Foto: AP/Scanpix/LETA

2024. gada pasaules riteņbraukšanas čempionātā Matjē van der Pūls izcīnīja bronzas medaļu, finiša spurtā apsteidzot latvieti Tomu Skujiņu, bet Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) prezidents Sandis Āķis vērsies Starptautiskajā Riteņbraukšanas savienībā (UCI), norādot uz rupju nīderlandieša noteikumu pārkāpumu.

58,4 kilometrus pirms finiša van der Pūls uzbrauca uz gājēju ietves, lai apdzītu trīs priekšā braucošos konkurentus. LRF prezidents savā vēstulē UCI norāda, ka tā ir potenciāli ļoti bīstama situācija un tā izpelnījusies ažiotāžu sociālajos tīklos.

"Saskaņā ar noteikumiem, braucējs, kurš uzbrauc uz gājēju celiņa un apdraud sabiedrību vai citus riteņbraucējus, ir nekavējoties jādiskvalificē," teiks publiskajā vēstulē. "Problēma nav tikai tā, ka viņš brauca pa ietvi, kas parasti nozīmētu vismaz naudas sodu no 200 līdz 1000 Šveices franku, un ka van der Pūlam netika uzlikts naudas sods. Patiesā problēma ir tā, ka viņš apdraudēja skatītājus. Par šo pārkāpumu konsekventi sportisti tiek sodīti ar diskvalifikāciju."

2024. gadā par šādu pārkāpumu Marlēna Reisere tika diskvalificēta velobraucienā "Gent–Wevelgem", bet Lūks Rovs bargo sodu saņēma 2018. gada "Ronde van Vlaanderen" velobraucienā.

"Van der Pūls gandrīz iebrauca skatītājā, apdzenot trīs braucējus uz gājēju celiņa bez īpaša iemesla, jo viņš neizvairījās no avārijas. Pēc sacensībām Latvijas Riteņbraukšanas federācijas pārstāvis mēģināja pārrunāt šo sacensību situāciju ar UCI komisāriem. Viens no sacensību komisāriem paziņoja, ka visi komisāri ir redzējuši situāciju, uzskatīja, ka tā nav bīstama un par to nav jāsoda. Latvijas pārstāvis uzstāja, ka noteikumi attiecas uz visiem, taču komisārs iebilda, ka tas sportam nenāktu par labu, noteikumus interpretējot pēc saviem ieskatiem. Latvijas pārstāvis pēc tam tika aizsūtīts prom. Šķiet, ka daži ir vienlīdzīgāki par citiem, it īpaši, ja runa ir par nepopulāriem lēmumiem, kas jāpieņem. Mēs kā salīdzinoši maza federācija esam ļoti nobažījušies par šo lēmumu. Ja van der Pūls uz ceļa būtu ietriecies skatītājā, vai tas mūsu sportam būtu bijis labi vai slikti?" retoriski jautāja Āķis.

LRF prezidents aicina UCI konsekventi piemērot savus noteikumus, lai nodrošinātu riteņbraukšanas drošību un integritāti, un neatstāt šāda veida iespējamos negadījumus bez atbildes tikai tāpēc, ka tas būtu tā sauktais reputācijas kaitējums.

"Mēs kā daļa no riteņbraukšanas sagaidām, ka UCI publiski izskaidros komisāru lēmumu izvairīties no līdzīgām situācijām, jo, nepievēršot uzmanību šai situācijai, tiek radīta augsne lielākam riskam nākotnes sacensībās, un to nevēlas neviens," noslēdza Āķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!