Foto: LETA

Otrdien, 11. jūlijā, Rīgā risinās Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ārkārtas Ģenerālā asambleja, kurā par jauno LOK prezidentu ievēklēts Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Jānis Buks.

Buks vēlēšanās ieguva LOK biedru vairākumu jau pirmajā kārtā. Par viņu nobalsoja 68 biedri, bet uzvarai vēlēšanās bija nepieciešamas 53 balsis.

Pirms balsošanas LOK mandātus saņēma 104 biedri, bet vēlēšanu biļetenus izņēma 103. Balsošanas kastē bija 102 biļeteni, bet derīgi bija 97. Par vēl vienu kandidātu Andri Feldmani balsis atdeva 24 cilvēki, bet piecas balsis saņēma Gunta Vlasenko.

Buks pēc ievēlēšanas apņēmies atstāt LVF prezidenta amatu, līdz ar to jaunu prezidentu nāksies vēlēt volejbola sabiedrībai. Buks paliks akciju sabiedrības "Olainfarm" padomes priekšsēdētāja amatā, kas viņam netraucēšot LOK darbā.

Buks pirms vēlēšanām sacīja, ka šajā amatā plāno būt tikai līdz nākamajām vēlēšanām, kas plānotas 2024. gada martā. Tādējādi LOK prezidenta amatā viņš nostrādās astoņus mēnešus.

LOK biedriem ārkārtas sesijā bija arī jāievēlē LOK izpildkomitejas iztrūkstošie 11 locekļi. Uz 11 vakantajām LOK Izpildkomitejas locekļu amata vietām pretendēja 23 kandidāti. Izpildkomitejā tika ievēlēti Latvijas Šaušanas federācijas prezidents, Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (AS), Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Klāvs Vasks, Latvijas Handbola federācijas padomes loceklis Raimonds Lazdiņš, Latvijas Jātnieku federācijas viceprezidents Romāns Mežeckis, Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs, Latvijas Vieglatlētikas savienības valdes loceklis Edvīns Krūms, Latvijas Regbija federācijas prezidents Kārlis Vents, Latvijas Kērlinga asociācijas ģenerālsekretārs Artis Zentelis, Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Ansis Zeltiņš, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss un Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) prezidents Aivars Platonovs.

Pēc LOK izpildkomitejas ievēlēšanas Buks par viceprezidentiem izvirzīja Platonovu un līdz šim jau LOK izpildkomitejā darbojošos bijušo Valsts prezidentu, Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidentu Raimondu Vējoni. LOK biedri šo ierosinājumu apstiprināja lielā vienprātībā.

Portāls "Delfi" piedāvāja LOK Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijas teksta tiešraidi.

Ārkārtas Ģenerālās asamblejas darba kārtībā iekļautas LOK prezidenta vēlēšanas, iztrūkstošo LOK IK locekļu ievēlēšana no LOK biedru – olimpisko sporta veidu federāciju prezidentu vai izpildinstitūciju vadītāju vidus, kā arī trīs LOK viceprezidentu ievēlēšana no LOK IK locekļu vidus pēc LOK prezidenta priekšlikuma un debates.

Maija vidū līdzšinējais LOK prezidents Žoržs Tikmers, kurš nonāca masu mediju uzmanības lokā saistībā ar iespējamu interešu konfliktu, nolēma atstāt amatu, taču LOK Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā tika nobalsots pret Kārļa Lejnieka atstādināšanu no LOK ģenerālsekretāra amata.

Uz prezidenta amatu LOK saņēma Latvijas Airēšanas federācijas prezidentes Guntas Vlasenko, Latvijas Volejbola federācijas prezidenta Jāņa Buka un Latvijas Modernās pieccīņas goda prezidenta Andra Feldmaņa pieteikumus.

Buku uz LOK prezidenta amatu izvirzīja piecas olimpiskās federācijas - Latvijas Basketbola savienība, Latvijas Peldēšanas federācija, Latvijas Riteņbraukšanas federācija, Latvijas Sērfošanas un SUP federācija un Latvijas Volejbola federācija.

Vlasenko par LOK prezidenta kandidāti pieteica Latvijas Airēšanas federācija, bet Feldmani šim amatam virzīja Latvijas Modernās pieccīņas federācija.

Tāpat LOK saņēma arī 23 pieteikumus uz 11 LOK Izpildkomitejas locekļu amata vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!