Foto: F64

Latvijas basketbola izlase varētu būt viena no tām komandām, kas gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā varētu parūpēties par patīkamu pārsteigumu, vērtē Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) aptaujātie žurnālisti.

Piektdien Filipīnās, Japānā un Indonēzijā sāksies Pasaules kausa izcīņa, kurā debitēs Latvijas valstsvienība. Turnīra priekšvakarā tam akreditētie žurnālisti aptaujas formā tika izvaicāti par potenciālajiem scenārijiem. Tajā piedalījās mediju pārstāvji no vairāk nekā 50 valstīm.

Aptauja apliecināja, ka par galveno favorīti uzvarai Pasaules kausā tiek uzskatīta ASV, kaut gan tai nav tik zvaigžņots sastāvs kā citos lielajos turnīros. Amerikāņu uzvaru prognozē 61,5% žurnālistu, turklāt tas ir ar lielu atrāvienu, jo pēc tam vien ar 9,9% seko Francija un ar 8,7% - pašreizējā titula glabātāja Spānija.

Gandrīz visi (92,5%) žurnālistu uzskata, ka ASV būs uz goda pjedestāla, ļoti reāli, ka pirmajā trijniekā būs arī Francija (49,1%) un Spānija (42,2%), bet tālāk seko Kanāda (27,3%) un Austrālija (20,5%). Uzreiz aiz pirmā piecinieka ir arī Slovēnija. Tieši ASV tiek minēta kā komanda, kas ir zem lielākā spiediena - tā domā 61,5% aptaujāto. Tālāk ar 11,2% seko viena no Pasaules kausa mājiniecēm Filipīnas, bet trešā ar 6,8% ir pasaules un Eiropas čempione.

Savukārt Latvijas izlases H apakšgrupa ar Franciju, Kanādu un Libānu tiek dēvēta par nāves grupu - tā domā 37,9% akreditēto mediju pārstāvji. Teju turpat atrodas (35,4%) atrodas E grupa ar Vāciju, Somiju, Austrāliju un Japānu, bet trešajā pozīcijā ar 19,9% ir C apakšgrupa ar ASV, Jordāniju, Grieķiju un Jaunzēlandi.

Žurnālisti kā lielākā pozitīvā pārsteiguma autori šajā čempionātā min Filipīnas - 22,2%, turklāt tas ir ar lielu atrāvienu. Pēc tam seko Kanāda (9,9%) un Vācija un Dienvidsudāna (katrai pa 7,4%), bet pirmo piecinieku noslēdz Japāna (6,8%). Šajā topā iekļuvusi arī Latvija - tā atrodas ar Grieķiju dalītajā astotajā vietā, katrai pa 3,7%.

Kanāda tiek piesaukta arī kā potenciāli vislielākā vilšanās - ar 10,5% tā ir pirmajā vietā, bet ar 9,9% seko Spānija un ASV, kamēr uzreiz aiz tās ar 9,3% ir Slovēnija. Pirmo piecinieku noslēdz Serbija (8,6%).

Kā potenciālais turnīra vērtīgākais spēlētājs tiek piesaukts ASV komandas basketbolists Entonijs Edvardss (21,1%), kuram ar 13,8% seko slovēnis Luka Dončičs. Savukārt pirmo trijnieku noslēdz vēl viens amerikānis Džeilens Bransons (10,5%). Uzreiz aiz viņa ir divi Latvijas grupas pārstāvji - kanādietis Šejs Gildžess-Aleksandrs (5,9%) un francūzis Rūdijs Gobērs (4,6%).

Savukārt turnīra rezultatīvākā spēlētāja balva pārliecinoši gan tiek atvēlēta Dončičam - 52,6%. Otrajā vietā krietni iepaliek Edvardss (7,9%) un soms Lauri Markanens (5,9%). Pirmo piecinieku tikmēr noslēdz Gildžess-Aleksandrs un Džordans Klārksons no Filipīnām - katram pa 5,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!