Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Šobrīd nav jāsteidzas pieņemt konkrētus lēmumus pēc tam, kad Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) ļāvusi agresorvalstu sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs neitrālā statusā, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

SOK piektdien atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem. Šobrīd šādā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

LOK prezidents Jānis Buks uzsvēra, ka šis ir brīdis, kad Latvijai, Igaunijai Lietuvai, Polijai, Ukrainai un Ziemeļvalstīm kopīgi jākoordinē vienots viedoklis, kā arī jāsagaida Ukrainas sporta ministrijas lēmums.

''Pieņemu, ka līdz olimpiskajām spēlēm situācija var mainīties, ir ļoti daudz iesaistīto pušu un katrai ir savs viedoklis un redzējums," LOK publiskojusi Lejnieka viedokli. "Nesteigsimies ar konkrētiem lēmumiem, svarīgi sagaidīt arī pašas Ukrainas Olimpiskās komitejas viedokli un cieši komunicēt ar mūsu partneriem, un pieprasīt no SOK detalizētākus skaidrojumus attiecībā uz lēmumu.''

SOK priekšnosacījumi paredz, ka neitrāli sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki. Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki. Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!