Foto: AFP/Scanpix/LETA

Luka Dončičs, Jolanda Čeplaka, Anže Kopitars, Petra Majdiča, Jans Oblaks, Tina Maze, Gorans Dragičs – Latvijai iedzīvotāju ziņā līdzīgās Slovēnijas esošās un vēl nesen slavas zenītā esošās sporta zvaigznes var saukt un saukt. Tomēr šobrīd pasaule runā par vienu – pasaules riteņbraukšanas čempionu Tadeju Pogačaru, kuru riteņbraukšanas leģendas nekautrējas saukt par visu laiku izcilāko atlētu šī sporta vēsturē.

2011. gadā kuriozi viņu ievēroja pazīstamais slovēņu riteņbraucējs Andrejs Hauptmans, kurš vēlāk līdz pat 2021. gadam bija viens no Pogačara treneriem. Vienās no jauniešu sacensībām Hauptmans sekoja līdzi kopējai grupai un ievēroja, ka daudz vecākajiem riteņbraucējiem līdzi netiek Pogačars, kurš atpaliek par kādiem 100 metriem. Viņš vērsās pie rīkotājiem, lai tie kaut kā jaunajam riteņbraucējam palīdzētu tikt pie lielās grupas un jaunietis stipri neatpaliktu no vecākiem braucējiem. Rīkotāju atbilde šokēja Hauptmanu – Pogačars nebija atpalicis, bet pietuvojies grupai no aizmugures, lai to apdzītu par apli.

2019. gadā, kad jauno slovēni savā paspārnē paņēma un līdz šim tur Apvienoto Arābu Emirātu komanda "Team Emirates", 20 gadu vecumā Pogačars bija pirmais UCI pasaules tūres līmeņa sacensībās "Tour of California", kļūstot par visu laiku jaunāko uzvarētāju. 2019. gada turpinājumā slovēnis uzvarēja trīs posmus prestižajā "Vuelta Espana", kuras kopvērtējumā bija trešais un pārliecinoši ieguva labākā jaunā braucēja titulu. Tālāk jau panākumi sāka birt viens pēc otra un šobrīd – 26 gadu vecumā – riteņbraukšanas leģendas Pogačaru dēvē par visu laiku izcilāko sportistu.

Pasaules čempionātā Cīrihē slovēnis aizbēga no grupas 100 kilometrus pirms finiša, 51 kilometru pirms finiša brauca vienatnē, kas šāda veida sacensībās ir rets gadījums un praktiski vienmēr pārdrošs solis. Tikai ne Pogačara gadījumā. Slovēnis lielās slodzes dēļ nestartēja Parīzes olimpiskajās spēlēs, bet tas ir atmaksājies ar uzviju, jo Pogačars šogad izcīnījis riteņbraucēju "Triple Crown" – triumfs "Giro d’Italia", "Tour de France" un pasaules čempionātā. Riteņbraukšanas vēsturē "Triple Crown" spējuši izcīnīt tikai leģendārais beļģis Edijs Merkss (1974. gadā) un īrs Stīvens Roušs (1987. gadā).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!