Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien, 25. augustā, sāk dalību savā vēsturiski pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā, kas risinās trīs Āzijas valstīs – Filipīnās, Japānā un Indonēzijā. Lai gan Latvijas izlase palikusi bez vairākiem līderiem un savas lielākās zvaigznes Kristapa Porziņģa, Lukas Banki vadītā komanda nedomā ieņemt pastarītes lomu un tic, ka spēs parādīt "zobus" saviem pretiniekiem. Pasaules kausa finālturnīrs Latvijas izlasei un arī pārējām komandām ir svarīgs arī, domājot jau par 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, jo valstsvienības cīnīsies par ceļazīmēm pa tiešo uz Parīzi un par iespēju spēlēt kvalifikācijā.

Latvija sev tik vēlamo ceļazīmi oficiāli nodrošināja valstij nozīmīgā datumā – 2022. gada 11. novembrī viesos ar 80:60 apkaunota Grieķija, bet tās pašas dienas vakarā vēlāk Turcijas uzvara pār Beļģiju ļāva Latvijas basketbolistiem gavilēt par iegūto ceļazīmi. Kvalifikācijas turnīrā vēl bija atlikušas trīs kārtas, bet Latvijas izlase varēja nelauzīt galvu, jo ceļazīme bija rokā.

Uzņemto uzvaras sēriju Latvija turpināja šovasar pārbaudes spēlēs, līdz apbrīnojamo – 14 uzvarēto spēļu – sēriju ar "aukstu dušu" apturēja dienvidu kaimiņi lietuvieši.

Saistībā ar atlases turnīru, jāizceļ viens fakts – tikai Latvija un Melnkalne no visām Eiropas pārstāvēm veica visgrūtāko ceļu uz Pasaules kausu, atlasi sākot jau ar pirmskvalifikācijas otro kārtu. Nevienai citai komandai neizdevās veikt tik garu ceļu! Un septiņi no 2021. gada augustā Rīgā spēlējošajiem basketbolistiem tagad aizstāvēs valsts godu Pasaules kausā.

Nezināmā Libāna
Debiju FIBA Pasaules kausā Latvija piedzīvos piektdien, kad tai pretī stāsies Libānas valstsvienība. Ātri uzmetot aci uz komandām mūsu grupā, neviļus piezogas pārliecība, ka tieši mačs pret šo Tuvo Austrumu nāciju būs tas, kurā ne tikai debitēsim, bet arī gūsim savu pirmo panākumu turnīrā. Taču libāniešus nedrīkstam novērtēt par zemu.

Pērn notikušajā FIBA Āzijas kausā Libānas izlase aizcīnījās līdz pat finālam, kurā atzina spēcīgās Austrālijas pārākumu. Lai gan pie titula neizdevās tikt, Libāna sevi apliecināja kā vērā ņemamu basketbola spēku šajā pasaules reģionā. Komandas līderis – Vaels Arkadži – tika atzīts par šī turnīra vērtīgāko spēlētāju, vidēji mačā gūstot 26 punktus, kļūstot arī par rezultatīvāko čempionāta basketbolistu. Sagaidāms, ka viņš būs Libānas galvenais karavadonis arī Pasaules kausa izcīņā.

Interesanti, ka Libāna FIBA Pasaules kausos jau reiz ir bijusi vienā grupā ar Franciju (2006. gadā) un arī Kanādu (2010. gadā). Vēl interesantāks ir fakts, ka Libāna toreiz uzvarēja kā vienus, tā otrus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!