Foto: Shutterstock
Pasaules kausa izcīņā peldēšanā Berlīnē nav saņemts neviens pieteikums dalībai tā sauktajā atklātajā kategorijā, kur drīkstēja sacensties visu dzimumu pārstāvji, atzinusi pasaules peldēšanas vadošā organizācija "World Aquatics".

Pagājušajā gadā "World Aquatics" ieviesa atvērto kategoriju, lai novērstu transpersonu dalību sieviešu elites sacīkstēs. Atklātajā kategorijā būtu sacensības 50 un 100 metru distancēs visos peldēšanas stilos. Berlīnes posms ir pirmās no trijām šogad plānotajām Pasaules kausa sacensībām, kuras risināsies šīs nedēļas nogalē.

"World Aquatics" atklātās kategorijas izveidi argumentēja ar to, ka tas ļautu sacensties peldētājiem, kuru dzimuma identitāte atšķiras no viņu dzimšanas dzimuma. Augustā "World Aquatics" savu ideju prezentēja kā "novatorisku izmēģinājuma projektu".

Darbs pie jaunās kategorijas izveides sākās 2022. gada jūnijā, kad toreizējās FINA (tagad "World Aquatics") biedri nobalsoja par to, lai transpersonas nedrīkstētu piedalīties sieviešu sacīkstēs.

""World Aquatics" atklātās kategorijas darba grupa turpinās savu darbu un sadarbību ar ūdens sporta veidu kopienu atklātās kategorijas sacensību rīkošanā," otrdien paziņoja "World Aquatics". "Lai gan šobrīd nav pieprasījuma dalībai elites līmenī, darba grupa plāno izskatīt iespēju nākotnē sacensībās iekļaut arī atklātās kategorijas sacīkstes."

Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) jūlijā lēma, ka transpersonas nedrīkstēs piedalīties sieviešu sacensībās. Tāpat pasaules vieglatlētikas vadošā organizācija "World Athletics" pieņēmusi lēmumu, kas liedz transpersonām piedalīties sieviešu sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!