Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Mohameds ben Sulajems nācis klājā ar ierosinājumu ierobežot F-1 pilotu lamāšanos sacīkšu laikā, tomēr gan pati ideja, gan veids, kā viņš to pasniedza radīja sašutumu sportistu vidū.

Ben Sulajems esot lūdzis F-1 vadībai ierobežot lamāšanās daudzumu sacensību laikā. Šobrīd tiešraižu laikā pilotu teiktie lamuvārdi brīžos, kad tiek atskaņotas komandu radio sarunas, tiek cenzēti.

"Mums ir jānošķir mūsu sporta veids – motosports – no repa mūzikas. Mēs neesam reperi. Cik reizes minūtē viņi saka vārdu, kas sākas ar burtu F?" FIA prezidenta teikto citēja medijs "Autosport". "Es visu labi saprotu, jo es pats biju pilots. Sacensību karstumā pilots domā, ka vainīgs ir otrs braucējs. Kad es braucu pa putekļiem un notika kaut kas tāds, es arī biju sašutis. Bet mums arī jābūt uzmanīgiem ar savu rīcību. Mums ir jābūt atbildīgiem. Tagad ar mūsdienu tehnoloģijām viss notiek tiešraidē, viss tiek ierakstīts. Galu galā mums ir jāizpēta, lai redzētu, vai mēs varam samazināt to, kas tiek publiski teikts?"

Septiņkārtējais pasaules čempions Lūiss Hamiltons no "Mercedes" piekrita, ka F-1 aprindās valodu varētu attīrīt no lamuvārdiem, tomēr viņš nebija priecīgs par veidu, kā ben Sulajems to pasniedza.

"Man nepatika, kā viņš izteicās," pirms Singapūras "Grand Prix" atzina Hamiltons. "Sacīt, ka to dara reperi, ir ļoti stereotipiski. Ja tā padomā, lielākā daļa reperu ir tumšādainie. Tāpēc es domāju, ka tā bija nepareiza vārdu izvēle. Tur ir rasu elements."

Šī nav pirmā reize, kad Hamiltonam nesakrīt viedoklis ar ben Sulajemu. Iepriekš viņš bija kritiski noskaņots, kad F-1 pilotiem aizliedza valkāt rotaslietas F-1 mašīnā. Līdz ar to brits vairs nevarēja izmantot savu deguna pīrsingu.

Savukārt "Red Bull" pilots un trīskārtējais pasaules čempions Makss Verstapens preses konferencē pirms sacensībām aizdomājās par to, ka šobrīd pasaule šādi ir iekārtota un cilvēki kļuvuši daudz jūtīgāki.

"Tā tas tagad notiek. Es domāju, ka pasaule nedaudz mainās. Uzskatu, ka tādā gadījumā vajadzētu panākt to, ka šīs lietas netiek pārraidītas vai netiek dota iespēja cilvēkiem to dzirdēt. Protams, šobrīd ir daudzas lietotnes, kurās cilvēki var klausīties F-1 komandu radio saziņas un citas lietas. Iespējams, tas būtu jāierobežo, vai tas būtu jātranslē ar nelielu aizturi, lai varētu šīs lietas cenzēt. Tas palīdzēs daudz vairāk nekā sodi pilotiem," Verstapena teikto citēja medijs "RacingNews365".

Preses konferences laikā Verstapens pāris reizes pateica angļu lamuvārdu, kas sākas ar F burtu. Preses konferences vadītājs viņam par to aizrādīja, līdz Verstapens pateica: "Es atvainojos par savu valodu, taču vai mums tiešām ir pieci vai seši gadi?"

Savukārt "McLaren" komandas pilots Lendo Noriss brīdināja, ka šāda veida aizliegumi F-1 liks zaudēt svarīgu sporta sastāvdaļu, jo cīņas karstumā parādās pilotu patiesā aizrautība.

"Kad es to klausos, man tas šķiet forši un aizraujoši," Norisa teikto citē "f1i.com" "Cilvēki neizmanto tikai tikai jauku un maigu valodu. Esmu pārliecināts, ka ir daudz citu sporta veidu un lietu, ko var skatīties un darīt, ja vēlas dzirdēt tikai jauku un maigu valodu."Noriss atzīmēja, ka piloti lamuvārdus izmanto tikai mirkļa karstumā, stresā un augsta spiediena apstākļos."Viņiem ir daudz vieglāk pateikt, nekā mums to izdarīt, jo mēs cenšamies sacensties ar cilvēkiem, un mēs atdodam visu," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!