Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) biedri nākuši klajā ar priekšlikumu pagarināt pašreizējā SOK prezidenta Tomasa Baha vadīšanas termiņu, kas beigsies 2025. gadā, vēsta "insidethegames.biz".

Bahs par SOK prezidentu kļuva 2013. gadā, kad viņu amatā ievēlēja uz astoņiem gadiem. 2021. gadā viņu atkārtoti pārvēlēja SOK prezidenta amatā uz nākamajiem četriem gadiem.

Olimpiskā hartas pašreizējā versija paredz, ka SOK prezidents ir ievēlēts uz maksimums 12 gadiem. Tādēļ daži SOK biedri šobrīd Indijā notiekošajā SOK 141. sesijā piedāvājuši pagarināt pašreizējā SOK prezidenta pilnvaru termiņu. Pirmais par ideju ieminējies Āfrikas Olimpiskās komitejas prezidents alžīrietis Mustafa Berafs, bet viņu atbalstījuši Dominikānas Republikas olimpiskās komitejas prezidents Luiss Mehia Ovjedo un Aiča Harada Ali no Džibuti.

SOK viceprezidents Džons Koutess atgādinājis SOK biedriem, ka ieteikumi par olimpiskās hartas izmaiņām jāiesniedz vismaz 30 dienas pirms SOK sesijas, bet šos ieteikumus vēl jāakceptē SOK izpildkomitejai, kā arī pirms balsojuma SOK sesijā ir nepieciešami vēl vairāki saskaņojumi.

1995. gadā toreizējais FIFA prezidents rosināja mainīt SOK izpildkomitejas biedru maksimālo vecumu no 75 uz 80 gadiem, kas ļāva SOK prezidentam Huanam Antonio Samarančam saglabāt amatu (spānis bija SOK prezidents no 1980 līdz 2001. gadam). Pēc Samaranča par SOK prezidentu kļuva Žaks Roge, kuru pēc 12 gadu termiņa nomainīja Bahs.

Ja SOK biedri lems, ka Bahs var saglabāt amatu ilgāk, nekā to nosaka pašreizējā olimpiskā harta, tad tas mazinās cerības amatā tikt Samaranča dēlam Huanam Antonio Samarančam jaunākajam un "World Athletics" prezidentam seram Sebastjanam Ko. Kopā ar Samaranču jaunāko un Ko uz SOK prezidenta amatu tīko japānis Morinari Vatanabe, kurš šobrīd ir Starptautiskās Vingrošanas federācijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!