Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē ar pirmajiem pasākumiem Latvijā sāksies Eiropas Sporta nedēļa, kā ierasts, septembra beigās piedāvājot plašu sporta aktivitāšu klāstu visiem – neatkarīgi no vecuma, sportiskās sagatavotības vai interesēm. Eiropas Sporta nedēļas ietvaros notiks pasākumi visā Latvijā, tostarp jau tradicionālie – #BeActive pārgājiens, Latvijas Orientēšanās nakts, #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, #BeActive Zumba nakts un Nakts peldējums.

"Eiropas Sporta nedēļa ir lieliska iespēja iedvesmot un mudināt cilvēkus būt aktīviem un rūpēties par savu veselību. Šobrīd ir pieteikti jau vairāk nekā 400 pasākumi, kas norisināsies visā Latvijā – ne tikai, lai veicinātu sportošanas uzsākšanu, bet arī lai palīdzētu cilvēkiem ilgtermiņā veidot veselīgus fiziskos ieradumus," norāda Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents Einars Fogelis.

Lielākie Eiropas Sporta nedēļas pasākumi

  • Latvijas Orientēšanās nakts 18 pilsētās – 20. septembrī;

  • #BeActive Ģimeņu pludmales spēles un Zumba nakts Mārupē – 21. septembrī;

  • #BeActive Day ietvaros – bezmaksas treniņi 90 sporta klubos Latvijā – 23. septembrī;

  • Eiropas skolu Sporta diena visā Latvijā – 27. septembrī;

  • #BeActive pārgājiens Kuldīgā – 28. septembrī;

  • Nakts peldējums Rīgā, Valmierā un Siguldā – 28. septembrī.

Pasākumi ir bez maksas un piemēroti ikvienam – gan sporta entuziastiem, gan iesācējiem. Visi pasākumi atrodami vietnē: beactive.lv.

Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Voldemārs Arnis pēc jaunāko statistikas datu apkopošanas ir ļoti tiešs: "Mazkustīguma cena ir veselības problēmas, izmaksas par zālēm, operācijām, darbnespējas lapām, invaliditātes pabalsti. Piemēram, statistikas rādītājs "Veselīgi nodzīvotie dzīves gadi" Latvijā stabili ir viszemākais no visām Eiropas Savienības valstīm. Proti, tas ir nevis mūža garums, bet laiks bez funkcionāliem ierobežojumiem un invaliditātes. Latvijā veselīgi nodzīvo gandrīz par 10 gadiem mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā. Atšķirība liela!"

#BeActive vēstneši iedvesmo kustēties

Eiropas Sporta nedēļas vēstnesis, olimpietis 3 x 3 basketbolā, Zigmārs Raimo uzsver, ka sports ir lielisks veids, kā attīstīt ne tikai fiziskās prasmes, bet arī socializēties un iegūt jaunus draugus: "Sports man ir devis dzīvē, es gribētu teikt – visu: veselību, draugus, veselīgu ķermeni, aizvedis pasaulē uz dažādām vietām dažādās valstīs. Bērni un jaunieši arvien vairāk pavada laiku pie datora un iekštelpās. Arī es esmu tā darījis, taču es tomēr iesaku – iziet ārā, aiziet uz sporta laukumu, atrast kādu pulciņu vai aktīvu hobiju, pamēģināt dažādas aktivitātes, lai beigās saprastu, kas ir priekš tevis. Varbūt ar laiku kaut kas iepatīkas, un tu nokļūsti sporta veida pašā virsotnē! Ja nepamēģināsi, neuzzināsi. Izej ārā, izkusties, atrodi savu hobiju un tiecies pēc augstākajiem mērķiem!"

Šogad #BeActive vēstneši ir arī sportiskā ģimene – Laila Bankovska, Normunds Dūcis un viņu bērni Reinis un Elīna. Viņi ikdienā aktīvi nodarbojas ar dažādiem sporta veidiem un aicina arī citas ģimenes pievienoties. Laila dalās savā pieredzē: "To, ko darām kopā ar bērniem, var uzskatīt par investīciju. Sportiskās aktivitātes palīdz ne tikai uzlabot veselību, bet arī stiprina ģimenes saikni, radot kopīgas atmiņas un veicinot aktīvu dzīvesveidu."

To, ka fiziskajai aktivitātei ikdienā ir ļoti liela nozīme, savā ģimenes ārsta praksē novērojusi ģimenes ārste, fitnesa trenere Justīne Rudzīte, kuras pacienti ir pārsvarā senioru vecumā: "Tie pacienti, kuriem nevajag asinsspiediena zāles, kā likums ir saglabājuši veselīgu svaru un vienmēr bijuši fiziski aktīvi – vai nu mērķtiecīgi sportojot, vai vienkārši ikdienā esot kustībā."

Eiropas Sporta nedēļa ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas notiek katru gadu septembrī un ir vērsta uz fizisko aktivitāšu veicināšanu visā Eiropā. Latvijā kampaņu organizē Latvijas Sporta federāciju padome sadarbībā ar partneriem. Kampaņas mērķis ir ne tikai mudināt cilvēkus sportot, bet arī veidot ilgtermiņa ieradumus veselīgam dzīvesveidam.

Arī ikviens entuziasts, sporta vai fitnesa klubs, uzņēmums vai skola tiek aicināti izmantot iespēju organizēt savu sporta pasākumu, to reģistrējot Eiropas Sporta nedēļas pasākumu kartē.

Latvijas Orientēšanās nakts 2024
20. septembrī 18 Latvijas pilsētās

Viens no aizraujošākajiem un izaicinošākajiem notikumiem, ko rīko Latvijas Orientēšanās federācija, ik gadu pulcējot gan profesionāļus, gan amatierus uz aizraujošām trīs stundu sacensībām komandās. Šogad pasākums notiks 18 pilsētās, un tajā dalībnieki tiks aicināti pierādīt savas orientēšanās prasmes, meklējot kontrolpunktus tumsā ar karti un kompasu.

Orientēšanās nakts ir piemērota ikvienam – gan pieredzējušiem orientieristiem, gan tiem, kuri vēlas piedalīties savā pirmajās orientēšanās sacensībās. Galvenais mērķis ir ne tikai atrast visus kontrolpunktus, bet arī to darīt ātri un stratēģiski, izbaudot īpašo atmosfēru, ko sniedz orientēšanās tumsā.

Pasākuma organizatori aicina ņemt līdzi draugus un ģimeni, lai veidotu komandas un kopā piedzīvotu aizraujošu nakti. Orientēšanās nakts ir lieliska iespēja pārbaudīt savas spējas, attīstīt komandas darbu un piedzīvot ko jaunu un neparastu.

Orientēšanās nakts vienlaikus norisināsies Ādažos, Daugavpilī, Iecavā, Ikšķilē, Jelgavā, Kandavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Pļaviņās, Rēzeknē, Rīgā, Ropažos, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Smiltenē, Valmierā.

Plašāka informācija pieejama mājaslapā: rogaining.lv/onakts. Reģistrēšanās dalībai ir noslēgusies.

#BeActive Ģimeņu pludmales spēles
21. septembrī Ruukki pludmales centrā, Mārupē

Ģimeniskākais Eiropas Sporta nedēļas pasākums notiks jau šajā nedēļas nogalē. Ģimeņu spēļu dalībniekus visas dienas garumā sagaida ne vien azartiskas sacensības un uzdevumi – ātruma un veiklības stafetes, aktivitātes smiltīs, dažādu prasmju pārbaudīšana, bet arī citas daudzveidīgas aktivitātes brīvajos brīžos un dažādi priekšnesumi.

Pasākuma organizators Ronalds Režais: "Ģimeņu spēles vienmēr izceļas ar īpaši sirsnīgu un aizrautīgu atmosfēru. Ir patiesi aizkustinoši vērot, kā vecāki un bērni kopīgi piedalās dažādās aktivitātēs, izbaudot ne tikai azartu un sacensību garu, bet arī prieku par kopā būšanu un savstarpējo atbalstu. Šis pasākums parāda, cik svarīgi ir aktīvi pavadīt laiku kopā ar ģimeni un vienlaikus radīt neaizmirstamas atmiņas."

Dalībnieku skaits pasākumā – sasniedzis limitu.

#BeActive Zumba nakts
21. septembrī Ruukki pludmales centrā, Mārupē

Izmēģināt dejas un fitnesa apvienojumu #BeActive Zumba naktī ir aicināts ikviens. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja izbaudīt zumbas enerģiju, piedaloties meistarklasēs, ko vadīs 14 pieredzējuši Zumba instruktori no Latvijas, kā arī viesi no Francijas, Lietuvas un Polijas.

Pasākuma organizatore Aleksandra Aristova: "Zumba ir unikāls apvienojums jeb – divi – vienā: fiziska aktivitāte ar kārtīgu iesvīšanu un ballīte, kas garantēti uzlabo garastāvokli! Turklāt Zumba ir veidota tā, lai to varētu izbaudīt jebkurš, neatkarīgi no fiziskās sagatavotības līmeņa, jo kustības ir viegli pielāgojamas, padarot Zumbu piemērotu gan iesācējiem, gan pieredzējušiem dejotājiem."

Dalība pasākumā ir bez maksas un iepriekšējas reģistrācijas – ņem līdzi draugus, ģimeni un pievienojies!

#BeActive Day 2024
23. septembrī visā Latvijā

Latvijas Veselības un fitnesa asociācija (LVFA) kampaņas #Beactive Day laikā 23. septembrī piedāvās bez maksas apmeklēt treniņus kādā no 90 sporta vai fitnesa klubiem Latvijā.

Kopumā aktīvā dzīvesveida pasākumi notiks 105 dažādās norises vietās. Ikvienam apmeklētājam būs iespēja saņemt konsultācijas no sertificētiem treneriem par pareizu vingrojumu izpildi, veselīgu uzturu un citiem interesējošiem jautājumiem.

LVFA valdes priekšsēdētājs Gints Kuzņecovs norāda, ka Latvijā ir viens no zemākajiem veselīgi nodzīvoto dzīves gadu rādītājiem Eiropā, un kampaņa iecerēt, lai dotu iespēju spert pirmo soli pretī aktīvākam un veselīgākam dzīvesveidam.

Kopumā Rīgā kampaņā piedalīsies 48 sporta un fitnesa klubi, Pierīgā – deviņi, Vidzemē – 12, savukārt Latgales un Sēlijas teritorijā iespēju trenēties piedāvās trīs klubi. Dalību Zemgalē pieteikuši desmit klubi.

Dalība pasākumos ir bez maksas, meklē sportošanas iespējas tuvāk savai dzīvesvietai Pasākumu kartē.

Eiropas Skolu sporta diena
27. septembrī skolās visā Latvijā

Eiropas skolu Sporta diena tiks atzīmēta vienlaikus visā Eiropā, un tās mērķis ir veicināt fiziskās aktivitātes, sportojot kopā un darot to ar prieku. Šis pasākums ir svētki kā skolai, tā skolēniem, lai vairotu izpratni par sportošanu, kas rada prieku un izklaidē.

Šī diena ir lieliska iespēja skolēniem piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs, stiprinot draudzību, attīstot komandas darbu un apgūstot jaunas prasmes. Eiropas skolu Sporta diena ir iedvesmas avots veselīgam un aktīvam dzīvesveidam, kas var būt par pamatu turpmākai veselības un labklājības uzturēšanai.

Eiropas Sporta nedēļas koordinatore Dace Kaspare: "Nenoliedzami rotaļas un stafetes rada bērnos jo īpaši prieku, tāpēc Latvijas Sporta federāciju padome ir izstrādājusi spēļu un kustību rotaļu krājumus, kuru skolas var ērti izmantot, lai organizētu aizraujošas sportiskas aktivitātes klasē, sporta stundā, starpbrīžos vai pēc stundām. Šie materiāli ietver gan futbola elementus, gan integrē latviešu valodu un matemātiku u.tml. un būs lielisks resurss skolām."

Nakts peldējums 2024
28. septembrī Rīgā, Siguldā un Valmierā

Nakts peldējums ir unikāls un aizraujošs pasākums, kas vieno visus peldēšanas entuziastus, piedāvājot neaizmirstamu pieredzi – peldēšanu naksnīgā atmosfērā, ko papildina īpaši gaismu efekti un mūzika. Pasākums šogad notiks trīs pilsētās – Rīgā, Siguldā un Ķīpsalā, un būs piemērots ikvienam neatkarīgi no pieredzes līmeņa.

Pasākuma organizatore, Latvijas Peldēšanas federācijas izpilddirektore Aļona Fokina: "Pērn Nakts peldējumā piedalījās teju 400 dalībnieku, kopā nopeldot 407 000 metru. Turpinot iepriekšējo gadu tradīciju, šogad Nakts peldējuma programma ir pielāgota mazākam dalībnieku skaitam, nosakot maksimālo skaitu katrā grupā, vienlaikus piedāvājot vēl nebijušu izaicinājumu – dalību pusstundas peldējumā. Pusstundas peldējumā dalībniekiem būs iespēja brīvi izvēlētā peldēšanas stilā, veidā un tempā nopeldēt pēc iespējas lielāku distanci. Savukārt, lai nodrošinātu ikviena interesenta dalību šajā izaicinājumā, ir izveidotas četras grupas, kurās, atbilstoši savām spējām un prasmēm, dalībnieks var pieteikties: Entuziasti un ģimenes, Amatieru un tautas grupa, Sporta grupa, Pro grupa."

Dalība pasākumā ir bez maksas, ar iepriekšēju reģistrāciju: naktspeldejums.lv.

#Beactive pārgājiens 2024
28. septembrī Kuldīgā

Šogad #BeActive pārgājiena takas ved uz Kuldīgu, kur piedzīvojums, daba un pārsteigumi būs sabiedrotie visas dienas garumā! Pārgājiens dos iespēju iepazīt Kuldīgas šarmu un izbaudīt gleznainos Ventas ielejas līkločus trīs dažāda garuma distancēs: 8 km, 16,5 km un 27 km. Papildus tam, vakara izskaņā drosmīgākajiem būs iespēja doties 8 km krēslas posmā, kur īpaša gaisotne pārņems Kuldīgas vecpilsētu rudens mijkrēslī.

Atbalstot Eiropas Sporta nedēļas iniciatīvu Piecelies un piecel draugu!, aicinām ņemt līdzi draugu, ģimenes locekli vai paziņu, īpaši kādu, kurš ikdienā ir bijis mazāk aktīvs.

Pārgājiena distances

  • 8 km distancē iepazīsti Kuldīgas vecpilsētu un tās kultūrvēsturisko mantojumu.

  • 16,5 km distancē apvieno Kuldīgas vecpilsētu un Ventas ielejas dabas takas burvību.

  • 27 km distancē dodies takā, kas vedīs cauri Pelču pils apkārtnei, Ventas ielejas dabas takai un Kuldīgas vecpilsētai.

  • 8 km krēslas distancē iepazīsti rudens vakara noskaņu, dodoties pa Kuldīgas vecpilsētu mijkrēslī, kad pilsēta iegūst savu īpašo atmosfēru.

Pārgājiena laikā būs iespēja arī pārbaudīt savas erudīcijas spējas, piedaloties interaktīvajā Cilpošanas spēlē viedtālrunī. Dalībniekiem būs ik pa brīdim jāpiestāj, lai risinātu dabas, meža un aktīvā dzīvesveida jautājumus, kļūstot ne tikai aktīvākiem, bet arī zinošākiem.

Nepalaid garām iespēju piedzīvot neaizmirstamu dienu dabā kopā ar draugiem vai ģimeni!

Dalība pārgājienā ir bez maksas, ar iepriekšēju reģistrāciju: beactive.lv. Pēdējā brīža reģistrācija būs iespējama arī uz vietas pasākuma norises dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!