Foto: AP/Scanpix/LETA

Parīzes olimpiskajās spēlēs uzmanības centrā nonākusī Austrālijas breikdensa sportiste Reičela Gana šobrīd saglabā pasaules ranga pirmo vietu, lai gan olimpiskajās spēlēs viņas sniegums raisīja diskusijas un viņa no tiesnešiem saņēma vērtējumu "0".

37 gadus vecā Makarī Universitātes pasniedzēja Gana, kurai ir doktora grāds kultūras studijās, Parīzē kļuva par sensāciju, lai gan neguva tiesnešu atzinību. Austrāliete izcēlās ar oriģinālām breikdensam neraksturīgām, oriģinālām kustībām, no kurām viena pat atgādināja ķengura lēcienu. Visās trīs uzstāšanās reizēs Gana saņēma "nullītes" un nepārvarēja pirmo kārtu, tomēr ieguva lielāku uzmanību, nekā citas sportistes.

"Vēl pagājušajā gadā daudzi mani studenti neticēja, kad teicu, ka cenšos tik uz olimpiskajām spēlēm. Vēlāk viņi bija šokā par manu kvalificēšanos," pēc sacensībām Parīzē sacīja Gana, kura pār savām konkurentēm bija ievērojami vecāka. Arī tas piesaistīja lielu uzmanību. "Visas manas kustības ir oriģinālas. Būt radošai man ir ļoti svarīgi. Dodos dejot, lai parādītu savu māksliniecisko pusi. Dažreiz tas uzrunā tiesnešus, bet dažreiz nē."

Tomēr mediji vērsa uzmanību arī uz austrālietes kvalificēšanos Parīzes spēlēm, kas citu uzskatā nav bijusi godīga un caurspīdīga. Tomēr Austrālijas Olimpiskā komiteja un breikdensa starptautiskā sabiedrība noliedza visus pārmetumus, nostājoties un aizstāvot Ganu jeb "Raygan", kas ir viņas skatuves segvārds.

Arī tagad Pasaules Deju sporta federācija (WDSF) aizstāv Ganu un skaidro, kādēļ austrāliete saglabā pasaules ranga pirmo vietu. WDSF pasaules rangā sportisti tiek vērtēti pēc četriem labākajiem sniegumiem pēdējo 12 mēnešu laikā, ranga veidošanā neiekļaujot olimpiskās spēles vai kvalifikācijas sacensības.

Pēc 2023. gad pasaulē praktiski nav notikušas starptautiskas ranga sacensības breikdensā, lai sportisti varētu labāk sagatavoties sporta veida olimpiskajai debijai Parīzē. Tas rada unikālu situāciju, jo vairākiem sportistiem ranga vieta piešķirta, balstoties tikai uz vienām sacensībām. Ganas gadījumā pasaules ranga pirmo vietu dod uzvara Okēanijas čempionātā pērnā gada oktobrī.

"Lai precīzāk atainotu globālās konkurences ainavu, pašreizējais pasaules rangs ir jāinterpretē saistībā ar rezultātiem, kas gūti nesenajās starptautiskajās breikdensa sacensībās," paziņojumā skaidro WDSF.

Gan breikdensa sacensības Parīzē, gan citi notikumi tikai pastiprina starptautiskās sporta sabiedrības diskusiju par šī sporta veida atrašanos olimpiskajā saimē. 2028. gada olimpiskajās spēlēs breikdenss nav iekļauts programmā un šobrīd grūti prognozēt, vai sporta veids spēs atgriezties olimpiskajā apritē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!