Foto: Shutterstock

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) valde pieņēmusi lēmumu atņemt Latvijas Boksa federācijai atzītās sporta federācijas statusu. Šis lēmums ir balstīts uz LSFP Sporta federāciju komisijas un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumiem, kā arī juridisko un normatīvo prasību neizpildi no federācijas puses, informēja LSFP.

Lēmums atņemt atzītās sporta federācijas statusu biedrībai "Latvijas Boksa federācija" (LBF) pieņemts 2024. gada 16. oktobra LSFP valdes sēdē.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja par LBF darba veidu iepriekšējos gados, tomēr panākt pārmaiņas jūlijā notikušajās vēlēšanās neizdevās, un prezidenta amatu saglabāja Nils Žuravļovs. Arī LBF kongress neiztika bez savdabīgiem notikumiem. Boksa saviļņošanās starptautiskā līmenī pēc tam LBF pastāvēšanu un darbošanos atzītās sporta federācijas zīmē padarīja zem jautājuma zīmes.

Šāda lēmuma pamats ir 2023. gada 22. jūnija SOK sesijā pieņemtais lēmums izslēgt Starptautisko Boksa asociāciju (IBA) no atzīto starptautisko sporta federāciju saraksta, jo organizācija neatbilda SOK noteiktajiem labas pārvaldības principiem. Tas nozīmē, ka boksa sporta veidam olimpiskajā kustībā šobrīd jāatrod jauni starptautiski pārstāvji. SOK lēmums tiešā veidā ietekmējis arī Latvijas Boksa federācijas statusu, jo tā ir saistīta ar IBA, kas pēc lēmuma pieņemšanas vairs nav starptautiski atzīta federācija.

LBF atzītas sporta federācijas statusā bija kopš 2009. gada decembra, piešķirot tai tiesības vadīt un koordinēt darbu boksa sporta veidā valstī, kā arī pārstāvēt valsti attiecīgajā starptautiskajā sporta organizācijā – Starptautiskajā Boksa asociācijā (IBA), ietverot pārstāvniecību Eiropas Boksa konfederācijā.

Kontrolējot LBF kā atzītās sporta federācijas darbības atbilstību Sporta likumā noteiktajiem sporta federācijas atzīšanas kritērijiem, kā arī citiem normatīvajiem aktiem sporta jomā, LSFP valde 2024. gada augustā konstatēja, ka, pamatojoties uz SOK jūlijā sesijas pieņemto lēmumu, Starptautiskā Boksa asociācija ir izslēgta no Olimpiskās Hartas. LSFP valde nolēma saņemto informāciju saistībā ar IBA un LBF kā atzīto sporta federāciju nodod izvērtēšanai LSFP Sporta federāciju komisijā, pieprasot papildu informāciju no LBF.

Izvērtējot saņemto informāciju un dokumentāciju, Sporta federāciju komisija 2. oktobrī. vienbalsīgi pieņēma lēmumu – rekomendēt LSFP valdei atņemt atzītās sporta federācijas statusu LBF, šādu lēmumu pamatojot ar Sporta likuma pantu, kas paredz, ka atzītās sporta federācijas statusu atņem, ja sporta federācijas darbība neatbilst normatīvajiem aktiem sporta jomā un sporta federācijas statūtiem. Sekojoši, LBF tika atzīta atbilstoši regulējumam laikā, kad LBF starptautiskā sporta organizācija – IBA bija atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā, un šobrīd ir notikusi faktisko un tiesisko apstākļu maiņa LBF kā atzītās sporta federācijas statusā.

LBF kā atzītās sporta federācijas statusa saglabāšanai nav ievērojusi arī LBF statūta punktu, kas nosaka, ka LBF savā darbībā vadās no Latvijas Republikas likumdošanas. To var vērtēt arī kā LBF darbības neatbilstību Sporta likuma noteiktajam labas pārvaldības principam, kas ietver sadarbību ar ieinteresētajām personām, efektīvu un ilgtspējīgu regulējumu, skaidrus pārraudzības un atbildības līmeņus. Konstatējams, ka LBF dokumentāri neveic darbības atzītās sporta federācijas statusa saglabāšanai, tai skaitā saistībā ar informācijas sniegšanu procesa ietvaros.

Lēmumu var apstrīdēt Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijā viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, iesniedzot iesniegumu LSFP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!