Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Polijas tramplīnlēcējs ar slēpēm Davids Kubackis piektdien Četru tramplīnu turnejas otrajā posmā laboja Garmišas-Partenkirhenes tramplīna rekordu un svinēja uzvaru.

Pērnā gada čempions titula aizstāvēšanu otrdien iesāka pieticīgi, jo pirmajā posmā ieņēma vien 15. vietu. Piektdien pirmajā lēcienā viņš sasniedza 139 metru atzīmi, par diviem metriem pārspēdams norvēģi Halvoru Egneru Granerūdu.

Pēc tiesneša atzīmju saņemšanas un kompensējošo punktu aprēķināšanas pirmais gan bija Granerūds, kurš par punktu apsteidza Kubacki. Trešo rezultātu uzrādīja 2017. un 2018. gada čempions Kamils Stohs no Polijas, kurš lēca 135 metru tālumā.

Otrajā lēcienā Kubackis sasniedza 144 metru atzīmi un laboja tramplīna rekordu, neatstādams tuvākajiem sekotājiem nekādas cerības. Granerūdam bija par astoņiem metriem tuvāks rezultāts un lēcienā norvēģis ieņēma trešo vietu. Otru labāko rezultātu ar 138 metru tālu lēcienu uzrādīja pirmā posma uzvarētājs Karls Gaigers no Vācijas, kurš summā no 14. vietas pakāpās uz piekto.

Kubackis sacensības noslēdza ar 282,1 punktu, otro vietu ar 274,9 punktiem ieņēma Granerūds, bet trešais ar 260,4 punktiem bija polis Pjotrs Žila, kuram lēcienos bija attiecīgi astotā un ceturtā pozīcija. Tikai 0,4 punktus aiz goda pjedestāla palika Stohs, bet par vēl nieka 0,1 punktu mazāk bija Gaigeram.

"Man bija patiešām izdevušās sacensības ar ļoti labiem lēcieniem. Pēc pirmā lēciena zaudēju tikai punktu, lai gan arī tas bija izdevies lēciens, taču nedaudz patraucēja vējš. Otrajā lēcienā ļoti labi jutos gaisā un, iespējams, bija labāks vējš. Laba piezemēšanās un tramplīna rekords – ļoti fantastiski," pēc uzvaras teica Kubackis.

Iepriekšējais tramplīna rekords bija 143,5 metri, kurus no diviem dažādiem punktiem 2010. un 2020. gada pirmajos datumos sasniedza attiecīgi šveicietis Simons Ammans un norvēģis Māriuss Linnvīks. 2014. gada 31. decembrī 145 metru tālumā aizlēca norvēģis Annešs Jākobsens, taču tā kā rezultāts tika sasniegts treniņā pirms kvalifikācijas, tas netika uzskatīts kā rekords.

Iepriekšējā sezonā divos posmos, tostarp Garmišā-Partenkirhenā, uzvarējušais Linnvīks šodien nestartēja, jo 22 gadus vecajam norvēģim bija iekaisums zem gudrības zoba, kas prasīja medicīnisku iejaukšanos. Pirmajā posmā Linnvīks bija trešais.

Neveiksmes piemeklējušas arī Krievijas izlasi, jo vienam no šīs valsts sportistiem konstatēta inficēšanās ar Covid-19. Krievijas tramplīnlēcēji gan nav starp favorītiem.

Turnejas kopvērtējumā pirmo vietu ar 555,0 punktiem ieņem Granerūds, 4,0 punktus atpaliek Gaigers, 6,7 punkti mazāk ir Stoham, bet par 8,6 punktiem iepaliek Kubackis. Uzvaru Četru tramplīnu turnejā izcīna tas sportists, kurš četrās sacensību dienās kopsummā iekrājis visvairāk punktu.

Arī Pasaules kausa kopvērtējumā pirmais ir Granerūds, norvēģim iekrājot 730 punktus. Par 186 punktiem mazāk ir vācietim Markusam Eizenbihleram, bet 409 punktus zaudē Kubackis.

Šosezon Covid-19 pandēmijas dēļ sacensības noris pie tukšām tribīnēm, lai arī ierasti sportistu sniegumu klātienē vēro aptuveni 25 000 līdzjutēju.

Turpinājumā sportisti dosies uz Austriju, kur divas dienas vēlāk būs mači Insbrukā, bet Četru tramplīnu turneja noslēgsies 6.janvārī Bišofshofenē.

Tūre uz četriem tramplīniem norisinās 69. reizi vēsturē. Iepriekšējā sezonā tūrē uzvarēja un "Zelta ērgļa" trofeju ieguva polis Davids Kubackis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!