Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien Polijā, Krakovas lidostā aizturēts slavenais ukraiņu bokseris, pasaules čempions smagajā svarā Oleksandrs Usiks. Pēc Ukrainas augstāko amatpersonu – arī valsts prezidenta Volodimira Zelenska – iejaukšanās incidentā ukraiņu sporta zvaigzne atbrīvota.

Otrdienas vakarā sociālajos tīklos parādījās video, kurā redzams, ka Usiku ved prom saslēgtu rokudzelžos Polijas varasiestāžu pārstāvji.

Notikušajā iejaucies pat Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pēc Ukrainas augstāko amatpersonu darbībām Usiks atbrīvots, bet aizturēšanas iemesli pagaidām netiek atklāti. Usika promouters Alekss Krasjuks sociālajos tiklos norādījis, ka incidents bijis "pārpratums", bet pasaules medijiem sīkāk nav komentējis notikušo.

"Es runāju pa telefonu ar Oleksandru Usiku, kad viņš tika aizturēts. Esmu sašutis par šādu attieksmi pret mūsu pilsoni un čempionu," sociālajos tīklos ierakstīja Zelenskis. "Ukrainas Ārlietu ministram Andrijam Sibiham un Ukrainas Iekšlietu ministram Igoram Klimenko uzdevu nekavējoties noskaidrot visas Krakovas lidostā notikušā incidenta detaļas. Ātri vien mani informēja, ka viss ir kārtībā, mūsu čempions ir atbrīvots un neviens viņu vairs neaiztur."

Pirmais par Usika aizturēšanu sociālajos tīklos pavēstīja politiķis un sportists Žans Beleņuks, neatklājot notikušā detaļas. Vēlāk Usika sieva informējusi, ka ar bokseri viss ir kārtībā un sportists pats vēlāk visu paskaidrošot. Usika sieva pagaidām ir vienīgā, kas nedaudz atklāj nelielu detaļu par notikušo, norādot, ka "nav noticis nekas krimināls".

Lai risinātu situāciju ar Ukrainas sporta zvaigznes aizturēšanu, uz Krakovas lidostu devās Ukrainas ģenerālkonsuls Krakovā. Vēlāk Ukrainas diplomātiskie dienesti paziņoja, ka iesniegs Polijai notu saistībā ar notikušo un pieprasīs skaidrojumus.

"Mēs nekavējoties reaģējām uz Oleksandra Usika aizturēšanu Krakovā un veicinājām viņa atbrīvošanu. Par detaļām mani informēja mūsu ģenerālkonsuls. Mēs uzskatām, ka šādas darbības attiecībā pret mūsu čempionu ir nesamērīgas un nepieņemamas, tāpēc nosūtīsim Polijas pusei notu," paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Sibiha.

"Paldies visiem, kas uztraucās par mani. Paldies Ukrainas diplomātiem par atbalstu. Un respekts Polijas tiesībsargājošām iestādēm, kas pildīja savus pienākumus, neskatoties uz augumu, svaru, roku vēzienu un regālijām," jau pēc atbrīvošanas saviem faniem sociālajos tiklos ierakstīja Usiks.

Absolūtais pasaules smagsvaru čempions boksā Usiks šajā nedēļas nogalē plāno apmeklēt Londonu, kur risināsies britu smagsvaru duelis – Entonijs Džošua pret Danielu Dibuā.

Usiks iepriekšējo cīņu aizvadīja 19. maijā, kad pieveica citu britu bokseri Taisonu Fjūriju, kļūstot par neapstrīdamo pasaules čempionu Pasaules Boksa padomes (WBC), Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) versijās. Vēlāk Usikam gan bija jāatvadās no IBF jostas, par ko tagad cīnīsies tieši Džošua un Dibuā.

Usikam nākamā cīņa paredzēta 21. decembrī Rijadā – viņu uz revanša maču izaicinājis Fjūrijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!