Foto: EPA/Scanpix/LETA

Parīzē piektdien sākas XXXIII vasaras olimpiskās spēles, bet ziemas olimpiskajās spēlēs šonedēļ noslēgts vēl viens etaps vienam no skaļākajiem skandāliem – krievu daiļslidotājas Kamila Vaļijevas lietā.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidījusi Krievijas Slidošanas savienības un sešu daiļslidotāju iesniegtās apelācijas, tādējādi 2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu zelta godalgas komandu sacensībās saglabās ASV, sudrabs ir Japānai, Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandai būs bronzas medaļas.

"Pēc 2024. gada 12. jūnijā notikušās sēdes komisija apspriedās un nolēma, ka Vaļijevas rezultātu anulēšana olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās ir bijusi korekta. Līdz ar to iesniegtās apelācijas ir noraidāmas," teikts CAS paziņojumā.

Krievijas puse gan sola ar sporta augstākās instances – CAS – lēmumu nesamierināties un pēc detalizētā sprieduma saņemšanas lems par tālāku rīcību, sīkāk gan nepaskaidrojot, kādus tālākos juridiskos soļus spers.

Līdz ar šo CAS lēmumu vēl gan nav likts punkts vienam no lielākajiem skandāliem olimpisko spēļu vēsturē. Sūdzību CAS ir iesniegusi arī Kanādas Slidošanas savienība, kas uzskata, ka bronzas medaļas pienākas Kanādas daiļslidotājiem. Starptautiskā slidošanas savienība (ISU) Vaļijevas skandālā anulēja sportistes rezultātus, nevis diskvalificēja KOK komandu. KOK daiļslidošanas komandas pārējie punkti saglabājās un tas ļāva KOK tikt pie bronzas, bet kanādieši palika ceturtie.

Vaļijeva aizliegto preparātu lietošanā tika pieķerta Pekinas olimpisko spēļu laikā, bet Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) viņu attaisnoja. Pērn februārī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) attaisnojošo spriedumu pārsūdzēja CAS, kas šogad janvārī piesprieda sportistei četru gadu diskvalifikāciju.

WADA vēlējās četru gadu diskvalifikāciju un Vaļijevas rezultātu anulēšanu no datuma, kad viņa nodeva analīžu paraugu, - 2021.gada 25.decembra. Tas ietver arī olimpiskās spēles. CAS atzina RUSADA lēmumu par nepamatotu, bet Starptautiskā slidošanas savienība (ISU) janvāra beigās piesprieda Vaļijevai četru gadu diskvalifikāciju.

Krievijas slidotāja, kura tobrīd bija 15 gadus veca, aizpagājušā gada februārī izcīnīja olimpisko zeltu komandu sacensībās, taču vēlāk tika paziņots, ka paraugā, ko viņa nodeva divus mēnešus iepriekš, konstatēta aizliegta viela trimetazidīns. Tās ir zāles, ko lieto angīnas ārstēšanai, taču aizliegtas sportistiem, jo uzlabo izturību.

Analīžu rezultāti tika paziņoti vēlāk, jo laboratoriju, kas pārbaudīja paraugu, bija skārusi Covid-19 pandēmija.

CAS ļāva Vaļijevai turpināt startēt olimpiskajās spēlēs, ņemot vērā to, ka viņa ir nepilngadīga, taču neattaisnoja viņu izdarītajā pārkāpuma.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tobrīd nolēma nepiešķirt medaļas nevienai no komandu sacensību dalībniecēm, kamēr nav atrisināta krievietes dopinga lieta.

Individuālajās sacensībās Vaļijeva Pekinā piedzīvoja vairākus kritienus un ieņēma ceturto vietu, taču arī šis rezultāts ir atcelts un ceturtā vieta pienākas japānietei Vakabai Higuči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!