Foto: Reuters/Scanpix
Profesionālisms un komerciālo iespēju izmantošana ir veicinājusi Olimpisko spēļu attīstību, nodrošinot iespēju piedalīties arī jaunattīstības valstu sportistiem, bet romantiskā amatierisma laiks ir pagājis, uzskata Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge.

Amatierisma periodu Olimpiskajās spēlēs Roge nosaucis par romantisku, bet arī liekulīgu. Tā kā atlētiem tolaik nebija atļauts sportā pelnīt naudu, piedalīties varējuši tikai bagātnieki un bagātas valstis.

Vēl 1960.gadā Romas Olimpiskajās spēlēs nepiedalījās liela daļa jaunattīstības valstu, jo tās nevarēja atļauties nepieciešamos izdevumus, pastāstīja Roge. Vēlāk Olimpiskajās spēlēs jau parādījās nauda no mārketinga un televīzijas tiesībām, kas tagad ļauj SOK visām vairāk nekā 200 valstu delegācijām apmaksāt gan ceļu uz spēlēm, gan uzturēšanās izdevumus.

"Romantiskā amatierisma periods ir pagājis," teica Roge. "Ja nebūtu ienākumu no sponsoriem un TV raidīšanas tiesību pārdošanas, Olimpiskās spēles joprojām būtu pasākums tikai bagātām valstīm un naudīgiem sportistiem, bet nabadzīgās valstis paliktu nošķirtas. Daži mēdz teikt, ka labāk būtu atgriezties amatieru laikos, taču tā ir liekulība," viņš uzsvēra.

Profesionālismu sportā Roge salīdzināja ar mūzikas kvalitāti, sakot, ka, pērkot biļeti uz koncertu, cilvēks vēlas baudīt profesionāli izcila orķestra sniegumu, nevis redzēt ansambli, kur spēlē viņa novadnieki.

"Olimpiskajās spēlēs 90 procenti sportistu ir profesionāļi, un, manuprāt, tas ir normāli," atzina Roge. "Nesaskatu nekādu problēmu, ja sportists saņem naudu, kamēr vien tiek ievēroti visi noteikumi. Nebūtu arī taisnīgi atstāt tukšā sportistus, kas pulcē pilnas sacensību arēnas. Tas būtu liekulīgi," viņš sprieda.

Roge ir pārliecināts, ka Olimpiskajās spēlēs gribēs piedalīties visi labākie arī tajos sporta veidos, kur izveidojušās spēcīgas iekšējās tradīcijas. Līdzšinējā prakse ir pierādījusi, ka profesionāliem tenisistiem Olimpiskās spēles ir ļoti nozīmīgas sacensības, norādīja Roge un solīja, ka 2016.gadā Riodežaneiro arī golfā startēs visas tābrīža pasaules zvaigznes.

"Tenisā olimpiskie čempioni ir bijuši Rafaels Nadals, Andrē Agasi, Štefija Grāfa, Žistine Enina... Tik daudz dažādu uzvaru guvušais Rodžers Federers 2008.gadā tā priecājās par [olimpisko] zelta medaļu dubultspēlēs kopā ar Stanislasu Vavrinku! Olimpiskais zelts noteikti ir vismaz "Grand Slam" uzvaras vērtē arī gados jauniem tenisistiem. Visi labākie tenisisti grib spēlēt [Olimpiskajās spēlēs], un nav šaubu, ka 2016.gadā visi tobrīd labākie būs arī golfa sacensībās," klāstīja Roge.

Septiņos "Grand Slam" turnīros uzvarējusī Roges tautiete Beļģijas tenisiste Enina SOK prezidentam izteikusies, ka Atēnu Olimpiskajās spēlēs izcīnītā zelta medaļa viņai ir karjerā vislielākā uzvara.

Roge neuzskata, ka sporta profesionalizācija būtu nopietns drauds Olimpisko spēļu nākotnei. Viņš uzsvēra, ka ASV basketbola "Sapņu komandas" piedalīšanās Olimpiskajās spēlēs bija liels ieguvums, gluži tāpat kā no labākajiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) meistariem izveidotās Kanādas hokeja izlases uzvara olimpiskajā turnīrā.

Jau ziņots, ka Roge pagājušās nedēļas nogalē pavadīja trīs dienas Latvijā, lai pārrunātu sporta un olimpiskās kustības aktualitātes ar valsts atbildīgajām amatpersonām un olimpiešu saimi. Uzaicinājumu Rogem apciemot Latviju 2009.gada aprīlī vizītē Lozannā izteica Valsts prezidents Valdis Zatlers un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!