Foto: Publicitātes attēli

Pēc ažiotāžas ap izmaiņām zemes nomas maksas aprēķināšanā, kas Olimpiskajam sporta centram (OSC) Rīgā nomas maksu par zemi sadārdzināja vairāk nekā 12 reizes, Finanšu ministrija (FM) gatava sniegt atbalstu Rīgas domei. Taču vienlaikus ministrija met akmeni arī domes dārziņā – pašvaldība nomnieku par izmaiņām varēja brīdināt agrāk.

Jau ziņots, ka LOK pirmdien izplatīja paziņojumu, vēršot uzmanību uz būtisko nomas maksas pieaugumu, kas var izsaukt "ķēdes reakciju" – tas radīs arī problēmas pašai olimpiskajai kustībai, jo samazinās iespēju izveidot sportistus augsta līmeņa sasniegumiem. Pēc Ministru kabineta veiktajām izmaiņām zemes nomas maksas aprēķināšanā, SIA "Olimpiskais sporta centrs" (OSC) nomas maksa par pašvaldības zemes izmantošanu pieaugs vairāk nekā 12 reizes. Gadā summa pārsniegs 400 000 eiro.

Ceturtdien, 3. oktobrī, notika Rīgas domes (RD) un FM tikšanās par Ministru kabineta noteikumu par publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesībām piemērošanu Rīgas un Olimpiskā sporta centra gadījumā. Puses vienojās, ka Rīgas dome ceturtdien FM iesniegs dokumentus, kas pamatotu, ka nomas objektā veiktā darbība nav uzskatāma par komercdarbību un piemērojamā nomas maksa tiktu pārskatīta.

Kā norāda FM, noteikumi paredz, ka nomas maksas izmaiņas skar tikai daļu no nomas līgumiem, kas noslēgti par apbūvētu zemesgabalu nomu. Zemes nomas līgumu ar Olimpisko sporta centru ir noslēgusi Rīgas dome, līdz ar to tieši domes kompetencē un atbildībā būtu izvērtēt konkrēto gadījumu nomas maksas pārskatīšanai pēc būtības, tajā skaitā ņemot vērā, pēc kāda regulējuma noslēgts nomas līgums, kādam mērķim nomas objekts ir iznomāts utt.

Ministrija savā preses relīzē skaidroja, ka ar grozījumiem MK noteikumos tika pārskatīta apbūvēta zemesgabala nomas maksa gadījumos, kad apbūvēts zemesgabals tiek iznomāts ar saimniecisko darbību saistītas publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai un samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, vai citos gadījumos, kas nav publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšana. Lai nodrošinātu komercdarbības atbalsta neesamību saimnieciskās darbības veicējam, nomas maksa ir nosakāma atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai. Tas atbilst arī Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteiktajam pienākumam publiskai personai rīkoties ar mantu lietderīgi, tas ir, manta nododama lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Savukārt, ja apbūvētu zemesgabalu iznomā publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai vai ar saimniecisko darbību saistītas publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai un samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam nekvalificējas kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa saglabājas 1,5% no zemesgabala kadastrālās vērtības (bet ne mazāka par 28 eiro).

Tāpēc konkrētajā gadījumā Rīgas domei kā konkrētā zemes gabala iznomātājam ir nepieciešams daudz rūpīgāk un pēc būtības izvērtēt Olimpiskā sporta centra gadījumu, tajā skaitā mērķi (publiska funkcija/deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai vai saimnieciskajai darbībai), kādam tiek iznomāts attiecīgais apbūvētais zemesgabals.

"Regulējuma izmaiņas stājās spēkā 2024. gada 5. aprīlī ar sešu mēnešu pārejas periodu nomas līgumu pārskatīšanai, tāpēc Rīgas dome varēja laicīgi brīdināt apbūvētu zemesgabalu nomniekus, uz kuriem būtu attiecināmas nomas maksas izmaiņas, par paredzamajiem līguma grozījumiem," norādīja FM.

Vienlaikus FM uzsver, ka ir atvērta turpināt sarunas ar Rīgas domi un citām pašvaldībām, lai tās spētu konkrēto regulējumu piemērot atbilstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!