Foto: AP/Scanpix/LETA

17 gadus vecais ASV snovbordists Maikls Smits aizvadītajā pavasarī tika pieķerts aizliegto vielu lietošanā, un viņam piespriesta trīs gadu diskvalifikācija. ASV Antidopinga aģentūru (USADA) satrauc šī lieta, jo nepilngadīgs sportists pats spējis atrast veidu, kā iegūst vairākus bīstamus steroīdus.

Smits šopavasar sniedza divas pozitīvas dopinga pārbaudes. USADA ziņoja, ka Smita paraugos tika atrastas anabolisko steroīdu metasterona, metenolona, ​​ostarīna, drostanolona, ​​klostebola un metandienona pēdas.

Tā kā Smita nodotajās analīzēs atklājās vairākas bīstamas aizliegtās vielas, USADA veica turpmāku izmeklēšanu par sportista atbalsta personālu, komandas biedriem un citiem sportistiem viņa paziņu lokā. Veicot izmeklēšanu, USADA konstatēja, ka neviens no atbalsta personāla vai citiem pieaugušajiem nepalīdzēja Smitam lietot dopingu.

"Šis gadījums runā par satraucoši bīstamu spēcīgu vielu pieejamību pat nepilngadīgajiem, kas var būtiski ietekmēt sportistu veselību un sacensību integritāti," sacīja USADA izpilddirektors Treviss Taigarts, kurš bija ļoti pateicīgs par citu cilvēku atsaucību lietas izmeklēšanā.

Tā kā arī pats snovbordists savu vainu atzina, USADA par gadu samazināja viņam piespriesto sodu. Smits pēc trīs gadu diskvalifikācijas izciešanas sacensībās varēs atgriezies 2027. gada 4. jūnijā.

Šī gada pasaules junioru čempionātā Smits ieņēma 17. vietu slalomā un 18. vietu milzu slalomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!