Foto: IIHF

Latvijas hokeja izlase sestdien, 18. maijā, pasaules čempionātā Ostravā piedzīvoja otru graujošo zaudējumu pēc kārtas, ar 2:7 (0:2, 2:4, 0:1) piekāpjoties spēcīgajai Zviedrijas valstsvienībai.

Zviedrija joprojām ir vienīgā izlase, kas šajā čempionātā nav zaudējusi nevienu punktu, piecās spēlēs gūstot piecas uzvaras pamatlaikā. Latvija otrajā periodā 23 sekunžu laikā atspēlēja divu vārtu deficītu, ieguva skaitlisko vairākumu uz piecām minūtēm, ko neizmantoja, bet drīz pēc tam 26 sekundēs ielaida trīs vārtus, kas bija izšķirošs brīdis visā duelī.

Šī ir pirmā reize kopš 1998. gada, kad divās spēlēs pēc kārtas Latvija ielaiž sešus vai vairāk vārtus. Pirmajā turnīrā pēc atgriešanās elitē 1998. gadā Latvija ar 0:6 zaudēja somiem un ar 5:7 – Krievijai. Savukārt zviedri spēlē pret Latviju sasniedza jaunu pasaules čempionātu rekordu. Līdz šim nevienai komandai pasaules čempionātu vēsturē tik īsā laika periodā - 26 sekundēs - nebija izdevies gūt vārtus.

Zviedrija izdarīja vairāk metienus vārtu rāmī – 34:23. Par labāko spēlētāju Latvijas rindās atzina Kasparu Daugaviņu, kurš savā dzimšanas dienā guva vienus vārtus.

Joprojām bez vārtiem pirmajā periodā

Spēles sākumā Zviedrija daudz kontrolēja ripu un meklēja iespējas apdraudēt Latvijas vārtus. Vairākus metienus zviedri izdarīja no zilās līnijas, taču Elvis Merzļikins ar tiem tika galā. Latvijai pirmajās minūtēs nācās samierināties tikai ar ripas iemešanu Zviedrijas zonā, kas pie izvērstākiem uzbrukumiem nenoveda.

Pirmās trešdaļas piektajā minūtē Markuss Komuls devās pēc savs nūjas, kas iepriekšējā epizodē viņam bija izkritusi no rokām. To darot, Latvijas aizsargs pavisam brīvu atstāja Rasmusu Dalīnu, kurš pēc Viktora Olofsona piespēles to trieca Latvijas vārtos. Aptuveni divas minūtes vēlāk mūsu izlasi sarūgtināja cits Zviedrijas aizsargs – Jonass Brodīns, kurš izdarīja metienu, ripai pa ceļam mainot virzienu un aizlidojot garām Merzļikinam.

Foto: IIHF

Labāko momentu pie Zviedrijas vārtiem sarīkoja mūsu ceturtais virknējums – Tralmaks lauzās uz vārtiem, ripa izlēca ārā uz zilās līnijas, no kuras asu metienu izdarīja Jaks. Ripa mainīja lidojuma virzienu, bet atsitās pret Zviedrijas vārtu stabiņu. Perioda otrajā daļā Latvijas izlasei radās vēl divi ļoti bīstami momenti, bet abos no tiem pievīla meistarība – vispirms Tralmaks, bet vēlāk Batņa nespēja trāpīt pa ripu no pašas vārtu priekšas, atstājot "baranku" iepretim Latvijas vārdam uz rezultāta tablo.

Zviedrija turpināja vairāk kontrolēt ripu un izdarīt vairāk metienus pa vārtiem, liekot mačā bieži iesaistīties Merzļikinam. Pirmās trešdaļas noslēgumā mačs kļuva fiziskāks – uz Ostravas arēnas ledus notika vairāk divcīņu un arī asumu. Minūti pirms perioda beigām par bloķēšanu noraidījumu saņēma Mārtiņš Dzierkals. Mazākuma pirmo daļu Latvija izturēja un pārtraukumā devās pie rezultāta 0:2. Zviedrijai bija pārsvars arī metienos vārtu rāmī – 10:4.

Atspēlēšanās 23 sekundēs un 26 sekunžu murgs

Otrā perioda ievadā Latvijai izdevās neitralizēt atlikušo mazākuma daļu, lai arī zviedri sarīkoja vairākus bīstamus momentus. Nepilnas divas minūtes vēlāk Latvija vienus vārtus atguva – pēc uzvarēta iemetiena Zviedrijas aizsardzības zonā Komuls izdarīja metienu no zilās līnijas, atlēkušā ripa nonāca pie Daugaviņa, kurš to iemeta vārtu augšējā stūrī.

Pagāja tikai 23 sekundes un Latvija rezultātu jau izlīdzināja. Pēc vēl viena uzvarēta iemetiena zviedru zonā metienu izdarīja Mamčics – ripa atsitās pret Brodīna slidu un tā nonāca vārtos.

Foto: IIHF

Zviedrija uzreiz sarīkoja lielu ofensīvu pie Latvijas vārtiem un nopelnīja savu otro vairākumu. Latvija ar to tika galā, bet mazākuma beigās Dalīns izdarīja asu spēka paņēmienu galvas-kakla rajonā pret Haraldu Egli. Pēc tam laukumā izcēlās asumi. Dalīns saņēma noraidījumu līdz spēles beigām.

Pirmās trīs "lielā vairākuma" minūtes mūsējie nespēja nostāties Zviedrijas zonā, Skandināvijas valsts hokejistiem darbojoties ļoti aktīvi un kavējot mūsu uzbrukumu iesākšanas iespējas. Aptuveni divas minūtes līdz vairākuma beigām Latvijas izlase beidzot nostājās zviedru zonā, bet pārāk bīstamus momentus neizveidoja.

Latvija turpināja veidot bīstamus uzbrukumus, nopietnāk apdraudot Zviedrijas vārtus vienādos sastāvos nekā vairākumā. Neraugoties uz Latvijas pārsvaru, trešos vārtos pirmie guva zviedri – Zeterlunds ar asu metienu zem Merzļikina atsitējcimda izvirzīja savu komandu vadībā. 17 sekundes vēlāk Daugaviņš pieļāva rupju kļūdu neitrālajā zonā, un tas pats Zeterlunds ieslidoja mūsu aizsardzības zonā, izdarot precīzu metienu augšējā stūrī. Latvijas murgs turpinājās – deviņas sekundes vēlāk muļķīga mūsu aizsargu kļūda lielisku vārtu gūšanas iespēju atnesa Ēriksonam Ekam, kurš to arī izmantoja. Zviedrija guva trīs vārtus 26 sekundēs…

Latvijas izlase pēc šī "nokdauna" pavisam sabruka – vēl vienas rupjas aizsargu kļūdas dēļ izdarīt pavisam brīvu metienu no vārtu priekšas varēja Petersons, kurš to raidīja augšējā stūrī. Pēc sestā ielaistā gola Merzļikinu vārtos nomainīja Ēriks Vītols.

Foto: IIHF

Pēc vārtsargu maiņas pirmais vārtu gūšanas moments bija Latvijai, taču ripa pēc Indraša metiena trāpīja pa vārtu pārliktni. Latvija drīz pēc tam spēlēja vairākumā, divas minūtes nopelnot Markusam Jūhansonam. Bīstamākā vārtu gūšanas izdevība šajās divās minūtēs gan bija zviedriem – Adrians Kempe izskrēja viens pret Latvijas vārtsargu, taču Vītols mūsu komandu izglāba no septīto vārtu zaudējuma. Periods, kas iesākās tik cerīgi, noslēdzās pavisam depresīvi – pēc 40 nospēlētām minūtēm 2:6.

Formālais trešais periods

Trešo periodu Latvija iesāka aktīvi, ilgi uzkavējoties Zviedrijas aizsardzības zonā un mēģinot tikt pie trešajiem vārtiem. Pēc enerģiskā sākuma Latvijai problēmas sāka radīt disciplīnas ievērošana – Mamčics un vēlāk arī Batņa nopelnīja divu minūšu noraidījumus, taču Zviedrija mūsu izlasi par to nesodīja.

Spēle trešajā periodā kopumā bija daudz mierīgāka, nevienai no komandām pārāk agresīvi uzbrukumos nedodoties. Zviedrija spēlēja pacietīgi un pilnībā kontrolēja notikumus laukumā. Mazāk nekā septiņas minūtes pirms trešdaļas beigām Latvija nonāca divu vīru mazākumā, ko mūsējie izturēja. Īpaši labi vārtos darbojās Vītols, kurš pēc iesaistīšanās mačā bija ļoti pārliecinošs.

Foto: IIHF

Pašā mača noslēgumā Latvijai bija iespēja spēlēt vairākumā, taču vārtus guva zviedri – Jūhansons pretuzbrukumā ar ļoti precīzu metienu augšējā stūrī pārspēja Vītolu. Mača rezultāts līdz trešā perioda noslēgumam nemainījās, Latvijai piedzīvojot zaudējumu ar piecu golu deficītu.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!