Foto: Publicitātes foto

Populārā taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" 11. sezonas gala iznākums bija ļoti interesants, jo kopvērtējumā gandrīz visās galvenajās trijās distancēs - "Garmin Lūsis", "Venden Stirnu buks" un "Karte veselība Zaķis" - bija jauni uzvarētāji. Jauni pirmo vietu ieguvēji bija arī "Sportland" komandu vērtējumā un "Salomon" sprinta etapā "Kalnu karalis un karaliene".

"Stirnu buka" 11. sezonas noslēdzošais posms skaistā rudenīgā dienā risinājās "Smeceres sila" trasē Madonā. Sezonas laikā tika aizvadīti septiņi posmi. Seriālas iesākās Saulkrastos marta izskaņā, turpinājās aprīlī un maijā Alsungā un Dubuļos Rēzeknes novadā. Tad pēc mēneša pauzes jūlijā norisinājās Vecpiebalgā, kam sekoja otrs šīs sezonas piejūras posms Ventspils novada Irbenē. Septembrī taku skriešanas cienītājiem arī šogad bija iespēja izbaudīt dubļu posmu "Sveikuļu mežā" Tukuma novadā, bet punktu sezonai likt varēja likt "Smeceres sila" trasē, pēc septiņiem gadiem atgriežoties populārajā slēpošanas un biatlona trasē Madonā.

Individuālajā kopvērtējumā tika ņemti vērā pieci labākie posmi. Garākajā "Garmin Lūsis" distancē dēļ konkurenta labajiem punktiem sprinta etapos Kristapam Bērziņam nācās sezonas kopvērtējumā piekāpties Andrim Ronimoisam. Šogad kuldīdznieks, slimības dēļ izlaidis pirmo posmu, visu sezonu dzinās pakaļ martā Saulkrastos uzvarējušajam un maijā Dubuļos "Fēnikss Vilks" un Latvijas čempionātā taku skriešanā par vicečempionu kļuvušajam Gintam Lūsim. Pirms pēdējā posma Bērziņam nebija viegls uzdevums, taču visu beigās atrisināja Lūša veselības likstas, kā dēļ talsinieks bija spiests izstāties "Smeceres silā", kur pirms gada dominēja Latvijas čempionātā 30 km slēpojumā.

Šī gada Latvijas vicečempions 10 km, bronzas medaļnieks pusmaratonā, "Lāčplēšu krosa" uzvarētājs Bērziņš ar labu sniegumu pēdējā posmā un arī vairākos sezonas gaitā, piecas reizes finišējot pirmajā vietā, ar 6182 punktiem izcīnīja gaidīto titulu. Savukārt pagājušā gada "Stirnu buka" distances labākajam vīram Lūsim nācās samierināties ar otro vietu, atpaliekot vien 35 punktus. Abi pārsniedza 6000 punktu robežu. Labāko sezonu aizvadījušais Artūrs Junolainens, kurš trīs reizes iekļuva trijniekā, saglabāja Top3 pozīcijas un pirmo reizi kopvērtējumā nopelnīja godalgu. Artūrs pirms pēdējā posma apzinājās, ka būs sīva pretestība, ka Bērziņš apsteigs un arī to varētu izdarīt Kristaps Čehovičs, taču pirmajos divos posmos trešo vietu izcīnījušais Čehovičs Madonas kalnainajās takās mocījās, iegūstot mazu punktu skaitu, un pakāpās tikai līdz piektajai vietai, ierindojoties ar jēkabpilieša Roma Žilinska, kuram arī labākā sezona.

Sievietēm "Garmin Lūsī" pēc ļoti labās sezonas pirmās puses un atkārtotas uzvaras "Fēnikss Vilkā" un Latvijas čempionātā taku skriešanā pretī titula aizstāvēšanai devās Agate Armane, taču, sākot no Vecpiebalgas posma, neapturama bija Anete Švilpe, kura atguva savu kādreizējo formu vai pat labāku, turklāt vairākos posmos demonstrējot lielisku ātrumu sprinta etapos. Līdz ar to šī gada taku skriešanas vicečempione un Īrijas ultramaratona uzvarētāja Švilpe jau pirms pēdējā posma bija kļuvusi konkurentēm neaizsniedzama, pēc gada pārtraukuma atgūstot titulu. Armanei otrā vieta, tāpat kā diviem labākajiem vīriešiem arī abām dāmām nopelnot vairāk nekā 6000 punktu. Līdzīgajā cīņā par trešo ietu Aiga Taulīna apsteidza Ivitu Šali.

"Venden Stirnu bukā" uzvara martā Saulkrastos rādīja, ka šogad atkal būs jārēķinās ar Kristapu Vēju-Āboliņu, taču 10 000 m un pusmaratona vicečempionam traumas dēļ nācās izlaist vairākus posmus. Līdz ar to pirmo vietu kopvērtējumā izcīnīja maratona vicečempions Renārs Roze, kurš četras reizes iekļuva trijniekā, nopelnot visas godalgotās vietas. Pērn palicis "sāpīgajā" ceturtajā vietā Lūsī, turklāt no 3. vietas šķirot nieka diviem punktiem, šogad Klāvs Stankevics ar otro vietu Saulkrastos, trešo vietu Alsungā, kā arī regulāriem Top5 nostabilizējās trijniekā kopvērtējumā Bukā, izcīnot otro vietu, kaut arī pavisam tuvu bija nākamie divi konkurenti.

Vēl spraigākā cīņā trešo vietu ieguva jūnijā "Vilkaču maratonā" otro vietu ieguvušais Dainis Limanāns, kurš par 15 punktiem apsteidza pirmajos piecos posmos trijniekā tikušo un pēdējos divos posmos nedaudz sagurušo lietuvieti Andriusu Šipkinu.

Sievietēm ar divām uzvarām lieliski sezonu iesāka Klinta Lauska, taču dzīves grūtības neļāva viņai tādā pašā garā turpināt, taču Latvijas čempionāta bronzas medaļniece Lauska spoži ar pārliecinošu uzvaru pabeidza sezonu "Smeceres silā", esot tuvu un pakutinot nervus līderei Zandai Malančukai, kurai arī sezonas laikā bija trīs uzvaras un kopvērtējuma pirmā vieta otro gadu pēc kārtas, vienīgajai aizstāvot pērno titulu. Līdzīgā cīņā par trešo vietu olimpisko spēļu un pasaules čempionātu Top25 soļotāja Agnese Pastere tomēr apsteidza pirms mēneša Ogrē bronzu Latvijas čempionātā 5km izcīnījušo orientieristi Ilonu Daģi.

Lai arī sanāca divus posmus izlaist un vienā spraigā cīņā piekāpties Dmitrijam Serjoginam, nevienu brīdi par kopvērtējuma titula iegūšanu "Karte Veselība Zaķī" šaubas neradījās par rekordistu un daudzkārtējo Latvijas čempionu Uģi Joci, kurš uzvarēja četros posmos un kurš pirms pusotras nedēļas kolekcijai pievienoja Latvijas čempionāta zeltu krosā. Kuldīdzniekam visiespaidīgāk punktu summa – 6498, kas tikai par diviem atpaliek no maksimuma. Pateicoties dažām godalgotām vietām distancē, bet galvenokārt veikumam sprinta etapos, 6000 punktu robežu pārsniedza un otro vietu ieguva Arnis Pašķevics. Pūliņi sprinta etapos un pirmā godalga distancē pēdējā posmā trešo vietu ļāva izcīnīt spēcīgam šķēršļu skrējiena dalībniekam Andim Saknem. Pagājušā gada uzvarētājs Jānis Girgensons šogad pārgāja uz "Stirnu buka" distanci, kur noskrēja trīs reizes, divas no kurām ar uzvaru.

Sievietēm pēc salīdzinoši pieticīga iesākuma apgriezienus uzņēma Diāna Liepiņa, kura kļuva par sezonas labāko dāmu šajā distancē, nākamajā dienā pēc Madonas posma izcīnot bronzu Latvijas čempionātā krosā. Neskatoties nepiedalīšanos pēdējos divos posmos, otro vietu nodrošināja 10 000m vicečempione un 5000m bronzas medaļniece Kitija Valtere, kurai bez uzvaras Ventspils posmā sezonas laikā trīs otrās vietas. Sākot no Vecpiebalgas posma jūlijā sezonas atlikušajā daļā regulāri trijniekā iekļuva Ineta Jerofejeva, līdz ar to jēkabpiliete penīti tika pie godalgas kopvērtējumā. Pērnā titula ieguvēja Ilona Marhele, esot bērniņa gaidībās, šogad sacensībās no malas atbalstīja audzēkņus.

"Salomon" sprintā 2023. gada uzvarētāji Annija Zāģere un Jevgēņijs Stepanovs šogad bija manāmi tikai vienā posma, bet viņu vietu ieņēma Uģis Jocis, kurš ieguva Maksimu, uzvarot piecos posmos, un Agita Kaļva, kas rādīja labāku stabilitāti un ļoti līdzīgā cīņā apsteidza pirmo divu posmu uzvarētāju Gitu Gedrovicu.

"Sportland" komandu ieskaitē, kur rēķināja visus posmus, vienīgā komanda, kura visos posmos tika trijniekā, izcīnot trīs uzvaras un visas godalgotās vietas, bija "Rieksti mīl vāveres", kuri ar 49 238 punktiem likumsakarīgi uzvarēja un kuri pērn bija trešie. Pēc Vecpiebalgas, kad trešo reizi palika ārpus trijnieka, vicelīdera pozīcijas pazaudējušie "Skrien Jēkabpils/Mizuno" ar divām uzvarām un vienu otro vietu pēdējos trijos posmos atgriezās otrajā vietā, pirmo reizi iekļūstot trijniekā.

Pērn ieguvuši ceturto vietu pēc dažu sezonu pārtraukuma trijniekā atgriezās Talsu pakalnu sporta klubs, kuri sezonas laikā tikai divas reizes netika trijniekā. Ierastā trijnieka komanda "ASK Patria Sportland" ar uzvarām Alsungā un Sveikuļu mežā apliecināja, ka ir viena no labākajām, taču nevienmērīgais sniegums un komplektācijas sarežģījumi, kas noveda pie 39. vietas Ventspilī un 14. vietas "Smeceres silā". Šogad reformējās pērn dominējusī un visos septiņos posmos uzvarējusī "Pulsometrs.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!