Foto: Matt Zambonin/IIHF

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta B apakšgrupas pirmajā spēlē sestdien izcīnīja uzvaru nervozā cīņā, pagarinājumā ar rezultātu 5:4 (0:1; 1:1; 3:2; 1:0) pieveicot Poliju, kurai mača gaitā vairākas reizes uzsmaidīja veiksme.

Latvijai divus vārtus, arī uzvaru nesošos guva kapteinis Kaspars Daugaviņš, bet pa vieniem Roberts Mamčičs, Rihards Bukarts un Rodrigo Ābols, kuru atzina arī par mūsu komandas labāko spēlētāju šajā spēlē. Polija visus četrus vārtus guva ar lielu veiksmes palīdzību, ripai nonākot Elvja Merzļikina vārtos allaž nonākot pēc pretiniekiem labvēlīga rikošeta.

Latvija biežāk apdraudēja pretinieku vārtus. Mūsu izlase izdarīja 37 metienus Polijas vārtu rāmī, savukārt pretinieki atbildēja ar 22.

Pirmā poļu veiksme

Poļiem pirmā vārtu gūšanas izdevība, Baikam norībinot Merziļikina sargāto vārtu stabiņu. Latvijai spēles sākumā neizdevās efektīva saspēle, mūsu hokejistiem bieži kļūdoties piespēlēs, kā arī pieļaujot pozicionālas kļūdas. Tas pie uzbrukuma momentiem ļāva nonākt poļiem. Perioda vidū Latvija sāka spēlēt drošāk, vairāk meta pa vārtiem un nonāca labākās metienu pozīcijās. Rihardam Bukartam bija labākā vārtu gūšanas izdevība, kad latvietis izpildīja bīstamu metienu no vārtu priekšas, taču Džons Marejs bija nepārspēts. Epizodi iepriekš Rihards arī mēģināja izveidot vārtu gūšanas iespēju Batņam, bet Polijas aizsargs piespēli nobloķēja.

Foto: Matt Zambonin/IIHF

Vienīgo noraidījumu pirmajā periodā nopelnīja Latvija – Rodrigo Ābols sodu saņēma par klupināšanu. Latvija mazākumā kopumā darbojās ļoti sekmīgi, bet tā pašā izskaņā lielisku "seivu" veica Merzļikins. Nepilnas piecas minūtes pirms perioda beigām Krištofs Maciass izdarīja metienu no asa leņķa, tā atsitās pret Merzļikna kājsargu un ielidoja vārtos. Pirmās trešdaļas beigās poļiem bija vēl viens bīstams pretuzbrukums "trīs pret divi", bet mūsu aizsargi paspēja to apturēt. Pirmajās 20 minūtēs Latvija izdarīja vairāk metienus vārtu rāmī 12:5, taču bīstamāki vārtu gūšanas momenti bija Polijai.

Veiksme turpina smaidīt poļiem

Otro periodu Latvija iesāk ļoti enerģiski, izdarīja vairākus metienus pa vārtiem, ilgi spēlējot pretinieku zonā. Tas vainagojās ar vārtu guvumu – Raivis Ansons izdarīja metienu pa vārtiem, ripa nonāca uz Roberta Mamčica nūjas lāpstiņas un aizsargs to raidīja Mareja sargātajos vārtos. Latvija turpināja uzbrukt un aptuveni minūti pēc pirmā vārtu guvuma lieliska iespēja izvirzīt mūsu izlasi vadībā bija Kasparam Daugaviņam, taču ripa pēc viņa metiena faktiski tukšos vārtos trāpīja pa stabiņu. Neraugoties uz Latvijas pārsvaru, metienu skaits vārtu rāmī 2. perioda vidusdaļā bija līdzīgs – Polija apdraudēja Latvijas vārtus ar vairākiem pretuzbrukumiem.

Perioda vidū Polija atkal izvirzījās vadībā, un atkal mūsu pretinieki neiztika bez veiksmes palīdzības. Pēc zaudētas cīņas savas aizsardzības zonas stūrī Polijas hokejists Kamils Valega izdarīja metienu pa vārtiem. Ripa pēc rikošeta nodevīgi ieslīdēja Merzļikina vārtos. Drīz pēc tam Latvija otro reizi nonāca mazākumā, divas minūtes par pretinieka turēšanu saņemot Mārtiņam Dzierkalam. Latvija gan poļu vairākumu neitralizēja. Latvija otrās trešdaļas noslēgumā ieguva divas iespējas spēlēt vairākumā, taču abas izdevības palika neizmantotas.

Foto: Matt Zambonin/IIHF

Nervoza pamatlaika galotne

Trešā perioda ievadā noraidījumu par bloķēšanu nopelnīja Oskars Batņa. Latvijai mazākuma sākumā padevās lielisks pretuzbrukums – Daugaviņš ar fenomenālu piespēli atrada Rodrigo Ābolu, kurš raidīja ripu starp Mareja kājsargiem un izlīdzināja rezultātu. Polija vairākumā uz Latvijas vārtiem ar precīzu metienu nespēja atbildēt. Tālākais scenārijs ļoti atgādināja otrā perioda gaitu – pēc otrajiem gūtajiem vārtiem Latvija vairāk uzbruka, taču nākamos vārtus atkal guva pretinieki. Pēc vēl viena veiksmīga rikošeta pretuzbrukumā otros vārtus šajā spēlē guva Maciass, trešo reizi vadībā izvirzot Polijas izlasi.

Kad līdz trešā perioda beigām bija palikušas mazāk nekā desmit minūtes, Latvijai beidzot uzsmaidīja Veiksmes māte - Kristaps Zīle izdarīja metienu pa vārtiem. Daugaviņš un Ābols cīnījās par ripu, un šajā haosā ripa ieslīdēja Mareja vārtos. Tiesneši sākotnēji vārtus neieskaitīja, taču Latvijas treneru štābs pieprasīja izaicinājumu, kas bija veiksmīgs – vārtus galu galā ieskaitīja. Divarpus minūtes vēlāk pēc skaista slaloma cauri Polijas aizsargiem ļoti efektīgus vārtus guva Rihards Bukarts, izvirzot mūsu komandu vadībā. Latvijas prieki gan nebija ilgi – pēc nepinām divām minūtēm Mateušs Briks izlīdzināja rezultātu, panākot 4:4. Poļiem atkal palīdzēja rikošets – ripa trāpīja Zīlem un ielidoja vārtos. Trešā perioda pašā izskaņā noraidījumu nopelnīja Zīle. Polija gan to nespēja izmantot un spēle nonāca līdz pagarinājumam.

Līderi ir līderi

Papildlaiku Latvija iesāka mazākumā, taču Polija to nespēja izmantot. Pagarinājuma turpinājumā kā viena, tā otra komanda norībināja vārtu stabiņu, taču Latvija piedzīvoja laimīgas beigas, komandas kapteinim Daugaviņam pēc skaistas Ābola piespēles atnesot mūsu hokejistiem uzvaru.

Foto: LETA

Portāls "Delfi" piedāvāja šī mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!