Foto: F64

Latvijas basketbola izlase uz Pasaules kausu nav ieradusies savā labākajā sportiskajā formā, jo sagatavošanās posmā traucēja daudzie savainojumi, tomēr galvenais treneris Luka Banki sagaida, ka komanda finālturnīrā turpinās izmantot tās priekšrocības, ko dod komandas darbs, viņš sacīja oficiālajā preses konferencē.

Latvijas basketbola izlase piektdien pulksten 12:15 uzsāks savu debiju Pasaules kausa izcīņā, spēkojoties ar Libānas valstsvienību. Latvijas basketbolisti ceturtdien pēcpusdienā aizvadīja savu pirmo treniņu jaunuzceltajā "Indonesia Arena", bet pēc treniņa risinājās Latvijas izlases preses konference.

Tajā Banki uzsvēra, ka treneru korpusam šis ir aizraujošākais moments viņu basketbola karjerās.

"Esmu ļoti lepns, ka varu pārstāvēt Latviju šajā turnīrā. Ceļš līdz šejienei mums parādīja, ka esam paveikuši lielisku darbu. Protams, no rītdienas mēs komentēsim uzvaras vai zaudējumus, bet centīsimies balansēt emocijas. Šobrīd ir laiks izjust prieku un slavēt spēlētājus, klubus un basketbola savienību, kas palīdzēja izlasei šeit nonākt. Mums bija spēcīga vēlme sacensties ar labākajiem spēlētājiem, treneriem un cīnīties pret spēcīgākajām komandām pasaulē," norādīja Banki, kurš turpinājumā atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Ko jūs vēlaties sasniegt šajā turnīrā ar Latvijas izlasi?

Mēs esam pilnībā fokusējušies uz komandas instrumentiem, lai mēs varētu cīnīties. Mēs esam ļoti smagā grupā. Visas astoņas komandas, kas spēlēs Džakartā, faniem būs kā uzkoda visam Pasaules kausam. Šeit spēlēs zelta medaļu kandidātes. Arī šīs komandas spēlē ar mērķi vispirms iekļūt otrajā kārtā. Neviens nedrīkst nenovērtēt katru spēli.

Mans mērķis ir sagatavot komandu. Es zinu, ka spēlēt šāda veida tehnisko, atlētisko un fiziski prasīgo basketbolu būs liels stress. Es vēlos redzēt savus puišus cīnāmies, neraugoties uz uzvarām un zaudējumiem. Visa mana enerģija būs par katru nākamo spēli. Katru otro dienu būs spēles, tieši tas šobrīd aizņem manu prātu.

Latvijas izlases pirmā pretiniece Libāna spēlēs ar augumā īsāko sastāvu šajā turnīrā. Kā jūs raksturotu šo komandu?

Tai ir ļoti specifiska identitāte. Tā komanda spēlē ar savu raksturu, tā ir komanda, kas tiešām spēlē kopā, tā ir vispusīga komanda. Garais spēlētājs ļoti paplašina laukumu ar savu metienu, uz perimetra viņiem ir ļoti labi metienu izpildītāji. Ātri, neatlaidīgi un kreatīvi aizsargi, kuri spēlē augsta tempa basketbolu un agresīvu aizsardzību. Viņu stils ļāva demonstrēt labu sniegumu Āzijas kvalifikācijas grupā, viņi izcīnīja daudzas uzvaras un parādīja labu sniegumu. Viņu stils paliek nemainīgs, neraugoties uz sastāvu. Mēs sagaidām agresīvu aizsardzību, dinamisku komandu un ļoti vispusīgu uzbrukumu.

Cik izaicinoši ir spēlēt pret šāda veida komandām?

Tas ir izaicinoši. Paskatīsimies nedaudz plašāk. Šajā turnīrā komandas pārstāv visus četrus kontinentus, kuros ir pilnīgi citāda stila basketbols. Tāpēc ir jābūt gataviem. Mēs izvēlējāmies pārbaudes spēļu pretiniekus, lai varētu uzspēlēt pret Eiropas komandām, pret Dienvidamerikas komandām. Devāmies uz Taivānu, lai varētu pielāgoties laika zonai. Tur spēlējām pret Puertoriko un vienu no strukturizētākajām, fiziskākajām un pieredzējušākajām komandām visā Pasaules kausā – Lietuvu. Šeit mēs sāksim ar spēli pret Libānu. Tajā būs augsta tempa basketbols pret maza auguma spēlētājiem. Pēc pāris dienām spēlēsim pret vairākiem NBA spēlētājiem, kuriem ir savs stils. Katrā spēlē būs jāpielāgojas.

Ceru, ka puiši parādīs sava stila basketbolu un būs lepni spēlēt šādā veidā. Dažreiz ar to pietiks, dažreiz – nē. Mēs varam pielāgoties, bet nevaram mainīt savu stilu. Un tas nav jādara. Tiešām ceru, ka spēlēsim Latvijas izlases basketbolu.

Kāds ir Latvijas izlases rokraksts?

Mūsu kolektīvā spēle uzbrukumā un aizsardzībā. Man ļoti patīk, ka spēlētāji ir trenējami, mums ir dabiska vēlme būt komandai. Mēs vēlamies izmantot tās priekšrocības, ko dod komandas darbs. Tas ir mūsu rokraksts pēdējo divu gadu laikā. Mēs neatbraucām uz Pasaules kausu ar tādu sastāvu, kādu vēlējāmies, bet iepriekšējā pieredze rāda, ka varam spēlēt savā stilā, neraugoties uz sastāvu.

Mēs nevaram būt efektīvi, ja mēs nedalāmies ar bumbu un neupurējamies viens otra labā.

Vai pēdējā pārbaudes spēle pret Lietuvu palīdzēja sabalansēt emocijas pirms turnīra?

Svarīga ir stabilitāte. Mēs spēlēs demonstrējām labu sniegumu, bet tad pienāca spēle pret Lietuvu. Tajā mēs pirmajās divās ceturtdaļās izskatījāmies pilnībā nesagatavoti. Mēs nebijām agresīvi, stabili un nespēlējām fiziski. Mēs spēlējām pret NBA un pieredzējušiem Eirolīgas spēlētājiem, kuri prot izmantot savas stiprās puses. Kā treneris es atbildēšu rīt pēc spēles pret Libānu.

Mēs saskārāmies ar daudziem savainojumiem, mēs daudz pielāgojāmies, lai visiem dotu iespēju. Es nevaru teikt, ka mēs esam ieradušies savā labākajā sportiskajā formā, jo ir spēlētāji, kuri trenējās no pirmās dienas un kuri nesen pievienojās komandai. Ir jāredz, vai ar to būs gana. Mums visa sava enerģija būs jāvirza pareizā virzienā. Mums jābūt pieticīgiem, jo tikai tā tādai komandai, kāda ir mums, jāpieiet šim turnīram. Taču mums jābūt lepniem par savu ceļu. Esam šeit, lai spēlētu basketbolu.

Dažreiz es spēlētāju acīs redzu spriedzi, un to es nevaru pieņemt. Mums ir vēl viena diena, lai tiktu vaļā no visām negācijām. Spēlei jāpieiet ar baudu un prieku, ka esam šeit. Taču mums ir jābūt vēlmei cīnīties.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!