Foto: Publicitātes foto

Jānis Baumanis bija izpildījis savu mājasdarbu, lai ar "SuperCar" automašīnu 2023. gadā beidzot kļūtu par Eiropas čempionu. Vairākas sezonas startējot pasaules čempionātā, viņš bija ieguvis vērtīgu pieredzi, nobriedis kā pilots un nodibinājis savu komandu "RX Team Latvia". Šķietami viss bija sagatavots triumfam "EuroRX", tomēr sezonas laikā notikumi pārsteidza pat tiešos konkurentus. Par tiesnešu darbu parasti jārunā piesardzīgi, tomēr šoreiz mērs bija pilns.

Baumanis Eiropas čempionātā bija spiests samierināties ar vicečempiona titulu, piekāpjoties zviedram Antonam Marklundam. Tieši tāda pati situācija kopvērtējumā bija arī 2022. gadā, bet vēl gadu iepriekš Baumanis ierindojās trešajā pozīcijā.

2023. gada sezonā Baumanis bija vienīgais pilots, kurš divas reizes kāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, tomēr ar šiem panākumiem neizdevās kompensēt punktus, kas tika zaudēti ļoti strīdīgās situācijās.

Pirmā reakcija – šoks


Sezonas trešajā posmā Norvēģijā divi strīdīgi tiesnešu lēmumi atstāja latvieti ārpus fināla. Vispirms otrajā kvalifikācijas braucienā kontaktiem bagātā startā Baumanis nonāca blakus Tamāšam Karai. Ungāru sportists uztriecās Baumaņa auto, kas izraisīja Jāņa mašīnas sadursmi ar Antona Marklunda spēkratu, liekot viņam nonākt drošības joslā. Lai gan Baumaņa pārsvars bija acīmredzams, ceļu garām Karai neizdevās atrast, turklāt sacensību tiesneši vēlāk pārsteidza ar 5 sekunžu sodu par pirmā apļa notikumiem, kā dēļ Jānim bija jāsamierinās ar piekto vietu. 


Pusfinālu viņam izdevās sasniegt, neraugoties uz turbīnas problēmām kvalifikācijas noslēgumā. Tajā viņš iekārtojās otrajā vietā, bet tad ungārs Mate Benjo centās ielauzties iekšmalā, taču pēc kontakta ar Baumani palika drošības joslā. Baumanis sasniedza finišu otrajā vietā, šķietami kvalificējoties lielajam finālam, taču tiesneši lēma par 10 sekunžu sodu, kas finālā iekļūt neļāva.

Līdzīga situācija bija arī sacensībās Beļģijā. Tiesneši pieņēma strīdīgus lēmumus, kas latvieti atstāja ārpus fināla, viņam pat īsti nezinot, ka būtu "savārījis kādas ziepes". Tāpēc Baumanis šajā posmā bija spiests samierināties ar septīto vietu. Zaudētie punkti izrādījās izšķiroši, ņemot vērā, ka kopvērtējumā Baumani un Marklundu šķīra tikai seši punkti.


"Joprojām atceroties situācijas no Norvēģijas un Beļģijas posmiem, esmu pilnīgi pārliecināts, ka tur absolūti nekam nevajadzēja būt. Protams,

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!