizāciju vai konceptu kā olimpiskās spēles."

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) esot piekritusi atstāt olimpiskos apļus Eifeļa tornī, taču pret šādu plānu jau ir izveidota arī petīcija. Idejai iebilst arī pašreizējā Francijas kultūras ministre Rašida Dati, kura pēc diviem gadiem varētu kandidēt Parīzes mēra vēlēšanās.

"Pirms par šo jautājumu tiek pieņemti lēmumi vai paziņojumi, ir svarīgi ievērot visas procedūras un konsultācijas, kas vērstas uz šī mantojuma aizsardzību," Dati raksta savā sociālās vietnes "X" profilā. "Eifeļa tornis ir aizsargājams piemineklis, varena inženiera un radītāja darbs. Cieņa pret viņa arhitektūras stilu un darbu nozīmē, ka šāds solis ir jāsaskaņo un tā ietekme jānovērtē saskaņā ar mantojuma noteikumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!