Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš aicina Nacionālās sporta padomes priekšsēdētāju, Ministru prezidenti Eviku Siliņu sasaukt Nacionālās sporta padomes sēdi, lai valstiskā līmenī pārrunātu sporta budžeta prioritātes 2025. gadam. Īpaša uzmanība jāvelta sporta federāciju finansējuma sadales kritēriju apspriešanai, novēršot situācijas, kad sporta sabiedrība par pieņemtajiem lēmumiem un izmaiņām uzzina lēmumu pieņemšanas dienā, paziņojumā medijiem norāda LOK.

Jau vairākus mēnešus valsts līmenī un sabiedrībā tiek plaši apspriests nākamā gada budžets, tā sadale un apmērs. LOK uzskata, ka sabiedrībai tiek dažādos veidos signalizēts, ka priekšā ir izaicinoši laiki, un daudziem jāmeklē taupības risinājumi. LOK norāda, ka sporta nozare ar katru gadu saskaras ar arvien lielākām grūtībām piesaistīt finansējumu, kas ietekmē sporta attīstību, rūpes par sasniegumiem un sabiedrības sportisko aktivitāšu kultūru kopumā.

"Mēs uzskatām, ka mums, kā vienam no lielākajiem sporta nozares pārstāvjiem, kas apvieno 41 sporta organizāciju, ir jāiesaistās sporta budžeta veidošanā. LOK pienākums ir pārstāvēt savu biedru intereses sarunās ar valdību un panākt labāko iespējamo risinājumu, kā arī iepazīstināt Nacionālās sporta padomes locekļus ar perspektīvām un specifiku tieši sporta nozarē," saka LOK prezidents. "Visā Eiropā un pasaulē sports un sportiskās aktivitātes ieņem arvien būtiskāku lomu cilvēku ikdienā un sabiedrības pastāvēšanā vispār. Ja mēs šodien par šiem jautājumiem nerunāsim un neaktualizēsim tos, tad pēc gadiem 5 vai 10 arvien vairāk saskarsimies ar izaicinājumiem veselības aprūpes sistēmā, aizsardzības sistēmā, demogrāfijas jautājumos un citur. Jāsaprot, ka šie jautājumi ir jāskata kompleksi un raugoties ilgtermiņā."

LOK atgādina, ka septembra sākumā ceļazīmi uz Milānas-Kortīnas olimpiskajām spēlēm ieguva Latvijas vīriešu hokeja izlase, bet citiem sporta veidiem cīņa par tikšanu uz ziemas olimpiskajām spēlēm ir šajā un vēl nākamajā sezonā. Lai Latvija tiktu pārstāvētā lielākajā sporta notikumā pasaulē un varētu cīnīties par augstvērtīgiem rezultātiem, tam ir jāatvēl finansējums un par sportistu gatavošanos jādomā labu laiku pirms pašām spēlēm, norāda LOK.

Tāpat LOK vērš uzmanību, ka joprojām nav skaidrības par sporta federāciju finansējuma sadales kritērijiem un objektīvu to izvērtēšanas kārtību, kas arī būtu jāizdiskutē Nacionālajā sporta padomē. Tāpat jāskata jautājums par sporta infrastruktūras ilgtspējību un pielietojamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!