Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā sporta veidu federāciju un vairāku olimpisko komiteju pārstāvji, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Atlētu komisija otrdien aicināja "pēc iespējas ātrāk" atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes 2024. gada olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem, vēsta ārzemju mediji.

Lai gan informāciju izplatījuši vairāki mediji, piemēram, ziņu aģentūra AFP un "isnidethegames.biz", tomēr nav minētas konkrētas federācijas vai nacionālās olimpiskās komitejas.

"Olimpiskā sammita laikā Lozannā sportistu pārstāvji arī lūguši "skaidrību" šajā jautājumā," teikts paziņojumā, kas publiskots pēc tikšanās, kas risinājās aiz slēgtām durvīm.

SOK vēl jāpieņem galīgais lēmums par to, vai nākamvasar Parīzes olimpiskajās spēlēs drīkstēs piedalīties sportisti no agresorvalstīm Krievijas un Baltkrievijas. SOK gan vēl aizvien ir izvairīgi par lēmuma pieņemšanu. "Lēmums tiks pieņemts atbilstošā laikā", teikts pēc samita publiskotajā ziņojumā.

Abu valstu sportisti kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī atstādināti no sacensībām daudzos sporta veidos, tomēr vairākos olimpiskajos sporta veidos pēdējā gada laikā ierobežojumi ir mazinājušies, ļaujot sportistiem ar konkrētiem nosacījumiem atsākt piedalīties sacensībās.

SOK martā atcēla pilnīgu Krievijas un Baltkrievijas sportistu aizliegumu, ļaujot viņiem sacensties kā neitrāliem sportistiem, ja vien viņi neatbalstīs konfliktu Ukrainā un nebūs saistīti ar militāristiem. Savukārt otrdien SOK apliecināja, ka "šādu INAS (atsevišķu neitrālu sportistu) dalība olimpiskajās spēlēs varētu notikt tikai pie esošajiem stingrajiem nosacījumiem". "INAS ar Krievijas vai Baltkrievijas pasi netiks mainīta ne attiecīgo starptautisko federāciju izstrādātā kvalifikācijas sistēma, ne sportam piešķirto kvotu vietu skaits," tā vēsta SOK.

Šī gada septembrī SOK amatpersonas nobalsoja par to, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti nākamā gada paralimpiskajās spēlēs varēs sacensties ar neitrālu karogu. Šo lēmumu gan apņēmušās mainīt vairākas valstis, ieskaitot Latviju, jo nevēlas startēt vienās sacensībās kopā ar agresorvalstu pārstāvjiem.

12. oktobrī SOK apturēja Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) darbību par Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpšanu četru Ukrainas austrumu apgabalu pievienošanas dēļ, atzīstot nelikumīgi anektētās teritorijas, bet KOK pagājušajā mēnesī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) iesniedza apelāciju par aizliegumu tās sportistiem piedalīties Olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!