Foto: LETA

Pasaules hokeja čempionāts Ostravā Latvijas faniem turpina nodrošināt plašu emociju buķeti – gan laukumā, gan arī ārpus tā. Jo kā jau ierasts lielos pasākumos – kur kāds labums, tur arī tā kārotāji. Fani ziņo, ka gan bāros, gan taksometros novērojams, ka mazo biznesu īpašnieki hokeja čempionāta laikā kļuvuši pavisam nešpetni. "Ar cenām mūs te baigi "čakarē"," atzīst Latvijas izlases līdzjutējs Edgars. Līdzīgas atziņas guvuši arī citi latvieši, kuri ieradušies atbalstīt Latvijas hokeja izlasi.

Lai gan iepriekš vēstījām, ka pēc visiem paredzētajiem priekšrakstiem alus arēnā un fanu zonā maksās 110 čehu kronas jeb 4,40 eiro, bet ārpus centra cena par glāzi alus vidēji ir no 40 līdz 60 čehu kronām jeb 1,60 eiro, daudzi hokeja mīļotāji šajās dienās, maksājot par puslitru iecienītā dzēriena, šķīrušies pat no 20 eiro. "Latvieši Ostravā, sekojiet līdzi cenām! Ļoti daudzi vietējie krāpjas. Čaļi pērk aliņu par 15-20 eiro gabalā. Burgeri par 23 eiro. Pat taksisti vadā pa pilsētu uz apli," rūgtajā pieredzē dalās hokeja līdzjutējs Edgars.

Pēc vairākkārtīgiem pieredzes stāstiem līdzjutēju grupās, daudzi latvieši steiguši pārbaudīt internetbankas izrakstus un tik tiešām arī atklāja krāpniecības pazīmes: "Pārbaudīju kontu, arī es vairākkārt esmu samaksājusi 15 eiro par vienu glāzi."

Savukārt Katrīnei par vienu un to pašu pirkumu cenas katru reizi atšķīrušās atkarībā no bārmeņa. Uz ieteikumu aiziet pie menedžera un piedraudēt ar sūdzību policijai, meitene atsmej: "Pie menedžera bija pa 9.96 eiro."

Foto: DELFI

Lai gan varētu domāt, ka šādu praksi piekopj tikai mazo biznesu īpašnieki, līdzīgas taktikas tiek pielietotas arī pašā arēnā: "Skatieties arēnā, kad pērkat alu! Vakar trīs glāzes ar alu nopirku par 41 eiro." Diskusijā iesaistījās arī Alekss, kurš par šādu pašu pirkumu arēnas kasē atstājis 30 eiro.

Kā šāda krāpniecība ir iespējama? Bieži vien, maksājot ar karti, bankas termināļos nemaz neuzrādās summa, kas būs jāmaksā par pirkumu, bet, pat ja redzama, cena ir norādīta kronās. Lai gan Ostravā esošie latvieši atzīst, ka ir iegaumējuši vidējo alus cenu, līdzjutēji atzina, ka bieži vien, maksājot ar karti, nepievērš uzmanību uzrakstiem bankas terminālī un attopas, kad ir jau par vēlu, it īpaši, ja jau sākotnēji ir iereibuši.

Apkrāpt naivos un iereibušos tūristus cenšas arī taksisti. "Vakar slovāki ziņās teica, ka par 11 km braucienu samaksāja 80 eiro," ar dzirdēto dalās Dins.

"Vietējos takšus neizmantojiet! Tikai "Bolt" vai "Uber". Tur samaksāt var uzreiz ar karti, kad taksis ir izsaukts, un cena lietotnē ir noteikta par distanci, tā kā ir mazāka iespēja, ka apkrāps," iesaka Linda, savukārt Kristaps iesaistās diskusijā un norāda, ka labāk brauciena laikā sekot līdzi navigācijai telefonā.

Par spīti Lindas pārliecinošajiem argumentiem, daudziem negatīva pieredze ir piedzīvota tieši takšos, kas izsaukti ar lietotnes palīdzību. "Esiet uzmanīgi ar "Bolt" taksistiem! Nebrauciet vieni! Mani sāka vadāt pa riņķi un uzstāja uz to, ka zina labas klubu un bāru vietas," brīdina Emīls. Līdzīgu piedzīvojumu atceras arī Kristers: "Izsaucu "Bolt" taksi, kam samaksāju par konkrētu distanci, bet [taksists] veda uz nepareizo pusi. Uzreiz konstatēju, ka dodamies uz otru pusi. Sanāca gan skaidroties, gan strīdēties, bet beigās tiku uz viesnīcu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!