Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogalē Rīgā, "Daugavas" stadionā notika kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas lielākās loka šaušanas sacensības - Rīgas kausu izcīņa, kurā piedalījās sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, turklāt, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, tika laboti vairāki Latvijas rekordi, informē Latvijas Loka šaušanas federācija.

Rīgas kausa tradīcija tika sākta tālajā 1963. gadā kopā ar Latvijas Loka šaušanas federācijas dibināšanu, bet kopš 1991. gada šāda vēriena starptautiskas sacensības Rīgā rīkotas netika. Šogad, pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstam, tradīcija ir atjaunota un loka šāvēji atgriezās lielākajā no Rīgas stadioniem.


Sacensības sākās ar kvalifikāciju vingrinājumā FITA-1, kur ar olimpisko loku sievietes šāva sešas sērijas pa sešām bultām no 70, 60, 50 un 30 metru attāluma, vīrieši - no 90, 70, 50 un 30 metriem, bet kompaktloka šāvēji šāva vingrinājumu 4x50 metri, pēc kura rezultātiem svētdien sportisti tika sakārtoti turnīrcīņām.

Olimpiskā loka šāvēji cīnījās pēc setu sistēmas – šaujot trīs bultas sērijā un saskaitot rezultātu, uzvarētājs sērijā iegūst divus setpunktus, neizšķirta rezultāta gadījumā katrs sportists iegūst pa punktam, bet visa cīņa norit līdz 6 punktiem.

Kompaktloka klasē cīņa noritēja skaitot kopā iegūto rezultātu 5 sērijās pa 3 bultām (maksimāli 150 punkti).

Olimpiskā loka klasē sievietēm līdz finālam tika un par Rīgas kausu cīnījās četras Latvijas sportistes, mazajā finālā par trešo vietu Anete Kreicberga pieveica Jeļenu Matlašu-Homeceviču (6 - 2), bet Rimma Fadejeva uzvarēja Līgu Zommeri, iegūstot pirmo vietu (6 - 2).

Vissīvākā cīņa notika vīru konkurencē, kur uz pjedestāla goda vietā stājās divi Igaunijas pārstāvji un viens lietuvietis, mūsu Jāni Apsīti atstājot ceturtajā vietā. Lietuvietis Arvīds Čepuļonis pieveica Igaunijas pārstāvi Paulo Santosu (6 - 4), bet igaunis Jāns Lots cīņā pret Jāni Apsīti ieguva trešo vietu (6 - 2).

Kompaktloka klasē sievietēm cīnījās tikai Latvijas pārstāves un pirmo vietu ar 11 punktu pārsvaru ieguva Jūlija Oļeksejenko, aiz sevis atstājot Jeļenu Oļeksejenko (143 - 132), bet cīņā par trešo vietu ar trīs punktu pārsvaru Agate Zālīte uzvarēja Mariju Antonovu (129 – 126).

Arī vīri ar komapktlokiem cīnījās sīvi un šeit uz pjedestāla augstākās vietas stājās lietuvietis - Valerijs Denisovs, kurš pieveica Viktoru Avsjuku (140 – 129), bet lietuvietis Tomass Liekis piekāpās ventspilniekam Pāvelam Šatravam (135 – 127).

Tā kā Starptautiskā Loka šaušanas federācija (FITA) nesen veica izmaiņas noteikumos un ieviesa jaunu vingrinājumu kompaktloka klasē, tad šeit rekordu laiks vēl nav beidzies un Rīgas kausa izcīņas laikā tika laboti seši no tiem - trīs Jūlijas Oļeksejenko kontā (50 m FITA raunds – 342 p. (iepriekš 341), vingrinājums 2x50m – 678 p. (iepriekš 671), turnīrs (5x3 bultas) – 145 p. (iepriekš 143)), un trīs laboja Viktors Avsjuks (50m FITA raunds – 343 p. (iepriekš 338), 2x50m – 684 p. (iepriekš 667), turnīrs (5x3 bultas) – 139 p. (iepriekš 134)).

Pēc Rīgas kausa apbalvošanas uz šaušanas līnijas stājās jaunākā paaudze sacenšoties sacensību "Mani pirmie starti" jūnija posmā. Sājās sacensībās piedalījās 24 jaunie censoņi cīnoties piecās vecuma un "svara" kategorijās – bērni līdz 10 gadiem, bērni līdz 12 gadiem, kadeti, pieaugušie iesācēji un "Jaunās cerības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!